.
Aktuality, Civilná ochrana,

Zlato “uteká” z Británie a USA

USA, 25.júl 2023 (AM) – Geopolitické riziká čoraz viac zasahujú finančné systémy západných krajín. USA, Británia a menšie finančné centrá v nádeji, že budú hlavným príjemcom medzinárodných turbulencií, možno prehliadajú riziká spojené so stratou dôvery.


 

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na prieskum americkej investičnej spoločnosti Invesco, sa objavil silný trend, aby sa zlaté rezervy vrátili z trezorov v západných krajinách do štátov, ktorým tieto rezervy patria. Z údajov prieskumu vyplýva, že 68 % organizácií, medzi ktoré patria centrálne banky a štátne investičné fondy, si zlaté rezervy ponecháva vo vlastnej réžii. V roku 2020 bolo takýchto organizácií len 50 %. Fyzický pohyb zlata je spojený s bezpečnostnými rizikami a medzi hlavné dôvody nárastu tohto trendu patrí zmrazenie časti devízových rezerv Ruska v roku 2022.

 

Tento trend je pozoruhodný z viacerých dôvodov. Hlavným dôvodom je povaha rizík spojených so skladovaním zlata. Ak je napríklad hlavným dôvodom, prečo viaceré krajiny znižujú investície do amerického štátneho dlhu, očakávanie recesie v USA a vážnych problémov v americkej ekonomike, v prípade návratu zlata je všetko oveľa prozaickejšie – v krajinách nezápadného bloku rastie podozrenie, že zlato sa jednoducho nemusí vrátiť. Inými slovami, nejde o ušlé zisky, povedzme v dôsledku nízkych výnosov z cenných papierov ministerstva financií, ani o diverzifikáciu investícií, ale o banálne pirátstvo pod ušľachtilou zámienkou nedostatočnej demokracie, ochrany ľudských práv alebo agresívnej zahraničnej politiky.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov