.
Aktuality, História,

Vzdaj úctu každý kto ideš okolo tým, ktorí umreli preto, aby si ty žil

V Košiciach sa skupinka morbídnych aktivistov snaží zmeniť názov námestia z Námestia osloboditeľov na Námestie legionárov, a odstrániť pamätník. Vytvorili aj svoju liberálnu petíciu. Preto vznikla protipetícia za zachovanie pôvodného názvu aj pamätníka.


 

Pripájame text petície:
Názov Námestie osloboditeľov má počiatok v roku 1949 a používa sa dodnes.
Výraz oslobodenie na našom území má univerzálnu platnosť. Oslobodenie od fašizmu bol veľký historický krok za účasti spojeneckých síl a na našom území výhradne sovietskych vojsk. Znamenalo príchod slobody, záchrany národa a obnovenia spoločného štátu Slovákov a Čechov. Za krátke obdobie nemeckej nadvlády Československo stratilo statisíce svojich občanov. Obdobie od rozbitia Československa až po oslobodenie bolo sprevádzané perzekúciou skupín občanov, stratou ich majetku, práv a životov. Invázia vojsk Varšavskej zmluvy v Auguste 1968 stála život 137 občanov. Rozbitie Československa a cielená genocída o 30 rokov skôr, stála život statisícov našich občanov. Pamätník osloboditeľom spod fašistickej nadvlády a ich obete nemá nič spoločne s udalosťami, ktoré sa odohrali o 3O rokov neskôr. Je to pamätník tým, ktorí položili život za to, aby iní (my) mohli žiť. Udržiavať pamätník vo svojej pôvodnej podobe je to najmenej, čo môžeme na ich pamiatku urobiť. Žiadame, aby Košice nezabudli na svojich osloboditeľov a ponechali súčasné pomenovanie námestia. Kto na svoje dejiny zabudne, je odsúdený si ich zopakovať. Touto petíciou požadujeme, aby Mestské zastupiteľstvo mesta Košice prijalo všeobecne záväzné nariadenie, ktorým nezmení terajší názov priestranstva z Námestia osloboditeľov a urobí všetko pre to, aby pamiatka na osloboditeľov pretrvala.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov