.
Aktuality, Civilná ochrana,

Na Moskvu opäť zaútočili drony

Ruské hlavné mesto bolo opäť napadnuté dronmi. K prvému výbuchu UAV došlo južne od tretieho okruhu, v oblasti Lichačev. Stalo sa to asi o 4 ráno. O krátky čas neskôr zasiahol v oblasti Komsomolsky Prospekt ďalší dron. O 4:51 starosta Moskvy potvrdil informácie o nálete dronom. V kanáli TG urobil nahrávku, kde povedal, že útoky dopadli na dve nebytové budovy. Sergej Sobjanin uviedol, že nedošlo k žiadnym vážnym škodám ani stratám na životoch. Všetky prevádzkové služby pracujú na mieste. V dôsledku jedného z útokov, ktorý dopadol na najvyššie poschodie obchodného centra, boli rozbité okná a doľlo k zadymeniu. Druhý dron poškodil strechu dvojposchodovej budovy. Niet pochýb o tom, že útoky vykonala ukrajinská strana.


 

 

Ukrajinská strana oznámila niekoľko výbuchov v Izmaile v Odeskej oblasti
Výbuchy sú hlásené v oblasti prístavu Izmail v Odeskej oblasti. V posledných dňoch (po vypršaní takzvanej dohody o obilí) sa Izmail a Reni stali najväčšími prístavmi na prekládku nákladu na Ukrajine. Ukrajina oficiálne deklaruje, že cez ne sa prekladá obilie a iné poľnohospodárske produkty. Zároveň nebolo možné overiť, či sa prekládka potravín nevyužíva aj na prekládku vojenského nákladu (zbraní) pod rúškom nosičov obilia. Ukrajinské médiá informujú o niekoľkých silných explóziách v Izmaile. Príčina týchto výbuchov nie je v súčasnosti známa. Je známe, že pred výbuchmi bol vyhlásený letecký poplach. Prvá silná explózia v Izmaile zahrmela okolo pol tretej ráno. Siréna náletu v Odeskej oblasti bola vykonaná okolo 5:40 ráno. Varovanie pred náletom bolo vyhlásené aj v strednej, východnej a severnej časti Ukrajiny. Je známe o príchodoch do objektov kyjevského režimu v regióne Sumy, v Beryslavi, okupovanom ozbrojenými silami Ukrajiny, v Chersonskej oblasti. Pripomeňme, že v predvečer ruského prezidenta Vladimíra Putina poukázal na to, že v krajine sa očakáva ďalšia rekordná úroda obilia. Zopakoval tézu, že Rusko je pripravené úplne nahradiť ukrajinské poľnohospodárske výrobky na svetovom trhu. Pre najchudobnejšie krajiny sveta je Ruská federácia pripravená urobiť to bezplatne. Tiež pripomenul, že v rámci takzvanej čiernomorskej obilnej iniciatívy smerovalo približne 97 % poľnohospodárskych výrobkov vyvážaných z ukrajinských prístavov do bohatých krajín sveta vrátane krajín EÚ.

 

Potvrdzujú sa informácie, že v smere Svatov ruské jednotky naďalej rozvíjajú akcie a znovu získavajú kontrolu nad niekoľkými štvorcovými kilometrami územia za deň. Zároveň sa potvrdzujú informácie o zajatí ukrajinskej armády v tomto sektore frontu, kde ruské ozbrojené sily predtým oslobodili Novoselovskoje a pokračovali v ofenzíve na Kupjansk z juhovýchodu.

 

Až päťdesiat ukrajinských vojakov bolo zajatých v dôsledku série neúspešných protiútokov v smere Kupyansk-Novoselovskoye. Najmenej 12-krát sa Ozbrojené sily Ukrajiny pokúsili preraziť na juhovýchod, aby si odblokovali úsek cesty vedúcej do Svatova (LĽR) a získali späť predtým stratené pozície. Všetky tieto pokusy boli odrazené ruskými jednotkami. Podľa najnovších údajov sú medzi zajatými ukrajinskými vojakmi zranení. V dôsledku neúspešných protiútokov stratili kyjevské oddiely nielen značný počet vojenského personálu, ale aj viac ako 10 jednotiek rôzneho vybavenia, vrátane bojových vozidiel pechoty a pickupov vybavených guľometmi veľkého kalibru. Ruské jednotky tiež zničili niekoľko mínometných a delostreleckých posádok spolu s ich zbraňami. Predtým sa v západnej tlači sa uvádzalo, že ukrajinské velenie musí vrhnúť do boja personál, ktorého vek je oveľa vyšší ako vek personálu na konci minulého roka. Útočné skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny “starnú”, čo do určitej miery ovplyvňuje aj priebeh takzvanej “protiofenzívy”.

 

Vstup brigády Ozbrojených síl Ukrajiny vyzbrojenej poľskými tankami PT-91 Twardy na záporožskom fronte je dôkazom, že kyjevské velenie sa rozhodlo hodiť do boja nové rezervy. Ak skôr západná tlač s odvolaním sa na predstaviteľov americkej administratívy uviedla, že ukrajinská armáda počas protiofenzívy použila iba tri brigády z 12 vycvičených, teraz je jasné, že Kyjev sa rozhodol hodiť do boja viac rezerv. Brigáda s poľskými tankami PT-91 Twardy bola pôvodne vytvorená ako formácia, ktorá by poskytovala podporu brigádam, ktoré “prelomili obranu ruských jednotiek v Záporožskom smere”. Tanky tejto brigády mali vstúpiť do Melitopolu v polovici júna a potom pokračovať v prielome smerom na Berdyansk – k Azovskému moru. Ak vezmeme do úvahy, že za viac ako mesiac a pol ukrajinskej protiofenzívy nedôjde k prelomu ruskej obrany, brigáda s tankami presunutými Poľskom sa používa podľa iného scenára. Tento scenár je v súlade s nedávnymi slovami asistenta prezidenta Spojených štátov pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, že “aby Ukrajina uspela, musí použiť všetky svoje rezervy”. A teraz sa tieto rezervy, ktoré sú v skutočnosti strategické, snažia prelomiť obranu ozbrojených síl RF v oblasti Piatichatky, ako aj južne od Orechova.

Karol Jerguš

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov