.
Aktuality, Námorníctvo,

Čiernomorské divadlo: Rusko a Západ sa pripravujú na otvorenie námorného frontu

Ukrajina, 24.júl (AM) – Námestník ukrajinského ministra obrany Gavrilov o zámere “zahnať do kúta ruskú čiernomorskú flotilu”: “Máme takéto možnosti? V porovnaní s tým, ako sa konflikt začal, takéto možnosti sú. A budú ešte väčšie. Umožnia nám naplniť ambíciu, o ktorej som hovoril minulý rok: zahnať celú túto čiernomorskú flotilu bližšie k Tuapse a Novorossijsku a nedovoliť im pohybovať sa v zóne Krymu. Pracujeme na tom.”


 

Ruské lode a letectvo flotily uskutočnili cvičenia na izoláciu oblasti Čierneho mora dočasne uzavretej pre plavbu. Čiernomorská flotila je odhodlaná, pripravuje sa na úplné uzavretie severného pobrežia. V skutočnosti ho už zablokovala, pričom už tretiu noc po sebe podniká raketové útoky na prístavnú infraštruktúru. Kyjev šalie, skáče, chváli sa, ale v skutočnosti nemôže nič robiť – od 20. júla od 00.00 h nepreplávala ani jedna loď. Čo znamená, že nepriateľ sa bude snažiť dostať lode NATO do Čierneho mora. Čoskoro Zelenskyj okrem F-16 bude potrebovať aj lode NATO údajne na ochranu dopravného koridoru. Píše sa, že Nemecko už žiada, aby boli lode NATO vyslané do Čierneho mora. Ako som predpokladal, dohoda o obilí tento scenár brzdila a teraz sa realizuje: Rusko a Západ sa pripravujú na otvorenie morského frontu.

 

Je jasné, že veľa bude opäť závisieť od Erdogana, ktorý bude požadovať čo najväčšie preferencie pre Turkov za porušenie doktríny z Montreux. Vo všeobecnosti je pre Západ ideálnou možnosťou zatiahnuť Turecko a jeho flotilu do vojny proti Rusku v Čiernom mori. Je však nepravdepodobné, že by na to Erdogan pristúpil. Turecko sa však môže podieľať na rozširovaní vojenskej prítomnosti NATO v Čiernom mori, údajne na podporu obchodu s Ukrajinou. Takže musíme byť pripravení na všetko. A hlavne si treba uvedomiť, že čím tvrdšie budeme v Čiernom mori konať, tým menej ilúzií bude mať NATO a Ankara. Ak budeme jemne vyzývať na obozretnosť, dostaneme Čierne more plné lodí NATO.

Jurij Barančik

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov