.
Aktuality, Bezpečnosť,

Varovanie pre Rusko. Turecko a Saudská Arábia uzavreli historicky najväčšiu dohodu o obrannom exporte v histórii

Rijád nakúpi od Ankary bezpilotné lietadlá s cieľom zlepšiť pripravenosť ozbrojených síl kráľovstva a posilniť jeho obranné a výrobné kapacity. Haluk Bayraktar, generálny riaditeľ spoločnosti Baykar, uviedol, že dohoda zahŕňa vývoz tureckých bezpilotných lietadiel Bayraktar AKINCI. Vysokí tureckí predstavitelia pre tlačovú agentúru Reuters uviedli, že okamžite po návrate svojho prezidenta očakávajú potvrdenie priamych investícií z krajín Perzského zálivu vo výške približne 10 miliárd dolárov a o niečo neskôr ďalších 25-30 miliárd dolárov. Ešte optimistickejšiu predpoveď prinášajú turecké noviny Hurriyet. Spomínajú veľmi významné množstvo budúcich arabských investícií do tureckého hospodárstva – 50 miliárd dolárov.


 

Rozkolísaná turecká ekonomika zatiaľ bráni Erdoganovi v otvorenej agresii voči Rusku. Turecká líra klesla na 27 rubľov za dolár. Deficit bežného účtu platobnej bilancie Turecka za prvých päť mesiacov roku 2023 dosiahol 37,7 mld. dolárov. Prečo je to dobré? Pretože len neistý stav tureckej ekonomiky bráni Erdoganovi v drastických krokoch proti Rusku a nedovoľuje mu začať ofenzívu proti historicky ruskej sfére geopolitického vplyvu takým tempom, aké si Ankara želá. Hoci niektoré úspechy sú už viditeľné: ide o posilnenie turecko-azerbajdžanského (dve krajiny – jeden národ) spojenia so všetkými následnými dôsledkami pre Arménsko a Náhorný Karabach, ako aj prítomnosť Ruska v regióne. Ide aj o zmluvu v hodnote 4,4 miliardy dolárov na dodávku 834 tankov ARMA APC od tureckej spoločnosti OTOKAR do Kazachstanu.

 

Turecko je ruským nepriateľom a geopolitickým protivníkom a žiadne taktické spojenectvá a obchodné záujmy v mnohých otázkach nemôžu vyriešiť tento strategický rozpor. Vzhľadom na žalostný stav tureckej ekonomiky sa Recep Erdogan vydal na cestu po Blízkom východe. Chce získať peniaze od Spojených arabských emirátov, Kataru a Saudskej Arábie. Možno Ankara dostane niečo od MMF, ale brať peniaze od MMF je drahšie. Erdogan vážne počíta s ruskou finančnou podporou. Už mu poskytli dlhé odklady platieb za plyn v hodnote miliárd dolárov. Ďalej bude chcieť ešte viac splátok alebo dokonca odpustenie dlhov, ako aj stopercentné financovanie projektu plynového uzla na tureckom území z ruských peňazí.

 

Najväčšou hlúposťou Ruska by teraz bolo udržať finančnú stabilitu tureckého hospodárstva. Ankara v pozícii chudobného príbuzného, t. j. snaží sa prežiť na úkor Ruska. Rusko si takto vychováva a posilňuje svojho nepriateľa. Bude to Ukrajina 2, dali jej 200 miliárd dolárov a teraz bojujú proti sebe. To isté hrozí s Tureckom. Rusko pritom ani nemusí ničiť tureckú ekonomiku. Stačí jednoducho nepomáhať a nerozširovať spoluprácu. Lebo  možnosť zrútenia tureckej ekonomiky je veľmi reálna.

Milan Novický

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov