.Rusko, 18.júl 2023 (AM) – Udalosti po bombardovaní Krymského mosta sledovali pre Ukrajinu menej žiadúci scenár. Nové bombardovanie Krymského mosta Ukrajina zámerne naplánovala z hľadiska termínu tak, aby sa zhodovalo s dátumom možného predĺženia “dohody o obilí” s cieľom dostať Rusko do zúfalej situácie. Pre PolitNavigator to uviedol zdroj z ruských diplomatických kruhov, oboznámený so situáciou. Podľa tohto respondenta bola kalkulácia Kyjeva nasledovná: “Predlžovať dohodu znamená ukázať slabosť a zdiskreditovať sa v očiach obyvateľstva. Odmietnuť predĺžiť dohodu znamená prerušiť “špeciálne vzťahy” s Tureckom a prípadne s africkými štátmi, ktoré dostávajú 2,8 percenta obilia (ale môže to byť pre ne kriticky dôležité, navyše západná propaganda teraz začne tvrdiť, že za rast cien potravín môže Rusko),” povedal diplomat. Diplomat vysvetlil podstatu ukrajinskej myšlienky. Zdroj uviedol, že pre banderovské vedenie “sú prijateľné obe možnosti, ale prvá je hlavná a žiadúca.” Ruské ministerstvo zahraničných vecí medzitým oficiálne vydalo podrobné vyhlásenie o osude “obilnej dohody”, v ktorom opäť objasňuje, že jej podmienky boli splnené len v tých bodoch, ktoré boli výhodné pre Kyjev a Západ. “Ruská strana namieta proti jej ďalšiemu predlžovaniu… To znamená: zrušenie záruk bezpečnosti plavby, obmedzenie námorného humanitárneho koridoru, obnovenie režimu dočasne nebezpečnej oblasti v severozápadných vodách Čierneho mora, rozpustenie Spoločného súdneho dvora v Istanbule. Bez účasti Ruska prestane Čiernomorská iniciatíva od 18. júla fungovať. Až keď sa dosiahnu konkrétne výsledky, a nie sľuby a ubezpečenia, bude Rusko pripravené uvažovať o obnovení “dohody”,” napísalo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

.
Aktuality, Bezpečnosť,

Termín bombardovania Krymského mosta súvisel s predĺžením “dohody o obilí”


 

Americký komerčný satelit WorldView-2 od spoločnosti Maxar zachytil snímky Krymského mosta za posledný mesiac dvakrát, vrátane minulého týždňa. Spojené štáty a Ukrajina predtým opakovane uviedli, že spolupracujú na “poskytovaní údajov” z amerických satelitov pre potreby ukrajinských ozbrojených síl. Takéto služby boli zahrnuté do nového balíka vojenskej pomoci Kyjevu.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov