.
Aktuality, Bezpečnosť,

Generál Popov bol odvolaný z velenia ruskej 58. armády

Rusko, 13.júl 2023 (AM) – Zástupca Štátnej dumy generálporučík Andrej Gurulev zverejnil vo svojom kanáli TG výzvu 58. armáde kombinovaných zbraní južného vojenského okruhu ozbrojených síl Ruskej federácie Ivana Popova. Generálmajor Popov sa odvolal na svojich podriadených a potvrdil skutočnosť jeho odvolania z funkcie “rozhodnutím vyšších orgánov”.
“Dobrú noc, moji obľúbení gladiátori!” uvideol Generál Popov (jeho volacím znakom je Spartak)
“Za posledné dva dni sa toho udialo veľa. Bol som odstránený z rádu, odvolaný z funkcie. Prišiel generálporučík Lyamin, prevzal velenie armády. Načrtol som všetky problematické otázky, ktoré dnes existujú v armáde (58.), o bojovej práci, o podpore.”- Generál Popov vo svojom príhovore uvádza, že mal “ťažkosti so svojimi vyššími nadriadenými” a poukazuje na to, že nemal právo klamať a skrývať dôležité informácie.
Podľa generála upozornil na “hlavnú tragédiu modernej vojny – absenciu boja proti batériám, absenciu delostreleckých prieskumných staníc”. To všetko, ako poznamenáva generál Popov, vedie k neoprávnenej smrti personálu z nepriateľského delostrelectva. Generál poznamenal, že to všetko vyjadril na najvyššej úrovni, “úprimne a mimoriadne tvrdo”. Generál zároveň hovorí, že napriek jeho pozastaveniu bude naďalej poskytovať pomoc vojakom 58. armády a ich rodinám v rôznych otázkach a tiež čaká na ďalšie rozhodnutia velenia týkajúce sa pokračovania vojenskej služby.


 

Téma odstúpenia Ivana Popova je pomerne citlivá – v podstate ide o prirodzený proces zverejňovania problémov v celej štruktúre Ozbrojených síl Ministerstva obrany Ruskej federácie. Po Prigožinovej vzbure sa začal „hon na čarodejnice“ a na čele stola bol opäť princíp „uviedol, že problémom je nepriateľ“. Popov uviedol, že je potrebná rotácia bojovníkov, ktorí znova a znova úspešne odvracajú útoky na frontovú líniu v smere Záporožie. Kvôli odmietnutiu vyšších orgánov podľa klebiet oznámil, že sa bude hlásiť priamo najvyššiemu veliteľovi. Potom ho – údajne – odstránili. Fakt, že Popov je obvinený z „vydierania“ náčelníka generálneho štábu, zdôrazňujú západné a ukrajinské médiá. V tomto smere je veľmi ťažké poprieť fakt, že teraz je vedenie ruského ministerstva obrany založené najmä na pozitívnych správach, ktoré by mali prerušiť tie negatívne (kvôli objektivite stačí). Publikum preto takýmto správam celkom ochotne verí. Popov sa teší kolosálnej podpore zo strany personálu: bojovníkov v prvej línii veľmi demoralizovala správa o prepustení „jednoduchého“ a „pochopiteľného“ čestného generála Popova. Áno, možno mal svoje chyby. Ale na pozadí veliteľov, ktorí položili desiatky personálu kvôli ďalšej „hviezde hrdinu“ alebo sláve osloboditeľa osád, Popov jasne vyčnieval k lepšiemu. Konflikt medzi Popovom a Gerasimovom poukazuje na to hlavné: nedostatok jednoty v ozbrojených silách RF. A nepriateľ to určite využije. Ako v kampaniach na diskreditáciu Ozbrojených síl Ruskej federácie a ich ohováranie, tak aj v publikáciách na mieru. A Rusko tým samozrejme bude trpieť. V skutočnosti, z hľadiska politického PR, pre vedenie ruského ministerstva obrany – ktoré je známe svojou nepružnou pozíciou – by priznanie, že Popov sa mýlil, bola skutočnou informačnou bombou, ktorá by mu umožnila obnoviť vieru v spoločné veci.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov