.
Aktuality, Bezpečnosť,

O pozícii Wagnerovcov na Blízkom východe a v Afrike po Prigožinovom dobrodružstve

Rusko, 9.júl 2023 (AM) – Súkromná vojenská spoločnosť Jevgenija Prigožina získala na základe zmlúv so štátom viac ako 858 miliárd rubľov, zatiaľ čo na základe iných zmlúv jeho vlastný holding Concord poskytol služby v hodnote 845 miliárd rubľov, povedal 2. júla moderátor Vesti Nedeli Dmitrij Kiseľov: “… to neznamená, že toľko zarobili, ale aj tak to ukazuje rozsah podnikania a rozsah ambícií. Z celkovej sumy verejných zákaziek a kontraktov za 10 rokov (v celkovej hodnote viac ako 1,7 miliardy rubľov) mohol čistý zisk predstavovať až 10 percent. “Len v období od mája 2022 do mája 2023 vláda vyplatila Wagnerovi 86 miliárd 262 miliónov rubľov na peňažné príspevky a motivačné platby. Z toho peňažné príspevky predstavovali 70 miliárd 384 miliónov, motivačné platby 15 miliárd 877 miliónov. Poistné platby – 110 miliárd 179 miliónov,” povedal Vladimir Putin na stretnutí s vojakmi v Kremli a zdôraznil, že “samotné vydržiavanie Wagnera bolo na pleciach štátu”.


 

Po pokuse o ozbrojený prielom do Moskvy 23. – 24. júna, ktorého nebezpečné následky sa podarilo zažehnať vďaka sprostredkovaniu Alexandra Lukašenka, ruský prezident v krátkom prejave 26. júna ponúkol bojovníkom PMC na výber z troch možností: “Dnes máte možnosť pokračovať v službe Rusku podpísaním zmluvy s ministerstvom obrany alebo inými bezpečnostnými agentúrami, alebo sa vrátiť k svojej rodine a priateľom. Ak chcete, môžete ísť aj do Bieloruska… voľba je na každom z vás, ale som si istý, že to bude voľba ruských bojovníkov, ktorí si uvedomili svoj tragický omyl. “Prigožin je veľký vodca, ale charakterovo veľmi komplikovaný človek,” hovorí generálmajor letectva, Hrdina Ruska, predseda Prezídia dôstojníkov Ruska Sergej Lipovoj. – Je zvyknutý na diktatúru vlastnej moci a nechce sa nikomu podriadiť. Podpisom zmluvy sa automaticky stáva závislým od ministerstva obrany a Prigožin s ním má dlhodobé nezhody, ktoré siahajú až do Sýrie.

 

Problémy sú jednoducho neriešiteľné a viedli k Prigožinovmu rozhodnutiu začať ozbrojené povstanie. To vyvolalo napätie v celej krajine. Prigožin by za žiadnych okolností nepodpísal túto zmluvu a nepodal by správu ministerstvu obrany. Ide o konflikt medzi dvoma lídrami – PMC a ministerstvom obrany. Prigožin dúfal, že mu budú ponúknuté iné podmienky ako tie, ktoré čakali PMC 1. júla. Podľa niektorých správ “plánom” zúfalého podnikateľa “bolo previesť celé PMC do štátnej služby vo forme Prvých prezidentských špeciálnych síl, ktoré by podliehali priamo prezidentovi a mali samostatné logistické orgány a samostatnú položku financovania v štátnom rozpočte. Avšak vysokoprofilový “motoristický zraz” 23. – 24. júna nastolil otázku preformátovania jednej z najviac bojovo pripravených formácií, ktorá sa zúčastnila na viacerých zahraničných operáciách. Dubajská spoločnosť Industrial Resources General Trading sa dostala pod sankcie za údajné poskytovanie “finančnej podpory Prigožinovi”. Americká agentúra konkrétne spomenula spojenie IRGT so spoločnosťou na ťažbu zlata a s údajne Prigožinom kontrolovanou spoločnosťou Diamville SAU, ktorá údajne dodáva diamanty zo Stredoafrickej republiky do Spojených arabských emirátov a Európy. Pozornosť západných spravodajských služieb venovaná takzvaným “ruským žoldnierom”, či už v Afrike alebo na Blízkom východe, ich pohybu a akejkoľvek forme činnosti nie je osobitným tajomstvom. Ako tvrdí vojenský novinár Anton Mardasov, odvolávajúc sa na správy médií, “proces prerozdelenia Prigožinovho majetku v Rusku sa už začal”, čo naznačuje zámer Kremľa zbaviť nakoniec petrohradského podnikateľa všetkých jeho domácich politických nástrojov.

 

So zahraničnými projektmi je to však oveľa komplikovanejšie, keďže mnohé operácie Moskvy v šedých zónach sa už dlho uskutočňujú buď priamo prostredníctvom Prigožina a jeho ľudí, alebo s využitím jeho zdrojov. Medzi vysokoprofilové vojenské operácie patria dva útoky na Palmýru, operácie na damaskom predmestí Východná Ghúta a “pokus o rýchly postup konvojov pod krytím protivzdušnej obrany do Tripolisu v roku 2020, ktorý bol v podstate nácvikom nedávneho “pochodu na Moskvu”. Samozrejme, Prigožin nebol jediným šéfom polovojenskej štruktúry s “radou veliteľov”, ktorú údajne tvorilo 18 ľudí, z ktorých piati údajne odmietli podporiť júnové dobrodružstvo. Svojho času to boli ruské úrady, ktoré Prigožinovi zverili dohľad nad oficiálne neexistujúcou “súkromnou” vojenskou spoločnosťou, ktorej cieľom bolo minimalizovať náklady v prípade neúspešných operácií (nie všetky boli úplne úspešné – pozn. autora). Keďže mal Prigožin k dispozícii dobre vycvičené jednotky, začal postupne kombinovať svoje osobné podnikateľské projekty v zahraničí s operáciami v záujme štátu a jednotlivých obchodných korporácií, kde nedochádzalo ku konfliktu záujmov. V Líbyi sa aktivácia PMC Wagner v roku 2018 zhodovala s podporou ruských vojenských a diplomatických agentúr pre “Líbyjskú národnú armádu” Chalífu Haftara: “Prigožinovi ľudia koordinovali svoje kroky s ruským ministerstvom obrany a dokonca písali správy pre vojenský rezort,” pokračuje A. Mardasov. Keď zlyhali nádeje, že Haftarovi muži obsadia protureckými militantmi kontrolovanú oblasť Tripolisu, úroveň prítomnosti Vagnerovej PMC sa znížila, pričom Moskva začala komunikovať aj s odporcami nešťastného “poľného maršala” a radšej balansovala medzi znepriatelenými stranami.

 

Podľa agentúry AFP v noci na 30. júna zaútočil neidentifikovaný dron na predsunutú základňu Vagnerovej PMC na letisku Al Chadim vo východnej Líbyi, južne od Bengází pri egyptských hraniciach. Hovorca AFRICOM poprel akúkoľvek účasť na incidente a ubezpečil, že posledný útok amerického dronu v Líbyi sa uskutočnil ešte v roku 2019; proturecký režim v Tripolitanii tiež poprel akúkoľvek účasť. V Sýrii ruská letecká základňa Chmeymimim v provincii Latákíja tradične slúži ako centrum logistickej podpory pre jednotky PMC Wagner v rôznych krajinách, predovšetkým v Afrike. Kým radoví bojovníci často cestovali po svete ako bežní pasažieri, zbrane a vybavenie vrátane prostriedkov protivzdušnej obrany sa dodávali vojenskými dopravnými letmi. Nie náhodou sa bezprostredne po udalostiach z 23. – 24. júna vyrojili nepotvrdené správy o zadržaní jednotiek Wagner PMC v rôznych častiach krajiny. Okrem Wagnera pôsobí na území Arabskej republiky najmä PMC ruského ministerstva obrany Redut, ktoré je obsadené záložníkmi vzdušných výsadkových vojsk.

 

 

Okrem toho v Sýrii pôsobí aj Stroytransgaz Gennadija Timčenka, ktorého štruktúry sú pravdepodobne schopné “prebrať” biznis Prigožinových štruktúr v Homse a niekoľkých ďalších provinciách. Podľa denníka The Wall Street Journal Moskva okamžite informovala úrady v Sýrii, Stredoafrickej republike (SAR), Mali a niekoľkých ďalších krajinách, že Kremeľ preberá kontrolu nad PMC Wagner a na ich území nedôjde k žiadnej eskalácii. Už 26. júna námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin rokoval s Bašárom Asadom o rôznych aspektoch bilaterálnej spolupráce a podľa denníka The Wall Street Journal trval na tom, aby damaské úrady nedovolili zamestnancom spoločnosti Wagner opustiť krajinu bez oficiálneho povolenia Moskvy. Podľa zdroja Al-Monitoru blízkeho ruskej diplomatickej misii v Damasku “nikto zatiaľ nemá veľkú predstavu o tom, ako tu reorganizovať skupinu Wagner bez následkov a nehôd. Takže možno nenájdu nič lepšie, ako jednoducho poprieť, že tu existujú jednotky Wagner, ako to už robí Damask, ale postupne urobia audit a budú hľadať riešenie.” Zároveň, ako napísal jeden z Prigožinových ľudí v Sýrii, “celé sektory ruskej zahraničnej politiky závisia od aktív Wagnerových PMC v zahraničí, a ak budú odstránené, dôjde k rýchlemu poklesu ruského vplyvu, vo väčšej miere v Afrike, v menšej v Sýrii.

 

 

 

Na čiernom kontinente Prigožinove štruktúry v rámci citlivých misií často uľahčovali rozmiestňovanie vojenských zariadení v mene vojenského zriadenia. “Wagner” so svojou pružnou štruktúrou a agilným rozhodovaním pôsobil ako “lokomotíva”, ktorá vydláždila cestu oficiálnym bezpečnostným agentúram. “V krátkodobom horizonte nie je možné nahradiť Prigožinove projekty v Afrike, najmä v zóne Sahelu,” hovorí ruský expert, ktorý často navštevuje Afriku, pričom si neželá prezradiť svoje meno. – Oficiálni vojenskí inštruktori nebudú robiť to, čo robili Wagnerove PMC”. Koncom júla sa má v Petrohrade uskutočniť druhý samit “Rusko – Afrika” a akákoľvek zmena by mohla mať negatívny vplyv na jeho obraz. “Ak existuje reálna úloha nahradiť Prigožina v Afrike, tak to postupne Moskva môže urobiť, najmä preto, že viaceré africké režimy by chceli viac komunikovať s oficiálnymi ruskými spoločnosťami v ekonomickej a kultúrnej sfére, a nie s Wagnerovými PMC.”

 

Podľa iného zdroja blízkeho jednému z náborových centier “Vágnera” (večer 2. júla sa objavila informácia, že ich činnosť bola pozastavená “z dôvodu neúčasti v PMC a premiestnenia do Bieloruska”, zatiaľ na mesiac), niektorí ochotní podpísať zmluvy na cestu do Afriky, pretože “existuje možnosť, že Bielorusko sa stane akýmsi tranzitným bodom. Predtým niektoré kanály Telegramu s odvolaním sa na zdroj v Minsku informovali, že bieloruská základňa sa stane len “prestupnou stanicou” na oddych a výcvik. Vojenský analytik Alexandr Alesin predpokladá, že Prigožin v Bielorusku dlho nezostane, takže sa pravdepodobne presunie do Afriky, keďže “trasy dopravných lietadiel bieloruských aerolínií a vojenského letectva sú veľmi dobre vybudované. Je možné, že ekonomický bieloruský líder v prípade potreby využije stíhačky na bezpečnostné účely pre poľnohospodárske a iné projekty Minska na africkom kontinente. Je nepravdepodobné, že by Moskva a Minsk, ako aj Prigožin a jeho spolupracovníci mali jasnú predstavu o tom, ako ohraničiť zahraničné projekty a zabrániť konkurencii medzi reorganizovanou PMC Wagner a inými hráčmi na veľmi špecifickom trhu “súkromných” vojenských služieb, ktoré sa ukážu ako nie až také “súkromné”.

 

Je možné, že Prigožinovi protivníci sa budú musieť s jeho aktivitami ešte nejaký čas zmieriť a on sám sa nakoniec bude musieť rozhodnúť, kam sa obrátiť (ak, samozrejme, takáto možnosť zostane) a ako sa umiestniť. Tak či onak, nominálne “súkromné” vojenské štruktúry zostávajú dôležitým nástrojom na realizáciu štátnych záujmov i túžob veľkých korporácií v zostrujúcom sa boji o prístup k ložiskám nerastných surovín, veľkým infraštruktúrnym objektom, vodným zdrojom atď. Uvedomujúc si mimoriadne rizikový charakter operácií v ohniskách ozbrojených konfliktov a v množiacich sa “šedých zónach” v Afrike a na Blízkom východe, je dôležité nestratiť kapacitu ľudských zdrojov a efektívne pracovné metódy špecializovaných agentúr určených na tento účel.

Alexander Grigoriev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov