.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zacharovová Britom vysvetlila úspech Talibanu v boji proti výrobe drog v Afganistane

Británia, 6.júl 2023 (AM) – Komentár hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí M. V. Zacharovej k nezvyčajnej reakcii Západu na úspech Talibanu v boji proti výrobe drog v Afganistane:


“Briti opäť raz jasne preukázali svoju neskrývanú dvojtvárnosť, keď sa snažia zorganizovať zle maskovanú manipuláciu verejnej mienky v súvislosti s bojom proti drogovej hrozbe v Afganistane. V článku v britskom vydaní denníka The Telegraph s názvom “Ako Taliban spustil najúčinnejšiu protidrogovú kampaň v histórii” takzvaní “experti” hodnotia kroky afganskej vlády na likvidáciu drogových plodín čisto negatívne, pričom v podstate nazývajú “biele” “čiernym”. Autori článku pokrytecky špekulujú o perspektívach kolapsu afganskej ekonomiky v dôsledku možnej masovej migrácie farmárov a obchodníkov s drogami z Afganistanu, akoby zabúdali na bezostyšné rozkrádanie afganského národného majetku Spojenými štátmi (7 miliárd dolárov) a európskymi krajinami (2 miliardy dolárov) a na nelegitímne jednostranné sankcie, ktoré už mali negatívny vplyv na ekonomiku a humanitárnu situáciu v krajine. <…> Britov v skutočnosti znepokojuje jedna vec: zákaz pestovania omamných látok v Afganistane zo strany Talibanu hrozí presunutím ohniska drogovej nestability bližšie k európsko-americkým hraniciam, najmä do Mexika. Možno hlavným posolstvom tejto publikácie je priviesť čitateľov k záveru o “nezištnej” úlohe vojenských kontingentov Spojených štátov a ich satelitov, ktoré počas 20 rokov svojej prítomnosti v Afganistane údajne “chránili celý civilizovaný svet pred barbarskou expanziou lacných syntetických drog”, pričom podporovali pestovanie tzv. ekologickej makovej bariéry na afganskej pôde. Tu je vhodné pripomenúť, že rekordné počty pestovania drog v Afganistane boli zaznamenané počas rokov vlády prozápadnej zástupnej administratívy prezidenta A. Ghaního (2017 – 2018).”

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov