.
Aktuality, Letectvo,

Rusko už mesiace dováža od čínskych spoločností drony na použitie na Ukrajine

Rusko už mesiace dováža od čínskych spoločností drony na použitie na Ukrajine, napriek tomu, že Peking to popiera – Nikkei Asia investigation Podľa oficiálnych čínskych colných údajov Čína vyviezla do Ruska od marca 2022 do mája 2023 najmenej 30 000 dronov v hodnote viac ako 32 miliónov USD. Od decembra 2022 do apríla 2023 ruské spoločnosti doviezli najmenej 37 čínskych bezpilotných lietadiel v hodnote približne 103 000 USD, ktoré boli v dokumentoch o colnom konaní uvedené ako “na použitie v špeciálnej vojenskej operácii”. Od februára 2022 Peking opakovane poprel, že by Moskve poskytol zbrane na použitie v špeciálnej vojenskej operácii.


 

Zo správy Nikkei však vyplýva, že ruské spoločnosti už niekoľko mesiacov vypĺňajú colné dokumenty na dovoz bezpilotných lietadiel vrátane strojov vyrobených spoločnosťou DJI, najväčším čínskym výrobcom dronov, ktorého postihli americké sankcie. Nikkei získal ruské colné údaje z viacerých zdrojov vrátane údajov Exim Trade Data a Export Genius z Indie a analyzoval dodávky z Číny do Ruska. V novembri ruská Federálna colná služba na svojej oficiálnej webovej stránke uviedla, že agentúra urýchli a zjednoduší prepustenie “tovaru dvojakého použitia a civilných výrobkov určených na podporu bojových a každodenných činností ruských vojenských jednotiek.

 

Nikkei odhalil, že ruské spoločnosti zaplatili svojim čínskym partnerom aj viac ako 1,2 milióna dolárov za 22 zariadení na detekciu a rušenie dronov a ďalších 36 077 dolárov za 10 “spoľahlivých” prenosných osobných počítačov. Všetky boli uvedené v colných dokumentoch na použitie v špeciálnej operácii. V jednom prípade 1. februára ruská spoločnosť zaoberajúca sa informačnými technológiami Status Compliances doviezla tri drony so vzletovou hmotnosťou od 25 do 150 kg od spoločnosti Shenzhen Kexin Smart Development, výrobcu elektronických zariadení so sídlom v Shenzhene, za 28 292 USD. Podľa spoločnosti Exim Trade ich vyrobila spoločnosť Shenzhen Jarch Electromechanical Technology. Drony boli v dokumentoch opísané ako civilné modely, ale v dodatočnej poznámke na colných formulároch sa uvádza, že boli dovezené na “špeciálnu vojenskú operáciu, ktorú uskutočnili ozbrojené sily Ruskej federácie”. “Veľké bezpilotné lietadlá s hmotnosťou nad 25 kg by sa mohli používať na prieskum a v prípade úpravy aj na útok,” povedal profesor Tomoyuki Furutani z univerzity Keio, odborník na bezpilotné lietadlá. “Mohli by byť vyrobené ako samodeštrukčné, vybavené palebnou silou na útok.” Odborník dodal, že menšie drony, ako napríklad MAVIC 3 od spoločnosti DJI, by sa mohli používať skôr na zhromažďovanie spravodajských informácií než na útok.

 

Z colných záznamov vyplýva, že v januári a marci bolo do Ruska dodaných 34 dronov vyrobených spoločnosťou DJI v hodnote 75 100 USD, pričom každý z nich mal vzletovú hmotnosť od 250 gramov do 7 kg. V zozname 24 bezpilotných lietadiel bol uvedený model Mavic 3 od spoločnosti DJI. Výrobca uvedený v colných dokumentoch, Shenzhen Jarch Electromechanical Technology, na svojej webovej stránke uvádza, že vyrába elektrické kontaktné krúžky, zariadenie používané na prenos elektrickej energie alebo elektrických signálov, ale neuvádza drony.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov