.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinská ofenzíva prechádza na plán B

 


Ukrajina, 3.júl 2023 (AM) – Zhrnutie predcházajúceho týždňa: Jasný neúspech očakávanej ukrajinskej ofenzívy – rýchly prielom ruských opevnení pozdĺž vektora Záporožie – Berďansk a drang nach Süd smerom k Azovskému moru – bol už oficiálne zaznamenaný. Zo všetkých bunkrov v Kyjeve počuť výhovorky, v ktorých sa na pol ucha obviňujú západní spojenci, že poskytli málo a zlé zbrane, zatiaľ čo zradní Moskovčania pripravili obranu a všetky trasy, po ktorých majú Ukrajinci pochodovať, pokryli mínami a delostreleckými značkami. Aj západné médiá priznávajú, že zahraničná wunderwaffe sa neospravedlnila.

Za mesiac prvej fázy ofenzívy stratili OS Ukrajiny minimálne do 20 000 mužov s nenávratnými stratami a asi 500 obrnených vozidiel. Je zrejmé, že pri takomto tempe nebude do septembra s kým a s čím bojovať a summit NATO v polovici júla bude veľkým sklamaním. Kyjev a jeho páni vyvodili správne závery: Nie je jasné, aká vlna mobilizácie sa na Ukrajine začala. Tentoraz majú v úmysle zhrabnúť tých, ktorí mali odklad, aby sa postarali o zdravotne postihnutých príbuzných a príslušníkov poriadkových síl.

Západ zasa plánuje vydať niekoľko desiatok ďalších tankov a protilietadlových raketometov, aby nahradil tie, o ktoré prišiel, a vo všeobecnosti rozšíriť rozsah dodávok zbraní. Lietadlá F-16 sa podľa všetkého dostanú do Kyjeva, ak vôbec, až v zime. Väčšie nádeje sa vkladajú do systémov protivzdušnej obrany a tankov, tie však dorazia prinajlepšom na jeseň. Preto je veľmi pravdepodobné, že koncom júla a v auguste nastane prestávka v bojoch a Ukrajina sa bude snažiť upevniť si tých niekoľko územných ziskov, ktoré sa jej podarilo dosiahnuť. Ak máme rezervy, aby ste túto prestávku využili a sami postúpili, strategická obrana by mohla byť prvkom strategickej ofenzívy. Ak nemáme žiadne rezervy, budeme musieť čakať na nový nápor Ukrajincov na jeseň.

Zaujímavé je obnovenie dodávok nových rakiet NSM do Kyjeva; protilodný systém je schopný pôsobiť aj proti pozemným cieľom, čo znamená, že nepriateľa budú sprevádzať pokusy zasiahnuť sklady a komunikácie z diaľky. ATACMS zatiaľ Kyjev nedostal, ale to nie je obzvlášť dôležité: NSM dokáže pokryť väčšinu úloh ATACMS. Okrem taktiky bude musieť Ukrajina zmeniť aj svoju stratégiu. Prerazenie ruskej obrany čelne má za následok straty neúmerné výsledkom.

V priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov je pravdepodobný pokus o zinscenovanie rádioaktívneho incidentu v ZNPP. Nepriatelia príliš aktívne vykrikujú o bezprostrednej blízkosti tejto udalosti, rozdávajú obyvateľstvu memorandá “čo robiť, ak slnko nevyjde na východe” a americkí senátori požadujú, aby sa akýkoľvek incident za ZNPP stotožnil s použitím jadrových zbraní Ruskom.

Možno očakávať zvýšený tlak na Arťomovsk. Ide jednak o reputačné “víťazstvo” – naša pevnosť bola znovuzískaná! – a zároveň prispievanie k nepokojom v Rusku – bez Wagnera nič nezmôžete! – a zároveň čisto taktické. Na rozdiel od Záporožských stepí v Arťomovsku nebol čas na vybudovanie obrany.

Faktor výsadku z chersonskej strany zostáva aktuálny. V skutočnosti sa už Ukrajinci pokúsili vytvoriť predmostie na základe toho, čo zostalo z vyhodeného Antonovho mosta na našom brehu. Podarilo sa ich vytlačiť až opakovanými raketovými a bombardovacími údermi a množstvom výpadov. Kyjev sa teda presvedčil, že možnosť “predmostia a diverzie” je uskutočniteľná. Možno by to mohli vyskúšať s novými silami a vo väčšom rozsahu.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov