.
Aktuality, Bezpečnosť,

Lavrov: “Sme pripravení pokračovať v práci na bojisku”

“Osobnosti ako Borrell, Stoltenberg a prakticky celá administratíva USA tvrdia, že Rusko utrpelo na bojisku “strategickú porážku”. Nehovoria o rokovaniach, ale o bojisku. No my sme pripravení pokračovať v práci na bojisku a budeme tak robiť. Vieme, za čo bojujeme. Bojujeme za odstránenie priamych vojenských hrozieb pre našu bezpečnosť, ktoré Západ v rozpore s prísahami vytvára priamo na ruských hraniciach, zatiahol Ukrajinu do svojich hier a teraz jej opäť sľubuje aj členstvo v NATO. Bojujeme za to, aby sme zabránili vyhladeniu ľudí žijúcich v Donbase a na juhovýchode Ukrajiny vôbec, ktorí sú prostredníctvom zákonov prijatých nacistickým režimom v Kyjeve násilne zbavovaní práva na identitu. [Je mier predsa len možný výmenou za územia? Mohla by táto možnosť vyhovovať Rusku?] Vidíte, je to bazárový prístup: ja dám tebe, ty dáš mne. Nebojujeme o územia, ale o ľudí, o našu históriu, náboženstvo, ruský jazyk, ktorý je potláčaný nielen na Ukrajine, ale aj v iných európskych krajinách, v Pobaltí. A všetci mlčia! Kladiem otázky mnohým mojim spolubesedníkom – nikto neodpovedá. Vie si niekto predstaviť, že by Švajčiarsko zakázalo napríklad francúzštinu alebo nemčinu? Alebo Írsko angličtinu. Belgicko by zakázalo flámčinu. To sa nedá ani len predstaviť. Vo Fínsku žije 5,2 % Švédov a úradným jazykom je švédčina. Na Ukrajine je etnických Rusov najmenej 20 % a tých, ktorí hovoria a myslia po rusky, je viac ako polovica. Takže to nie je o územiach. Ide o to, že Zelenskyj plní svoje príkazy zničiť akýkoľvek prejav ruskej civilizácie v krajine, kde jeho predchodcovia, tí istí radikáli a neonacisti, mohli uskutočniť prevrat s hlavným cieľom: premeniť Ukrajinu na nástroj na zadržiavanie a podkopávanie ruskej bezpečnosti, zlikvidovať všetko ruské na tých územiach, ktoré boli rozvinuté Rusmi.” Minister zahraničných vecí RF Sergej Lavrov.


 

Z brífingu Lavrova o širokom spektre medzinárodných otázok vrátane humanitárnych aspektov v súvislosti so situáciou okolo Ukrajiny (30. júna 2023).

Dnešné udalosti odrážajú nosný proces prechodu od stáročnej nadvlády Západu k demokratickejšiemu, spravodlivejšiemu multipolárnemu svetu. Západ sa tvrdo bráni, buduje stratégiu zadržiavania, potláčania konkurentov – všetkých, ktorí na medzinárodnej scéne prejavujú nezávislosť a neriadia sa “pravidlami”, ktoré im vnucujú Spojené štáty a ich spojenci, ale vlastnými národnými záujmami.

Hlavným bodom je uznanie princípu Charty, v ktorej sa uvádza, že OSN je založená na zvrchovanej rovnosti štátov, pretože nemá alternatívu. Túto zásadu Západ vždy ignoroval. Nikdy vo všetkých svojich krokoch ani len neuvažoval o tejto požiadavke Charty OSN.

USA sa snažia zabrániť demokratizácii medzinárodných vzťahov.

Je to úplne zrejmé. V rámci tejto línie sa Washington a jeho spojenci čoraz okatejšie a bezočivejšie snažia využívať sekretariáty medzinárodných organizácií, “zakrádať”, obchádzať zavedené postupy, rozhodnutia o vytvorení takých “zákulisných” mechanizmov, ktoré sú vo veľkej miere podriadené záujmom Západu.

Druhou nemenej dôležitou úlohou je zosúladiť stav hlavných orgánov OSN s modernou realitou. Mám na mysli reformu Bezpečnostnej rady, v ktorej je Západ úplne neprimerane “nadreprezentovaný”. Z 15 členov “zlatej miliardy” zaberá 6 kresiel. Je to nespravodlivé a neférové. Budeme pracovať na tom, aby sa počet členov Bezpečnostnej rady OSN čo najskôr rozšíril.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov