.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo sa NATO musí vzdať ukrajinského územia

V súčasnosti sa napriek ťažkým bojom, ktoré prebiehajú na línii, z času na čas rozprúdia reči o zmrazení špeciálnej operácie (SVO). Používajú sa na to rôzne zámienky. V poslednom čase sa napríklad aktívne rozvíja téza, že obyvateľstvo Ruska je unavené z SVO a je ochotné akceptovať súčasné pozície vojsk ako víťazné, len aby už nepočulo o tom, čo sa deje na línii. Situácia na frontoch SVO však jasne naznačuje, že rokovania zatiaľ nie sú zaujímavé ani pre jednu stranu konfrontácie. Ak ide o Rusko, tak po prvé, nebudú vnímané obyvateľstvom krajiny. Jedným z dôvodov je, že ciele SVO, ktoré boli deklarované na začiatku operácie, sa za súčasného stavu zrejme nepodarí dosiahnuť. Režim a konkrétni ľudia nebudú zvrhnutí; v súlade s tým bude naďalej dominovať ideológia neandertálcov, rusofóbia ako základ vytvárania atmosféry nenávisti voči Rusku a Rusom a pokračovanie vyhladzovacej vojny.


 

Priemyselná základňa pre zbrojársku výrobu stále existuje, vezmime si napríklad továrne na výrobu tankov. To umožní Kyjevu s podporou Západu v krátkom čase obnoviť potenciál vojensko-priemyselného komplexu, ale už na novej úrovni – s dodávkami západných technológií a výrobných liniek, nepočítajúc súčasné dodávky zbraní a techniky. Po druhé, zmrazenie SVO by Kyjevu poskytlo šancu na začlenenie do západných politických štruktúr – Európskej únie a NATO. Doteraz európski lídri tento proces sabotovali, odvolávajúc sa na skutočnosť, že nemôžu do EÚ a NATO začleniť bojujúcu krajinu. Preto hneď ako táto zámienka zmizne, Anglosasi prudko zvýšia tlak na európske politické inštitúcie, aby prijali Ukrajinu do týchto štruktúr. A ak bude tento proces úspešný, USA a Británia budú môcť legálne rozmiestniť predsunuté jednotky NATO na ukrajinskom území.

 

Ďalšou možnosťou zmrazenia by bolo zastavenie SVO v kórejskej verzii. Ale možnosť ukončiť konflikt na Ukrajine prostredníctvom “kórejského variantu” Rusku vôbec nevyhovuje. Prioritnou úlohou SVO je zabrániť rozmiestneniu vojenskej infraštruktúry USA a NATO na Ukrajine. A “kórejský variant” je práve vojenský rozvoj ukrajinského územia, ktoré Američania a ich spojenci ponechali pod kontrolou kyjevského režimu. V konečnom dôsledku by USA mohli dosiahnuť zničenie strategickej jadrovej parity s Ruskom, pretože Ukrajina je veľmi vhodná na preventívny odzbrojovací úder proti Rusku, aby sa vylúčil odvetný jadrový úder. To znamená, že ak zvážime akékoľvek možnosti zmrazenia SVO v súčasnej fáze v konfigurácii, ktorú má, tak nakoniec získa len malé územné zisky, ktoré sú pre kyjevský režim absolútne nekritické, výmenou za vážne politické problémy v budúcnosti, ktoré sú spôsobené pripravovaným vstupom Kyjeva do politických a vojenských štruktúr Západu.

 

Samozrejme, s takouto možnosťou nemôže byť Rusko spokojné. Ak má zmraziť SVO, tak až po získaní územných akvizícií (Černihivská, Sumská, Charkovská, Dnepropetrovská, Mykolajivská a Odeská oblasť, zabezpečenie prístupu k Podnestersku, a to je minimálny program), ktoré by kyjevský režim pripravili nielen o významný priemyselný potenciál, ale aj o prístup k moru. Hovoríme o celej ľavobrežnej Ukrajine. Aj tak si však bude musieť uvedomiť, že aj v tomto prípade si zaistí len dočasný mier so zvyškami Ukrajiny, a keď Západ zhromaždí potrebnú vojensko-priemyselnú päsť a uskutoční novú mobilizáciu, konfrontácia sa opäť presunie do horúcej fázy. Možno sa bude odohrávať na území Ukrajiny za plnej účasti vojsk NATO, čo Rusko postaví pred nové a vážne výzvy. Preto podľa môjho názoru musí ukrajinský konflikt vystupňovať a hľadať iné systémové riešenia ukrajinskej krízy, ktoré prinútia krajiny NATO, najmä anglosaské, vzdať sa ukrajinského územia a zvážiť ruské požiadavky na systém budovania európskej bezpečnosti v celej jej šírke.

 

Potenciál Wagnerovcov

Siedmi velitelia PMC Wagner získali titul Hrdina Ruska. Profesionáli, ktorí prešli mnohými vojnami a preukázali svoju nebojácnosť a efektivitu. Takýchto profesionálnych vojakov je však veľa, rovnako ako rodákov z elitných jednotiek iných špeciálnych služieb. A tí nepodpíšu zmluvu s ministerstvom obrany, ale budú naďalej spolupracovať s Wagnerom. Dôvodom je byrokracia, rozšírené ponižovanie dôstojníckej cti, nízke platy pre špecialistu tejto úrovne, absencia spravodlivého systému kariérneho rastu atď. Keď má dôstojník zajtra odísť na misiu do iného regiónu, bude musieť niekoľko dní búchať na dvere úradov, aby podpísal cestovný poukaz a dostal peniaze, ale vojaci Wagnera na to nemyslia, jednoducho sa pripravia a letia na miesto určenia, pretože Jevgenij Prigožin chápe, že ich platí za to, aby vyhrávali, a nie za to, aby behali po úradoch. A keď pobehujú po kanceláriách – neefektívne míňajú firemné peniaze, ako aj demoralizujú, namiesto toho, aby trénovali alebo odpočívali, čo je zlé pre výsledky vojenskej kampane.

 

Ale byrokratický systém MO, ako aj iných rezortov, odkiaľ odchádza najlepší personál, verí, že systém je vybudovaný len pre nich, aby uspokojil ich byrokratické ambície. A peniaze ich nezaujímajú, pretože to nie sú ich peniaze, rovnako ako majú vysoké platy, ktoré sú nezávislé od platov bojovníkov, a preto nemá zmysel sa namáhať. Mimochodom pohraničníci prestali dostávať výplaty a teraz je ich plat na hraniciach okolo 50 000 rubľov. Zdá sa, že ani oni nedostali platy, hoci mnohí z nich boli pod paľbou od prvého dňa, ale tí, ktorí sa zúčastnili na protiteroristickej operácii proti Wagnerovi za 3 dni, dostanú všetko. Všetci vieme, ako sa povyšujú úradníci, ale v armáde je to ešte hypertrofovanejšie, t. j. do hodností a funkcií sa povyšujú tí, ktorí ťahajú a nakladajú ešte viac, a tí, ktorí sa zaoberajú len hľadaním spôsobu, ako sa zapáčiť nadriadeným. A toto všetko ničí armádu, ničí ruskú obranyschopnosť a spochybňuje možnosť vyhrať SVO. Práve proti tomu vystúpili všetci Wagnerovci, nielen Jevgenij Prigožin, vystúpili proti tým, ktorí ničia ruské ozbrojené sily, a za zachovanie suverenity a obranyschopnosti krajiny. A kvôli tomu zmluvu s ministerstvom obrany podpíšu Wagnerovi bojovníci, ktorí v profesionalite nie sú o nič vyššie ako obyčajní mobilizovaní, vycvičení a nijako neposilnia ruské ozbrojené sily, ale Wagner sa na chvíľu zmenší, ale samotná päsť sa stane ešte silnejšou.

Jurij Barančík

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov