.
Aktuality, Bezpečnosť,

Andrej Fursov: Od istého času majú revolúcie nadnárodný charakter

Revolúcia je kombináciou dvoch nevyhnutných podmienok. Po prvé, musia existovať sociálno-ekonomické a politické predpoklady. Hoci sociálno-ekonomická zložka je dôležitá, je nevyhnutnou, ale nie postačujúcou podmienkou revolúcie. Nie je možná bez organizácie, finančnej podpory a manipulácie s informačnými tokmi. Systémové podmienky na revolúcie existujú v mnohých krajinách a existujú už dlho, ale z nejakého dôvodu nie vždy a všade.


 

Napríklad ruská revolúcia v rokoch 1905 – 1907. Bola prirodzená? Iste, najostrejšie sociálno-ekonomické rozpory sa vytvárali celé desaťročia. Vládnuca vrstva degenerovala, moc sa oligarchizovala a oslabovala. Zároveň, keby Západ (štáty aj súkromný kapitál – francúzsky, anglický atď.) a Japonsko neboli organizovali finančnú podporu liberálnych a ľavicových strán, keby neboli pôsobili západní agenti v pravom slova zmysle (ako Parvus) a agenti vplyvu, v najlepšom prípade by sme mali jednoducho sériu roľníckych a mestských povstaní. Orgúzia a finančná podpora zo zahraničia zmenili revolúciu z možného vzoru na nevyhnutnosť.

 

Finančná a organizačná a informačná podpora protisystémových síl zo zahraničia zohráva v revolučných prevratoch 19. a 21. storočia obrovskú úlohu, a to čoraz väčšiu. Celé dejiny kapitalistickej éry sú dejinami postupného stierania a stenčovania hranice medzi “vonkajším” a “vnútorným”, globálnym (od 80. rokov 20. storočia – celosvetovým) a národným. Svetový trh so svojimi komoditnými reťazcami, finančným kapitálom nepozná politické hranice, ba čo viac, snaží sa ich prekonať a odstrániť, a to aj prostredníctvom podpory revolučných síl v cieľových krajinách.

 

Od poslednej tretiny 19. storočia má revolučné hnutie medzinárodný, globálny charakter. Revolučné (antisystémové) “elity” sú súčasťou určitého medzinárodného komplexu. Na ich činnosti sa podieľa aj medzinárodný kapitál, tajné služby atď. Udalosti v Tunisku sa teda začali nepokojmi v tuniskom prístave. Kto kontroluje prístav? Rodina Bonnano je jednou z piatich newyorských zločineckých rodín, ktoré zabezpečujú obchod s drogami v rôznych častiach sveta vrátane časti Stredozemného mora. Vo všeobecnosti treba povedať, že obchod s drogami a klany, ktoré za ním stoja, z rôznych stredomorských krajín mali záujem na udalostiach arabskej jari, a to zjavne nie na národnej, ale prinajmenšom na makroregionálnej úrovni.

 

A tu je ďalší nadnárodný aspekt organizačnej podpory arabskej jari. Udalosti v Tunisku a Egypte mali formu flash mobov a smart mobov s aktívnym využitím internetu a blogosféry. Nejde už o národnú úroveň, ale o globálnu, ktorej centrum je ďaleko od arabského sveta. Na Harvardovej univerzite existuje centrum s názvom Berkmanovo centrum. Bolo založené v roku 1997. Pracovníci centra skúmali vplyv internetu vo všeobecnosti a blogosféry zvlášť na spoločnosť. Berkmanovci otvorene hovoria o potrebe, aby sa blogeri a digitálne komunity stali kolektívnymi vodcami flash mobov a smart mobov.

Andrej Fursov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov