.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko a najväčšie ázijské združenia

14. novembra 2023 uplynie päť rokov od podpísania memoranda o porozumení medzi Eurázijskou hospodárskou komisiou (EHS) a Združením národov juhovýchodnej Ázie (ASEAN) o hospodárskej spolupráci. ASEAN je jedným z najväčších regionálnych integračných združení na svete a jeho členmi je 10 štátov juhovýchodnej Ázie (Indonézia, Malajzia, Singapur, Thajsko, Filipíny, Vietnam, Laos, Brunej Darussalam, Mjanmarsko, Kambodža) s celkovým HDP 2,6 bilióna USD. Papua-Nová Guinea s celkovým HDP 2,6 bilióna USD a 622 miliónmi obyvateľov. Papua-Nová Guinea a Východný Timor) majú štatút pozorovateľa.


 

Toto memorandum o porozumení predstavuje základ pre platformu na dialóg, v rámci ktorej sa bude diskutovať o širokom spektre otázok týkajúcich sa spolupráce medzi integračnými blokmi v rozsahu euroázijského kontinentu. Na praktické vykonávanie memoranda bol prijatý program spolupráce na roky 2020 – 2025. Zahŕňa oblasti, ako sú colné predpisy, presadzovanie práva, obchodná politika, obchodné aktivity, technická a protimonopolná regulácia, sanitárne a fytosanitárne opatrenia, energetika, fungovanie domácich trhov a iné.

 

Dňa 15. júna 2023 sa v rámci Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra SPIEF 2023 uskutočnil piaty podnikateľský dialóg EAEU-ASEAN (prvé takéto podujatie sa konalo na SPIEF 2018). Účastníci podnikateľského dialógu diskutovali o možnostiach spolupráce EAEU-ASEAN v novej ekonomickej realite a o perspektívach realizácie infraštruktúrnych projektov, ktoré by podporili obchodné a hospodárske väzby medzi členskými štátmi oboch integračných združení. V príhovore (prostredníctvom videolinky) k účastníkom podnikateľského dialógu Arshad Rasjid (Indonézia), predseda Podnikateľskej poradnej rady ASEAN uviedol, že “… krajiny ASEAN vidia v spolupráci s EAEÚ veľký potenciál. Vďaka zdrojom, ktoré máme, môžeme spojiť naše úsilie a zabezpečiť hospodársky rozvoj, zvýšenie investícií a integráciu. Arshad Rasjid zdôraznil, že posilnenie vzťahov ASEAN a EAEÚ pomôže diverzifikovať ich ekonomiky, zvýšiť konkurencieschopnosť a podporiť inovácie. “Združenie ASEAN môže dopĺňať ekonomiky EAEÚ bohaté na zdroje, čo bude výhodou pre naše rýchlo rastúce trhy…” Ďalší účastníci dialógu hovorili aj o finančných a menových otázkach, pričom upozornili najmä na význam prechodu na národné meny pri vzájomnom zúčtovaní.

 

Väčšina expertov vyzdvihla ako hlavné oblasti spoločného záujmu cestovný ruch, digitalizáciu ekonomík a klimatickú agendu. Napríklad Satwinder Singh, zástupca generálneho tajomníka ASEAN-u, hovoril o tom, ako sa v rámci ASEAN-u realizuje digitálna a klimatická agenda, a vyjadril názor, že tieto oblasti sú perspektívne pre ďalšiu interakciu medzi EAEU a ASEAN-om. Ako strategickú oblasť spolupráce spomenul aj energetiku a poznamenal, že obchodná a hospodárska spolupráca medzi EAEÚ a ASEAN rastie a že v roku 2021 sa zahraničný obchod EAEÚ s ASEAN zvýšil o 34,6 % na 23,9 miliardy USD. Vývoz Únie sa zvýšil na 10,2 miliardy USD (o 53,5 %) a dovoz na 13,7 miliardy USD (o 23,3 %). Uviedol, že obchodný dialóg je kľúčovou platformou na obnovenie a podporu spolupráce medzi oboma integračnými úniami v rôznych oblastiach: “Naše úsilie je súčasťou stimulácie obchodných aktivít medzi našimi združeniami v rôznych oblastiach, infraštruktúrnych projektoch. Musíme posilniť cezhraničnú spoluprácu, vymieňať si postupy, skúsenosti… Musíme sa zamerať na investície do poľnohospodárstva, inovácií, potravín a výroby potravín. Náš obchod má obrovské perspektívy na rozšírenie,” zdôraznil.

 

Zástupcovia krajín ASEAN vyjadrili spokojnosť s tým, ako sa rozvíjajú vzťahy so štátmi EAEÚ a Eurázijskou hospodárskou komisiou, a to aj v rámci memoránd, ktoré komisia uzavrela s vládami Indonézie, Kambodže, Singapuru a Thajska. Minister investícií a zahraničných ekonomických vzťahov Mjanmarskej zväzovej republiky Kan Zaw zdôraznil význam Memoranda o spolupráci medzi EHS a vládou Mjanmarska podpísaného na SPIEF 2023 a vyjadril nádej, že tento dokument bude slúžiť ako impulz pre rozvoj spolupráce medzi EAEÚ a Mjanmarskom. V rámci obchodného dialógu sa tiež konštatovalo, že tento rok si pripomíname piate výročie strategického partnerstva medzi ASEAN a Ruskom. O najdôležitejších aspektoch tohto partnerstva a jeho perspektívach hovorili námestník ministra hospodárskeho rozvoja Ruskej federácie Vladimir Iľjičev a stály predstaviteľ Ruskej federácie pri ASEAN-e Jevgenij Zagainov.

 

Jedným z mechanizmov partnerstva v rámci dialógu ASEAN – Rusko je Podnikateľská rada ASEAN – Rusko, ktorú v roku 1998 založila Obchodná a priemyselná komora Ruskej federácie (predseda ruskej časti rady I. V. Poljakov, generálny riaditeľ Medzištátnej rozvojovej korporácie, výkonný riaditeľ D. I. Akkaziev, výkonný tajomník S. K. Satvoldinov). Podnikateľská rada združuje významné ruské spoločnosti a banky, poskytuje praktickú pomoc domácim podnikateľom a podnikateľskej komunite ASEAN pri rozvoji viacodvetvovej obchodnej, hospodárskej a investičnej spolupráce. Podnikateľská rada Rusko – ASEAN uplatňuje projektový prístup pri ďalšom rozvoji hospodárskej spolupráce. Projektová kancelária Podnikateľskej rady Rusko-ASEAN koordinuje kompetencie, zdroje a iniciatívy podnikateľskej komunity pri spoločnej realizácii obchodných, investičných a inovačných projektov. Partnerskými organizáciami Podnikateľskej rady Rusko-ASEAN sú Podnikateľská poradná rada ASEAN so sekretariátom v Jakarte (Indonézia) a Podnikateľský klub ASEAN so sídlom v Kuala Lumpur (Malajzia). Rozvoj dialógu s ASEAN je jednou z priorít medzinárodných aktivít EAEU. Od roku 2018 Komisia úspešne spolupracuje so sekretariátom ASEAN v rámci Memoranda o porozumení o hospodárskej spolupráci. S vládami viacerých krajín ASEAN (Thajsko, Indonézia, Kambodža, Singapur) Komisia úspešne rozvíja interakciu v rámci bilaterálnych formátov. S Vietnamom bola interakcia vybudovaná vo formáte zóny voľného obchodu.

 

Celá táto práca prispieva k rastu obchodnej a hospodárskej spolupráce medzi štátmi EAEÚ a krajinami ASEAN. Sergej Glazjev, člen Rady (minister) Eurázijskej hospodárskej komisie pre integráciu a makroekonomiku, účastníkom zahraničného podnikateľského fóra povedal, že Rusko je pripravené poskytnúť ASEAN nové nástroje vzájomného obchodu. “…Ruská banka má systém elektronických správ, ktorý úplne nahrádza SWIFT, je otvorený pre banky tretích krajín. Takže každá banka krajiny ASEAN, ktorá má záujem obsluhovať obchod s Ruskom, môže vstúpiť do tohto systému. Zároveň musíme vybudovať priame korešpondenčné vzťahy medzi bankami. Samozrejme, dôležité sú aj národné meny. Tu môžeme, povedzme, vytvoriť špeciálne banky, ktoré budú pracovať len v národných menách a nebudú vôbec závislé od sankcií,” povedal minister EHS. Podľa neho sú to kroky, ktoré je potrebné podniknúť pre rast obchodu medzi Ruskom a ASEAN. Načrtol tiež, čomu sa oplatí venovať pozornosť. Predovšetkým prechod na národné meny pri zúčtovaní. Člen predstavenstva EHS poznamenal, že krajiny ASEAN “…sú zvyknuté používať západné nástroje finančnej podpory, ako sú poistné nástroje a poistné záruky. Už nám nedávajú anglické poistenie a krajiny juhovýchodnej Ázie stále nevedia, že Rusko môže poskytnúť poistenie v rubľoch. My im ich ponúkame, ale oni nechápu, že exportné poistenie v rubľoch podporuje vláda. Trvá to nejaký čas, kým sa s tým oboznámia…”.

Vladimír Čuškin

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov