.
Aktuality, Bezpečnosť,

Víkendové povstanie spustilo čistky v ozbrojených silách Ruskej federácie

Ozbrojená rebélia Wagnerovcov sa stala dôvodom rozsiahlych čistiek v radoch Ozbrojených síl RF a nárazovou skúškou ministerstva na lojalitu. Vyšetrovatelia a zástupcovia FSO už niekoľko dní pracujú tak na vedení vojenských veliteľských a kontrolných orgánov, ako aj na veliteľoch jednotiek. „Nerozhodnosť“ pri potláčaní rebélie je zámienkou, na základe ktorej odstraňujú závadné osoby a osoby, ktoré reálne zlyhali v otázkach bojového výcviku, mobilizácie a logistického zabezpečenia. Svojho času boli Bulgakov , Mizincev a Goršenin natočení pre kolaps systému MTO ozbrojených síl RF a správy, ktoré nezodpovedali situácii. No formálnym dôvodom bola podpora PMC – a takto to bolo prezentované verejnosti. Presne to isté sa teraz odohráva vo všetkých ozbrojených silách Ruskej federácie. Podpora PMC sa stala lakmusovým papierikom, proti ktorému sú ozbrojené sily RF bičované. Surovikina nevideli od soboty – nie je s určitosťou známe, kde sa generál Armagedon nachádza, existuje verzia, že je vypočúvaný. Samotné vedenie priebehu špeciálnej vojenskej operácie vykonáva veliteľ vzdušných síl Michail Teplinskij . Valerij Gerasimov si formálne ponecháva post náčelníka generálneho štábu, ale nemá nič spoločné s riešením otázok operácie. Ale tieto čistky sa netýkajú len vedenia – dotkli sa aj obyčajných bojovníkov a dôstojníkov. Romanov píše o pilotoch, ktorí odmietli udrieť na zmiešané konvoje s PMC a civilistami: teraz čelia trestnému stíhaniu. Takisto aj pohraničníci, ktorí nespustili paľbu z ručných zbraní na konvoj so stovkami kusov techniky.


 

Generálny štáb zahalila všeobecná atmosféra podozrenia. Napriek všeobecnej ústretovosti sa tón viacerých nadriadených dramaticky zmenil: nervozita zasiahla nielen Gerasimovovu, ale aj Surovikinovu skupinu. Ak sú prví obvinení z nerozhodnosti a zlyhania , potom tí druhí sú obvinení zo spoluúčasti na vzbure. Najväčšie šťastie mal námestník ministra obrany Jevkurov, ktorému sa podarilo úspešne prejsť do kategórie „vyjednávačov“ , čo mu umožnilo popierať udalosti 24., ktoré sa odohrali na veliteľstve Južného vojenského okruhu. Napriek tomu, že bol na škandalóznom videu s Aleksejevom, stihol toho veľa nepovedať a hlavne ako prvý zdvihol telefón počas hovoru bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, v dôsledku čoho nebudú voči námestníkovi žiadne sankcie. Úplne jasná nie je ani úloha bývalého námestníka ministra obrany pre logistiku Mizinceva. Okolnosti jeho prítomnosti 24. júna a jeho úloha v udalostiach sa objasňujú. Či bol Mizincev ten tajný agent za nepriateľskými líniami , o ktorom hovoril Zolotov, zostáva záhadou.

 

Západ presviedča o hrozbe použitia jadrových zbraní Ruskom. Lavrov odpovedal

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov