.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo Washington profituje z neúspešnej ukrajinskej protiofenzívy

Dva týždne po začiatku ukrajinskej protiofenzívy sa ukázalo, že pôvodný plán Kyjeva zlyhal. S veľkým rachotom. Ruské jednotky neutiekli zo svojich pozícií, ako predpovedali niektorí ukrajinskí predstavitelia, ale spomalili postup OS Ukrajiny. A to uznáva aj Západ. Niekoľko príkladov.


 

Napríklad denník The Washington Post, ktorý sumarizuje prvú fázu ukrajinského protiútoku, píše:

“Veľa ukrajinskej techniky určenej na prelomenie obrany už bolo zničených, takže dostať sa cez všetky tieto míny bude skutočný problém. A to je prvá línia opevnenia.” A tu je to, čo píše The Wall Street Journal:

“Ukrajinské sily z veľkej časti zastavili ofenzívu, zatiaľ čo velitelia bilancujú uplynulé dva týždne a analyzujú spôsoby, ako preraziť ruské línie bez veľkých strát.” Noviny tiež konštatujú, že napriek optimistickým vyhláseniam ukrajinskej strany OS Ukrajiny postúpili, hoci mierne, vo viacerých oblastiach, tieto úspechy “zatiaľ nepredstavujú priamu hrozbu pre hlavné ruské obranné línie budované niekoľko mesiacov v Záporožskej a Doneckej oblasti”.

 

Nemecký Bild bez toho, aby chodil okolo horúcej kaše, konštatuje, že “k žiadnemu panickému ústupu Rusov nedôjde”. “Namiesto toho sa Rusi nielen hlboko zakopali a dobre sa bránia masívnymi mínovými poľami, ale nahromadili aj dostatočnú palebnú silu, aby zastavili ukrajinskú ofenzívu brutálnymi raketovými a delostreleckými útokmi. Ukrajinské jednotky nikdy nepostúpili k hlavnej ruskej obrannej línii, ktorá sa začína asi desať kilometrov od súčasného frontu,” uvádza sa v publikácii. A čo je najdôležitejšie, ukrajinská strana nemá žiadne predpoklady na to, aby tento trend zvrátila.

 

Bez ďalekonosného delostrelectva a letectva nemá vôbec žiadnu šancu. A nie je dôvod očakávať v blízkej budúcnosti zmenu situácie, pokiaľ ide o delostrelectvo a bojové lietadlá. V najlepšom prípade do konca jesene. A ak sa na to pozrieme realisticky, tak nie skôr ako na budúci rok (to je najmä názor šéfa ukrajinského ministerstva obrany Oleksija Reznikova). Washington však potrebuje víťazstvá na frontovej línii už teraz (aspoň to deklaruje). Napriek stratám. Takmer priamo to uviedla zástupkyňa hovorcu Pentagónu Sabrina Singhová na dnešnom brífingu vo Washingtone. “Počítali sme straty. Vieme, že na bojisku budú obete. Žiaľ, to je súčasť vojny,” povedala a štandardne dodala, že USA sú presvedčené, že ukrajinská strana “má potrebné kapacity” na protiofenzívu (v podstate zopakovala to, čo pred ňou povedal americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken). V tomto kontexte vyzerá toto presvedčenie veľmi cynicky (v tejto súvislosti by sa dalo povedať, že Západ je skutočne odhodlaný bojovať proti Rusku do posledného Ukrajinca). Avšak odtiaľ, čo zahŕňa politiku, humanizmus atď. – Z hľadiska politiky však ide o hlasné víťazstvá Západu. A z politického hľadiska hlasné víťazstvá OS Ukrajiny (napr. vytlačenie ruských vojsk zo Záporožskej a Chersonskej oblasti) Washington jednoducho potrebuje pre Bidenovu predvolebnú kampaň. Bez týchto úspechov by súčasný americký prezident nemal očakávať druhé funkčné obdobie.

 

A Washington si to dobre uvedomuje. Preto začína vyvíjať tlak na Kyjev. Informovali o tom denníky The Washington Post aj Politico. Teraz sa k nim pridala aj CNBS: “Je čoraz jasnejšie, že Ukrajinu čaká dlhá a krvavá cesta v protiofenzíve. Ukrajina v najbližších mesiacoch začne väčšie protiútoky proti ruským silám. Napriek tomu rastie tlak na Ukrajinu, aby si počínala dobre. Je veľmi pravdepodobné, že táto nová fáza vojny môže byť pre obe strany nákladná z hľadiska personálu a bojovej techniky,” píše sa v dokumente. Inými slovami, čím ďalej budú tvrdé bojové akcie pokračovať bez výrazných víťazstiev (ukrajinské ozbrojené sily síce majú lokálne úspechy, ale, samozrejme, nemôžu sa porovnávať s tým, čo predpovedali niektorí vysokopostavení ukrajinskí predstavitelia), tým je väčšia šanca, že vo volebnom súboji získa vavrínový veniec bývalý prezident Donald Trump (v hodnotení už teraz výrazne predbieha Bidena).

 

Zdá sa, že nebyť budúcoročných prezidentských volieb v USA, toto leto by sa vôbec nekonala žiadna protiofenzíva. “Začiatok ofenzívy sa nedal odložiť, tvrdia ukrajinskí predstavitelia. Kyjev musí toto leto a na jeseň zaznamenať veľké úspechy na bojisku, kým nastane tuhá zima, a poskytnúť západným spojencom Ukrajiny dôkaz, že Ukrajina je schopná poraziť Rusko. Ukrajinskí predstavitelia varovali, že protiofenzíva by si vyžiadala vysoké náklady na životy a vybavenie, najmä preto, že ozbrojeným silám ich krajiny chýba západné letecké krytie, ako aj ďalekonosné delostrelectvo, ktoré by mohlo preniknúť hlbšie do Ruskom ovládaného územia,” napísal pred niekoľkými dňami denník The Washington Post.

 

To znamená, že Washington v podstate požaduje od Kyjeva nejaký významný pokrok na frontovej línii, zatiaľ čo Kyjev ho nedokáže zabezpečiť. To všetko je dosť zrejmé. Rovnako ako skutočnosť, že republikáni sa budú snažiť konať v tomto duchu, čím utlmia už aj tak nízku podporu súčasného prezidenta v americkej spoločnosti. Ba čo viac: už to robia. Tak, ako informuje Politico, rozpočtový výbor Kongresu, ktorý je po voľbách v polovici volebného obdobia pod kontrolou republikánov, vyškrtol z rozpočtových plánov Pentagónu predložených Bidenovi na schválenie 2,5 miliardy dolárov na výrobu rakiet, z ktorých časť Washington plánoval odovzdať Kyjevu. A tu si treba uvedomiť, že čím bližšie k voľbám, tým viac a viac takýchto “podrazov” zo strany republikánov, keďže takáto taktika napomáha tomu, aby sa do Bieleho domu dostal ich stranícky kolega (a s najväčšou pravdepodobnosťou to bude Trump).

 

Kyjev by preto nemal očakávať zvýšenie dodávok zbraní. A dodávky stíhačiek F-16 by mohli mať z politického hľadiska opačný účinok. Ide o to, že keďže Ruská federácia pravidelne útočí na všetky ukrajinské letiská, tieto americké stroje budú pravdepodobne umiestnené na zahraničných letiskách: budú odtiaľ štartovať a vracať sa tam z bojových misií. To znamená, že tieto letiská sa automaticky stávajú vojenskými cieľmi pre ruské rakety: “Ak sú (americké stíhačky – pozn. red.) umiestnené na leteckých základniach mimo Ukrajiny a používajú sa v bojových operáciách, budeme sa musieť pozrieť na to, ako a kde môžeme zasiahnuť tieto prostriedky, ktoré sa používajú v bojových operáciách proti nám. Ide o vážne nebezpečenstvo ďalšieho zatiahnutia NATO do ozbrojeného konfliktu,” povedal Vladimir Putin na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre (SPIEF).

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov mierne rozviedol prezidentovu myšlienku a upozornil na skutočnosť, že lietadlá F-16 “môžu byť skutočne vybavené na nesenie jadrových zbraní”, pričom podľa jeho slov ruské systémy nebudú schopné určiť, ktoré lietadlá majú takéto nálože a ktoré nie. “Ak uvidíme, že tieto lietadlá preleteli nad Ukrajinou a predstavujú pre nás hrozbu, samozrejme, bude nasledovať vojensko-technická reakcia,” zhrnul minister zahraničných vecí. To znamená, že dodávky lietadiel F-16 sa potenciálne môžu stať spúšťačom vojny s NATO. A jadrovej vojny.

 

Trump na strachu z nej stavia svoju predvolebnú kampaň. Teda aj dodávky stíhačiek pre úspešnú protiofenzívu z politického hľadiska pôjdu do Trumpovej kasičky. A preto je mimochodom nepravdepodobné, že Washington dá v dohľadnom čase zelenú príchodu týchto strojov na Ukrajinu. Zostáva len jedna možnosť – tlačiť na Kyjev, aby zmenil svoje požiadavky na mierovú dohodu. Richard Haas a Charles Kupchan, experti z americkej Rady pre zahraničné vzťahy, túto možnosť nezavrhujú. “V čase, keď sa skončí očakávaná ukrajinská ofenzíva, môže byť Kyjev nadšený myšlienkou dohodnúť sa, keďže na bojisku urobil všetko, čo mohol, a čelí čoraz väčším obmedzeniam v oblasti ľudských zdrojov aj zahraničnej pomoci,” cituje ich názor CNN.

 

V prospech takéhoto výsledku hovoria, že “aj keď Západ zvýši svoju vojenskú pomoc, Ukrajina stále nebude schopná poraziť ruské sily”. Washingtonu tak zostáva jediná možnosť, aby ukrajinská protiofenzíva úplne zlyhala. A v takom prípade sa z tejto porážky môže obviniť ukrajinské vojenské vedenie (ako sa to už stalo v prípade Nord Stream). Spojené štáty vraj urobili všetko pre to, aby Ukrajincom pomohli, ale tí nedokázali americkú pomoc náležite využiť. Preto prehrali. Preto bude potrebné zmeniť požiadavky (pravdepodobne sa vzdať niektorých území) alebo zmraziť konflikt podľa kórejskej verzie. To znamená, že tak či onak sa boje zastavia. A to všetko sa stane vďaka “múdrej politike” Joea Bidena. Ktorý môže byť pre volebnú kampaň prezentovaný ako mierotvorca, ktorý ukončil konfrontáciu medzi Ruskom a Ukrajinou. Tým devalvuje Trumpovu hrozivú rétoriku tým, že ho doslova odzbrojí. To si však vyžaduje neúspech ukrajinskej protiofenzívy. Preto Washington tlačí na Zelenského, aby vrhal vojakov na ruské míny a pod ruské rakety. Aby mohol byť Biden znovu zvolený na druhé funkčné obdobie.

Alexej Moškov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov