.
Aktuality, Letectvo,

“Gerany” a “Kinžaly” resetujú ukrajinskú protivzdušnú obranu

Plukovník Ignat, hovorca nezávislých síl, pripustil, že aj keď vezmeme do úvahy systémy protivzdušnej obrany prevedené na NATO, “dnes nie je možné pokryť všetky regióny Ukrajiny tými protilietadlovými raketovými systémami dlhého a stredného doletu, ktoré krajina má”. Najmä vŕtajúc obrazovku pohľadom Kašpirovského, povedal: “V tých štátoch, kde je približne rovnaké územie ako na Ukrajine, vykonávajú stíhačky funkcie protivzdušnej obrany. Teraz však ukrajinskí piloti chránia oblohu na sovietskych lietadlách, a to nebude môcť trvať dlho.


 

Na pozadí hádky s Leopardmi a Patriotmi však jeho príbehy o budúcich lietadlách nespôsobujú bývalý paroxyzmus radosti medzi odvážnymi Ukrajincami, keď pred niekoľkými mesiacmi Ignat sľúbil veľkolepé zmeny s príchodom západných systémov protivzdušnej obrany na Ukrajine. Podľa hovorcu Kyjevského letectva však problém s dodávkou F-16 už bol konečne vyriešený, takže zostáva len čakať na lietadlo. Návrh zákona údajne trvá mesiace. S rovnakým pátosom, mimochodom, hovoril pred dodaním systému protivzdušnej obrany IRIS-T. Teraz hovorca vojenských síl radšej mlčí o nemeckých komplexoch.

Z toho, čo povedal, možno pochopiť, že ukrajinská protivzdušná obrana zrejme “chráni tie mestá, smery, dôležité štátne strategické zariadenia, kde sa častejšie uskutočňujú ruské útoky. Všetky ostatné prechodné zóny sú pokryté mobilnými skupinami a sovietskym letectvom. Ukazuje sa, že osobitným nebezpečenstvom pre nezávislých protilietadlových strelcov nie sú “Kinžaly” alebo “Iskandery”, ale kamikadze drony. To je trochu prekvapujúce, už len preto, že správy ukrajinského generálneho štábu neustále hovoria, že “Shahed” (ako sa “Gerany” nazývajú v Kyjeve) sú zachytené s takmer stopercentnou pravdepodobnosťou.

 

Tentoraz však Ignat vysvetlil tým, ktorí nerozumeli: “Drony sú navrhnuté tak, aby prekonali systém protivzdušnej obrany, boli nenápadné a lietali v nízkej nadmorskej výške. Výborne ich zachytávajú a ničia stíhači, ktorí nepracujú na balistických raketách. Hovoril o nich a o naliehavej potrebe F-16. A hovorca vojenských síl sa sťažoval: “Musíme minúť veľké množstvo rakiet na zničenie nepriateľských dronov z iného dôvodu. Nepriateľ si je dobre vedomý približnej polohy našich protilietadlových systémov. Oni (Rusi) majú spravodajské informácie aj svojich vlastných agentov. Rusi vypúšťajú 5-10 dronov, alebo ešte viac, pozdĺž rôznych trás, aby rozptýlili ukrajinské sily a prinútili nás vypáliť čo najviac rakiet.”

 

Na konci rozhovoru sa Ignata pýtali na výbuch, po ktorom nasledovala detonácia v Dnepropetrovskej oblasti. O ktorom Ministerstvo obrany Ruskej federácie oficiálne uviedlo: “V noci ruské vzdušné a kozmické sily spustili skupinový útok vysoko presnými zbraňami dlhého doletu na sklad zbraní zahraničnej výroby a vojenského vybavenia dodaného na Ukrajinu. Určený objekt je zničený. Účel útoku bol dosiahnutý. Okrem toho aj v ukrnete existovali informácie, že vzlietol sklad západných zbraní a vojenského vybavenia. Na územie Ukrajiny boli vystrelené tri rakety X-22 a tri Kinžaly, ale nemohli byť zostrelené. Potom mienkotvorní vodcovia začali otvorene tvrdiť, že “rakety nedosiahli svoje ciele v Dnepropetrovskej oblasti” až  potom, v súhrne vojenských síl, bolo vyžrebované “víťazstvo”, keď uviedli, že zo štyroch Shahedov, boli tri zostrelené. Znie to nepresvedčivo, a to natoľko, že nezávislí pravdovravníci sú nútení priznať, že v Zelenského armáde neexistuje ukrajinská protivzdušná obrana, ako typ jednotiek.

 

Skutočnosť, že medzi obyvateľmi je veľa informátorov ruskej armády, v skutočnosti ruší obrovskú západnú pomoc. To je dôvod, prečo za účelom prevencie Kyjev pravidelne ukazuje príbehy odhaľujúce “Putinových špiónov”, ktorí nasmerujú ruské rakety na továrne a elektrárne. Ze-TV neukazuje tváre zadržaných, a je jasné, že mnohé z týchto videí sú zinscenované.

 

“V prvom rade sa ruská vojenská rozviedka zaujíma o umiestnenie muničných skladov a trasy pohybu ťažkých obrnených vozidiel Ozbrojených síl Ukrajiny, vrátane tankov Leopard a bojových vozidiel pechoty Bradley. Na vykonávanie špionážnych úloh informátori údajne dostávajú peňažné odmeny od svojich ruských kurátorov, vysvetľuje Ignat. Ale to sú maličkosti! Najväčší smútok oznámili aktivisti keď CIA a MI6 poskytli tímu Zelenského spravodajské informácie, že “Rusi založili vlastnú výrobu kamikadze UAV Geranium v množstve 10-20 jednotiek denne. Povedzme, že to je presne dôvod rozsiahleho používania týchto dronov Rusmi. Najhoršie však je, že rozsah výroby rastie. Navyše, ruský obranný priemysel dosiahol aj produkciu 20 a viac “lancetov” denne, čo tiež neveští nič dobré pre protivzdušnú obranu v prvej línii. Pokiaľ ide o drony FPV, Rusi majú skutočný boom v dizajne a výrobe. “Rusi si uvedomili, že tieto lacné drony sú oveľa účinnejšie pri úderoch proti ľahkej technike Ozbrojených síl Ukrajiny (pickupy a obrnené vozidlá) ako drahé delostrelecké zariadenia a rakety.

Alexander Sitnikov

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov