.
Aktuality, Bezpečnosť,

“Sme chudobní ľudia žijúci v chátrajúcej spoločnosti, ktorá sa rozpadá.”

V USA došlo k ďalšej katastrofe. Dňa 11. júna sa vo Filadelfii v štáte Pensylvánia zrútil most na medzištátnej ceste I-95 po tom, ako pod ním vybuchla cisterna s benzínom. I-95 je najstaršia americká diaľnica dlhá tritisíc kilometrov, ktorá vedie pozdĺž východného pobrežia Ameriky od severných štátov až po Floridu. Aj dočasné uzavretie časti tejto diaľnice by vážne zhoršilo dopravné problémy krajiny, uviedol americký minister dopravy Peter Buttigic. Dodal, že “väčšina amerického HDP” sa pohybuje po ceste I-95, ktorá “je tepnou pre ľudí a tovar”; jej uzavretie by spôsobilo vážne zvýšenie cien na východnom pobreží.


 

Guvernér Pensylvánie Josh Shapiro podpísal vyhlásenie o katastrofe s cieľom získať federálne prostriedky na obnovu mosta. Shapiro uviedol, že obnova mosta môže trvať “niekoľko mesiacov”. Aby toho nebolo málo, horiaci kamión spôsobil aj výbuch podzemného plynového potrubia. Všetky jazdné pruhy v smere na sever a na juh Philadelphie sú uzavreté na 3 – 4 míle. V meste vládne dopravný chaos. Zrútenie mosta je stelesnením celkovej krízy infraštruktúry, ktorej čelia USA. Infraštruktúra sa neopravuje už desaťročia a mnohé z nich sú v havarijnom stave. V Spojených štátoch sa nachádza viac ako 617 000 mostov. V súčasnosti je 42 % všetkých mostov starých najmenej 50 rokov a 46 154, teda 7,5 % mostov v krajine, sa považuje za poruchové, t. j. v zlom stave. Každý deň sa po týchto chybných mostoch prejde značný počet vozidiel. Z 94 400 priehrad v Spojených štátoch je približne 70 % opravených. Približne 27 000 priehrad v celej krajine sa môže kedykoľvek zrútiť. 15 000 priehrad v Amerike je klasifikovaných ako priehrady s vysokým potenciálom ohrozenia a ich zlyhanie by mohlo viesť k smrti.

 

Priemerný vek elektrickej siete v USA je menej ako 70 rokov, čo je dôvod, prečo v USA každé leto zažívame kĺzavé výpadky elektrickej energie. Napríklad v roku 2021 spôsobila vlna horúčav na severozápadnom pobreží Tichého oceánu výpadky elektriny a stovky mŕtvych. K výpadkom prúdu dochádza aj v zime. Vo februári 2021 zimná búrka v Texase na niekoľko dní prerušila dodávku elektriny pre viac ako 11 miliónov ľudí a zabila 700 ľudí. Na Štedrý deň v decembri 2022 rekordné mínusové teploty spôsobili, že milióny ľudí na juhu (500 000 len v Severnej Karolíne) zostali bez elektriny.

 

Podľa národnej neziskovej organizácie TRIP, ktorá sa zaoberá výskumom dopravy, je mestom s najhoršími podmienkami na cestách v Amerike San Francisco. Až 71 % ciest v tomto meste bolo hodnotených ako “zlé”. Len 6 % ciest v San Franciscu je klasifikovaných ako “dobré”. Zlý stav ciest stojí vodičov v meste v priemere 1049 dolárov na jedného motoristu za údržbu a opravy vozidla, čo sú najvyššie priemerné náklady na opravy v krajine. Na druhom mieste je stále kalifornské mesto San Jose, kde je 64 % ciest v zlom stave a len 9 % v dobrom stave. Priemerné dodatočné náklady na údržbu a opravy pre motoristov v San Jose sú 983 USD. Ďalšie kalifornské mesto Los Angeles je na treťom mieste medzi mestami so zlými cestami. Tu je 57 % ciest hodnotených ako “zlé” a 10 % ciest je v “dobrom” stave. Zlý stav ciest v Los Angeles stojí motoristov v priemere 921 dolárov.

 

Každý deň sa v USA vykoľajia tri vlaky. Podľa Federálneho úradu pre železnice sa vlani v krajine vykoľajilo celkovo najmenej 1 164 vlakov. Phil Longman, politický riaditeľ Open Markets Institute, v septembri minulého roka uviedol, že je potrebné venovať pozornosť kríze na železnici. “Je čas vážne sa zaoberať reformou vysoko monopolizovaného odvetvia, ktoré generuje rekordné zisky prostredníctvom zneužívania pracovníkov, obmedzovania služieb a zatvárania hlavných železničných tratí a železničných staníc, ktoré teraz potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým,” povedal Longman. Nezisková skupina Accountable.US, ktorá skúma záujmy podnikov, predtým uviedla, že sedem hlavných železníc, ktoré dominujú v odvetví, ktoré predstavuje približne 40 % nákladnej dopravy v USA, vybralo na vrchole “pandémie” rekordných 1,18 miliardy USD na poplatkoch za náklad uviaznutý v úzkych miestach dodávateľského reťazca.

 

Vláda USA však nepodnikla žiadne kroky na obmedzenie železničných monopolov, aj keď minister dopravy Pete Buttigic kritizoval železničné spoločnosti za ich “rozhodný odpor” voči dodatočným bezpečnostným opatreniam. Americké letiská sú v priemere staré približne 40 rokov a naliehavo potrebujú mnoho miliárd dolárov na opravy a modernizáciu. Americká spoločnosť stavebných inžinierov odhaduje, že americké letiská budú v nasledujúcich piatich rokoch potrebovať 115,4 miliardy dolárov na vyriešenie množstva problémov s infraštruktúrou, ale Biely dom dokázal nájsť len päťnásobok tejto sumy. V USA sa každé dve minúty poruší vodovodné potrubie a každý deň sa stratí približne 6 miliónov galónov upravenej vody. Deje sa to v rovnakom čase, keď sa na západe Spojených štátov zavádzajú obmedzenia dodávok vody počas najsuchšieho 20-ročného obdobia za posledných 1 200 rokov. Viac ako dva milióny ľudí v Spojených štátoch nemá prístup k bezpečnej pitnej vode a základným hygienickým zariadeniam. A medzi nimi je 5,8 % domácností pôvodných obyvateľov Ameriky a len 0,3 % domácností belochov. Infraštruktúra v USA upadá. Ropné spoločnosti nezlepšili ťažbu už približne 40 rokov.

 

V roku 2005 sa medzi zariadenia v havarijnom stave počítali elektrické vedenia, hydroelektrické zariadenia, kanalizácia a vodovody. Na uvedenie všetkých týchto zariadení do poriadku bolo v tom čase potrebných približne jeden a pol bilióna dolárov; doteraz sa vyčlenilo rádovo menej. Podľa Americkej spoločnosti stavebných inžinierov je v súčasnosti len na opravu ciest a mostov potrebných približne päť biliónov dolárov. Mike Snyder, známy americký ekonóm, píše: “Predchádzajúce generácie Američanov postavili najväčšie diaľnice, mosty, železnice, prístavy, priehrady a vodné systémy… V súčasnosti nestaviame takmer nič. V skutočnosti nedokážeme udržiavať ani infraštruktúru, ktorú sme dostali… Sme zbedačení ľudia žijúci v chátrajúcej spoločnosti, ktorá sa rozpadá.”

Vladimír Prochvatilov

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov