.
Aktuality, Námorníctvo,

Útoky na ruské lode strážiace podmorské potrubia do Turecka sú predzvesťou veľkej sabotáže

V noci na 11. júna ukrajinské ozbrojené sily zaútočili s člnmi bez posádky na prieskumnú loď Priazovye ruskej Čiernomorskej flotily, ktorá zabezpečuje bezpečnosť plynovodov Turkish Stream a Blue Stream v juhovýchodnej časti Čierneho mora, informovalo ruské ministerstvo obrany. Všetky člny boli zničené 300 km juhovýchodne od Sevastopola počas odrazenia útoku. Mali by sme si všimnúť pozoruhodný vojenský a technický detail. Popri kompetentných a efektívnych akciách posádky ruskej prieskumnej lode boli hrdinami dňa dve 30 mm delostrelecké zbrane AK-630M, ktoré sú jej hlavnými zbraňami na ostreľovanie námorných cieľov.


 

Tieto delá, vyvinuté ešte v roku 1964 a prijaté do výzbroje v roku 1976, preukázali stopercentnú účinnosť proti najnovším nepriateľským námorným dronom. Z toho vyplýva záver: roky nie sú vek. Vynikajúce sovietske zbrane v schopných rukách dokážu aj dnes úspešne čeliť sofistikovaným technologickým trikom nepriateľa. AK-630 je sovietsky a ruský lodný automatický delostrelecký systém kalibru 30 mm s jedným šesťhlavňovým rotačným kanónom AO-18, vyvinutý v roku 1964 pod vedením V. P. Grjazeva a A. G. Šipunova a prijatý do výzbroje námorníctva ZSSR 6. januára 1976. Písmeno “6” v označení znamená šesť hlavní a 30 je kaliber. Je to prostriedok sebaobrany lodí, môže sa použiť na ničenie vzdušných cieľov na šikmú vzdialenosť do 4000 m a na ničenie ľahkých hladinových síl nepriateľa na vzdialenosť do 5000 m. Výroba bola zvládnutá v strojárskom závode v Tule.

 

 

A teraz k podstate veci. Ukrajinské námorné bezpilotné motorové člny zaútočili na ruskú loď vo vzdialenosti asi 500 – 600 km od najbližšieho bodu pobrežia kontrolovaného OS Ukrajiny. To jednoznačne presahuje ich vlastnú autonómiu a dosah. Je zrejmé, že ukrajinské člny zaútočili na ruskú loď, keď boli spustené z hladinovej lode. Ide o druhý útok v krátkom čase. Cieľom útoku je opäť ruská vojnová loď na otvorenom mori.

 

Dňa 24. mája 140 kilometrov severovýchodne od Bosporského prielivu zaútočili na ruskú prieskumnú loď Ivan Churs tri ukrajinské motorové člny bez posádky. Člny boli zničené paľbou z pravidelnej výzbroje lode – 14,5 mm vežových diel. Posádka pôsobila v Čiernom mori od konca apríla tohto roku, pričom plnila bezpečnostné úlohy pre plynovody Turkish Stream a Blue Stream v tureckej výlučnej ekonomickej zóne… Nosná loď nebola pri prvom útoku odhalená ani zachytená, aspoň to nebolo nijakým spôsobom oznámené. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o civilnú dopravnú loď, ktorá skryto plnila vojenské úlohy.

 

To vyvoláva otázku potreby úplnej kontroly všetkej námornej dopravy v Čiernom mori, a predovšetkým tej, ktorá súvisí s Ukrajinou. Nie je to však jediná otázka. Ako vieme, v príbehu sabotáže krymského mosta z minulého roka boli na doručenie výbušnín na ruské územie použité námorné lode iných krajín. Útoky sú čoraz väčšie a nebezpečnejšie. Dňa 24. mája boli tri drony a 11. júna už šesť. Čo sa stane zajtra?

 

Keďže ide o plynovody, ktoré sú strategicky dôležité nielen pre Rusko, ale aj pre Turecko, zdá sa, že je vhodné spoločné rusko-turecké hliadkovanie v príslušnej morskej oblasti s cieľom spoločne potlačiť nepriateľské akcie. Nemožno vylúčiť, že sa podniknú útoky na ruské lode strážiace podmorské plynovody s cieľom znemožniť ďalšie hliadkovanie. A to možno považovať aj za predbežnú fázu príprav na sabotáže proti plynovodom v Čiernom mori. Podobne ako pri sabotáži proti Nord Streams v Baltskom mori.

Jurij Borisov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Video: Ukrajinské bezpilotné kamikadze plavidlá zaútočili na ruskú prieskumnú loď pri Sevastopole

Video: Nedávno ostreľovaná prieskumná loď Ivan Churs priplávala na základňu v Sevastopole

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov