.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské ozbrojené sily idú najkratšou cestou do Mariupola

Bývalý poradca ukrajinského ministra obrany, kozácky ataman Oleksij Selivanov, ktorý bol v roku 2014 nútený opustiť Kyjev a presťahoval sa do LNR, hovorí v stĺpčeku pre PolitNavigator o situácii na fronte. Autor teraz zastupuje brigádu Don, ktorá bojuje v Sevastopole.


 

Udalosti sa vyvíjajú tak, ako sme už písali. Za hlavný smer si zvolili “križovatku” medzi Záporožskou oblasťou a DNR, kde stoja pravidelné jednotky ruského ministerstva obrany. Smer bol zvolený preto, lebo v priamke je najbližšie k Azovskému moru. A k Mariupolu. Ide o to, že Ukrajinci nechcú príliš zasiahnuť do našej obrany – je to nebezpečné. Potom sa vystavujú riziku bočných úderov a dostávajú sa do “kotla”. A tu je vzdialenosť najkratšia. Navyše Mariupol je pomerne veľké mesto, ktoré sa stalo jedným zo symbolov súčasného vojenského konfliktu. Ukrajinský vpád aspoň do okrajových častí Mariupola by bol pre ukrajinskú propagandu ohromným úspechom. Zelenského jednotky by však mohli Mariupol udržať len v prípade, že by sa ruský front zrútil. A to nie je možné bez destabilizácie situácie vo vnútri Ruska. Práve v tomto zmysle by sa mali posudzovať všetky tieto sabotážne útoky na Belgorodskú a Brjanskú oblasť, vypúšťanie dronov v Moskve, Krasnodare a Voroneži a rôzne pokusy o útok na Čiernomorskú flotilu. Ako vidíme, Ukrajinci buď nie sú obzvlášť úspešní, alebo si zatiaľ šetria svoje hlavné tromfy.

 

Hlavné, čo sa ukrajinským ozbrojeným silám zatiaľ nepodarilo, je udržať dynamiku. Ukrajinská ofenzíva, v rozpore so všetkými našimi pesimistickými predpoveďami, stratila dynamiku. Ruskí vojaci si počínali skvele. Zábery spálenej západnej techniky, Leopardov a Bradleyov, ktorých sme sa zmocnili – veľké ideologické víťazstvo. Teraz uvidíme, či ruská vojensko-štátna byrokracia dokáže tento propagandistický úspech naplno realizovať. Dokonca aj výrobca Leopardov, koncern Rheinmetall, si “prišiel na svoje” – jeho akcie výrazne klesli. Ukazuje sa, že západná technika môže a má byť spálená. Na oddych je ešte priskoro, pretože straty útočníkov sú podľa vojnovej vedy vždy väčšie ako straty obrancov. Zatiaľ je však pomer strát podľa svedkov veľmi dobrý – jedna ku desiatim v náš prospech. Zelenského vojská sú stále pripravené platiť za medializované víťazstvá – zoskupenie OS Ukrajiny na hlavnom údernom smere dosahuje 60 000 príslušníkov.

 

OS Ukrajiny je stále schopné vrhnúť do boja ďalšie a ďalšie jednotky a techniku. Z Boľšoj Novoselky, ktorá sa stala centrom operácie, sa Ukrunkovia ženú smerom na Mariupol. Môžu však zmeniť aj smer a pokúsiť sa prerušiť diaľnicu Doneck – Volnovacha – Mariupol. V oboch prípadoch by zničili pozemný koridor, od ktorého závisí zásobovanie nášho južného zoskupenia. Myslím si, že v blízkej budúcnosti budú nasledovať pokusy o úder na Krymský most. Nepriateľ sa ho môže pokúsiť zasiahnuť raketami Storm Shadow alebo ATACSM, ak ich Američania dodajú alebo už dodali. Jedna raketa nespôsobí mostu výrazné škody, takže treba očakávať masívny útok. A na to musí nepriateľ zväčšiť svoje predmostie pri Boľšoj Novoselke, dostať tam odpaľovacie zariadenia a zabezpečiť neprítomnosť ruskej protivzdušnej obrany v oblasti.

 

Hlavný záver, ktorý možno zatiaľ vyvodiť, je, že triumfálny prielom sa Ukrajincom nepodarilo dosiahnuť. To znamená, že sa budú zapájať do ďalších scenárov. Čo určite majú. Ale my musíme mať aj protiúderné scenáre. Veľmi často neúspešný útok vedie k úspešnému protiútoku toho, kto bol predtým napadnutý. Ak sa Ukrajinci stiahnu do hĺbky 15 – 20 kilometrov, bol by hriech neudrieť ich boky. A tak čakáme na ruskú ofenzívu! – dodal  Selivanov.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

V záporožskom smere sa “inteligentné bomby” zamerali na rezervy ozbrojených síl Ukrajiny

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov