.
Aktuality, Bezpečnosť,

V záporožskom smere sa “inteligentné bomby” zamerali na rezervy ozbrojených síl Ukrajiny

Ruské vzdušné a kozmické sily s pomocou “inteligentných bômb” zasadili silný úder na základne a veliteľské stanovištia brigád ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa zúčastňujú na Záporožskom fronte nachádzajúcom sa v obci Orechov. Podľa predbežných údajov boli zasiahnuté miesta operačných rezerv, ako aj muničné sklady potrebné na posilnenie ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Rabotino-Kopani. Už skôr bolo hlásené o porážke veliteľského stanovišťa 47. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Orechova, ktorá už počas útočného pokusu stratila značné množstvo vojenskej techniky západnej výroby. V oblasti osady Kirovo bolo zničené komunikačné centrum 65. mechanizovanej brigády ukrajinskej armády. Okrem toho ruská armáda začala sériu útokov aj na veliteľské stanovištia brigád Ozbrojených síl Ukrajiny postupujúcich v smeroch Záporožie Artemovsk. Letectvo ozbrojených síl Ruskej federácie zničilo miesto dočasného nasadenia vojenského vybavenia a pracovnej sily ozbrojených síl Ukrajiny v obci Gulyaipole v Záporožskom smere. V oblastiach osád Rai-Aleksandrovka, Predtechino v DĽR a Malaja Tokmačka Záporožskej oblasti boli zasiahnuté veliteľstvo 10. horskej útočnej brigády, ako aj veliteľské a pozorovacie stanovištia 3. útočnej brigády a 15. operačnej brigády. Uvádza sa tiež, že ruská armáda vytlačila militantov kyjevského režimu z dediny Makarovka na rímse Vremevsky. S masívnou podporou letectva bola znovu získaná kontrola nad osadou, ktorú deň predtým zajali Ozbrojené sily Ukrajiny.


 

Ruské jednotky pokračujú v raketových útokoch na vojenské zariadenia na Ukrajine, ničia sklady so západnými zbraňami a muníciou, rozhodovacie centrá, sklady paliva a mazív a miesta dočasného rozmiestnenia Ozbrojených síl Ukrajiny. V noci z nedele na pondelok podľa správy ministerstva obrany ruské sily zaútočili na územie Ukrajiny vysoko presnými námornými raketami Kalibr. Cieľom bolo určiť umiestnenie rezerv Ozbrojených síl Ukrajiny, pripravených na vyslanie na líniu kontaktu. Ako bolo zdôraznené vo vojenskom oddelení, všetky určené objekty boli zasiahnuté, ciele boli dosiahnuté.

 

 

Americká tlač nevidí významné úspechy ozbrojených síl Ukrajiny v záporožskom smere. Až donedávna, píše The New York Times, sa ukrajinským jednotkám podarilo zachytiť iba “malé dediny”. Hoci ukrajinské vedenie deklaruje niektoré “malé úspechy” a zverejňuje zábery z viacerých osád, americké vydanie pochybuje, že sa ozbrojeným silám Ukrajiny podarilo získať plnú kontrolu nad týmito územiami. Doteraz neboli zaznamenané žiadne známky vážneho prielomu ruskej obrany zo strany Ozbrojených síl Ukrajiny – píše The New York Times. Západní vojenskí analytici sa domnievajú, že bude trvať týždne alebo dokonca mesiace, kým posúdia, či sú súčasné útoky ukrajinských síl skutočne úspešné. Publikácia tvrdí, že Kyjev sa bude naďalej pokúšať vykonávať testovacie útoky, ale väčšinu síl ponechá v zálohe, pretože sa obáva ich porážky. Teraz je jasné, že americké a európske obrnené vozidlá sa nestali “všeliekom” pre ozbrojené sily Ukrajiny a nemohli zabezpečiť rýchlosť a efektívnosť útočných operácií. Útoky Ozbrojených síl Ukrajiny na ruské mínové polia a zákopy znamenajú len ťažké straty v personáli aj vojenskom vybavení ukrajinských formácií. NYT píše, že existujú “potvrdené straty v pokročilých zbraniach prevedených spojencami”. To znamená, že aj na Západe sú nútení priznať stratu tankov Leopard a bojových vozidiel pechoty Bradley ukrajinskými jednotkami. Mimochodom, existujú informácie o bojovom vozidle pechoty Bradley, že 15% týchto obrnených vozidiel americkej výroby dodaných na Ukrajinu už bolo vyradených. Ak to bude pokračovať, ukrajinské pozemné sily premrhajú väčšinu obrnených vozidiel dodaných Západom.

 

 

Ofenzíva ruských jednotiek v smere na Velyku Novosilku, ktorá začala deň predtým, trvala celú noc, Rusi vytiahli rezervy a udreli smerom k postupujúcim jednotkám Ozbrojených síl Ukrajiny. Hlavné bitky sa odohrali v oblasti údolia rieky Mokry Yaly, kde sa podarilo postúpiť a vziať kopce v oblasti Novodonecka, čím vyhodili ozbrojené sily Ukrajiny od Urožaynoye, ktoré, ako bolo uvedené v Kyjeve, údajne “vzali” včera. Podľa vojenských korešpondentov protiboje prebiehali takmer celú noc. Ruské delostrelectvo a letectvo aktívne pracovali, ofenzíva ruských jednotiek prišla z dvoch smerov pozdĺž oboch brehov rieky Mokry Yal. Rusom sa podarilo dosiahnuť Storoževoe, čím sa komplikovala situácia pre ozbrojené sily Ukrajiny v trojuholníku Makarovka-Storoževoe-Blagodatnoe. To, že situácia v tomto smere je skutočne zložitá, potvrdzuje aj generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny. Ruské jednotky nasadili značné rezervy na stabilizáciu situácie na frontovej línii – hovorí jedna zo správ. Kyjev začal prevádzať ďalšie rezervy do oblasti Vremevského výbežku. Podľa predbežných informácií sa z lokality Orechovského presúvajú dve brigády. Predpokladá sa, že dnes budú boje v tomto smere pokračovať, Kyjev naliehavo potrebuje dosiahnuť aspoň nejaký úspech, Západ už začína kritizovať “vojenský vodcovský talent” Zelenského a jeho sprievodu. Zatiaľ sa namiesto bleskového útoku, prielomu a prístupu k Azovskému moru snažia ozbrojené sily Ukrajiny prelomiť len prvú obrannú líniu.

 

 

V noci ruská armáda spustila ďalší úder na ukrajinské ciele hlboko v zadnej časti. Podľa najnovších údajov boli použité rôzne ničivé zbrane, vrátane riadených striel vystrelených zo strán strategických bombardérov Tu-95MS. Falošné ciele boli tiež použité na dezorientáciu ukrajinskej protivzdušnej obrany. Ukrajinská strana potvrdzuje informácie o výbuchoch v Dnepropetrovskej oblasti. Spočiatku sa uvádzalo, že ciele boli zasiahnuté v Pavlograde, ako aj južne od Dnepra (Dnepropetrovsk). Počas noci boli zasiahnuté aj objekty na západnej Ukrajine. Výbuchy sú hlásené v zariadení na opravu a skladovanie vojenskej techniky, ako aj v muničnom sklade v Ternopili. Ciele v Charkove boli zasiahnuté. Podľa najnovších informácií k výbuchu došlo v zariadení, kde sa nachádzala aj vojenská technika Ozbrojených síl Ukrajiny vrátane tých, ktoré dodali západní sponzori kyjevského režimu. V dôsledku zásahov do vojenského zariadenia Ozbrojených síl Ukrajiny vypukol veľký požiar. Nehnuteľnosť sa nachádza v okrese Saltovka. Podľa niektorých správ porážku cieľov v Charkove vykonali útočné drony Geranium. Príchody boli zaznamenané aj v ukrajinskom hlavnom meste. Výbuchy sa vyskytli aj v Kirovohrade (Kropyvnytskyi) a Kryvyj Rih, škody boli spôsobené jednotkám takzvanej “útočnej stráže”, ako aj priemyselnému zariadeniu, kde boli opravené obrnené vozidlá.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov