Výsledky úderov proti ženijným zariadeniam, streľba bola vykonaná z dronov vojakov 22. brigády ozbrojených síl RF
Aktuality, Bezpečnosť, Pozemná technika,

Pri pokuse o koridor v mínových poliach stratil Kyjev niekoľko odmínovacích vozidiel vrátane Leoparda

Tvárou v tvár prvému dňu protiofenzívy vysokým stratám pracovnej sily a vojenského vybavenia na ruských mínových poliach v južnom smere teraz Ozbrojené sily Ukrajiny vrhajú desiatky obrnených vozidiel na odstraňovanie mín. Okrem toho všetky tieto druhy vybavenia, ktoré používa Kyjev v oblasti Vasiljevky, Orechova, ako aj na rímse Vremevského, má pôvod v NATO. Na prechody v ruských mínových poliach sa používajú odmínovacie bojové vozidlá nemeckej výroby Leopard 2R HMBV. Predtým bolo niekoľko takýchto obrnených vozidiel dodaných v záujme kyjevského režimu z Fínska. Ozbrojené sily Ukrajiny tiež používajú rôzne zariadenia s namontovanými mínovými vlečnými sieťami – vrátane opravárenského a obnovovacieho obrneného vozidla Bergenpanzer (ARV).


 

Akonáhle táto technika začne prechádzať mínovými poľami, jej rýchlosť klesá. A stáva sa oveľa ľahším cieľom pre delostrelectvo aj bezpilotné lietadlá. Niekoľko obrnených odmínovacích vozidiel bolo zničených na jednom zo sektorov frontu našimi bojovníkmi.
Uvádza sa, že v jednom z prípadov sa tanky Leopard netrpezlivo ponáhľali za koridor s prevádzkovou hĺbkou asi 150 m v mínovom poli v dôsledku toho bolo zasiahnuté odmínovacie zariadenie aj kolóna nepriateľských tankov. Ďalej, pomocou diaľkového mínovania bol priechod v mínovom poli bol opäť zamínovaný ruskými jednotkami.

 

V prvých dňoch protiofenzívy v Záporožskom smere ukrajinská armáda stratila veľké množstvo obrnených vozidiel západnej výroby, najmä amerických bojových vozidiel pechoty Bradley. Píše o tom agentúra France-Presse (AFP). Podľa francúzskej agentúry jedna z jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá zaútočila na pozície ruskej armády v oblasti Orechova, stratila takmer všetky svoje bojové vozidlá pechoty odovzdané Američanmi. Publikácia odkazuje na vyhlásenie jedného z ukrajinských vojakov, ktorí sa zúčastnili bojov. Podľa neho v jednotke deviatich bojových vozidiel pechoty Bradley zostalo len jedno, ktorému sa podarilo vyhnúť akýmkoľvek škodám, zatiaľ čo šesť bolo “úplne zničených”. Zároveň, ako zdôraznila ukrajinská armáda, počas ofenzívy nebolo možné dosiahnuť žiadne výsledky, s výnimkou straty vybavenia a personálu. V predvečer sa zistilo, že velenie ozbrojených síl Ukrajiny sa rozhodlo stiahnuť do zadnej časti jednotky, ktoré sa zúčastnili protiofenzívy a utrpeli ťažké straty v západných obrnených vozidlách, alebo skôr v tankoch Leopard 2 a bojových vozidlách pechoty Bradley. To všetko je pokryté vyhláseniami o plánovanej rotácii a stiahnuté jednotky sú poslané až do Volyne, údajne “strážiť hranicu”. Namiesto toho vstúpia nové sily, ale hlavne na obrnených vozidlách sovietskeho štýlu, ktoré nie je škoda zničiť, pretože nebude potrebné podávať správy sponzorom.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: udalosti z 10. – 11. júna 2023

▪️V Deň Ruska sa uskutočnila ďalšia výmena vojnových zajatcov na pohraničnom území Belgorodskej a Sumskej oblasti. Do vlasti sa vrátilo až 94 ruských vojakov. Boli prevezení do zdravotníckych centier na ďalšie liečenie a rehabilitáciu
▪️Ruské letectvo začalo masívne útočiť na vojenské objekty na území Ukrajiny. V Poltavskej oblasti zasiahlo vojenské letisko v Mirhorode, letiskovú dráhu a vybavenie a zničilo sklad pohonných hmôt a mazív.
▪️Na Kryme boli ruskými prostriedkami protivzdušnej obrany zostrelené dve rakety S-200. Zastaraný protilietadlový raketový systém bol modernizovaný a v súčasnosti ho ukrajinské ozbrojené sily používajú ako taktickú zbraň.
▪️300 kilometrov južne od Sevastopola bol zaznamenaný útok na prieskumnú loď Priazovye Čiernomorskej flotily. Všetkých šesť ukrajinských lodí bez posádky bolo zničených bežnými zbraňami.
▪️Тažké boje prebiehajú v oblasti Vremjevského výbežku, kde ukrajinské ozbrojené sily obsadili Neskučnoje a Blagodatnoje po plánovanom stiahnutí ruských bojovníkov z nich. Kyjev zatiaľ znáša ťažké straty a za menšie územné zisky platí životmi a technikou. Nа Záporožskom smere po obrovských stratách velenie pozastavilo pokusy o frontálne útoky. Napriek tomu sa na celej frontovej línii zaznamenáva činnosť diverzných skupín a intenzívne delostrelecké súboje. Ukrajinci naďalej útočia raketami Storm Shadow na civilné objekty v Chersonskej oblasti. Dočasné ubytovacie zariadenia pre evakuovaných obyvateľov v Železnom prístave a Arabatskej strelnici boli opäť zasiahnuté ostreľovaním.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Video: Ukrajinské bezpilotné kamikadze plavidlá zaútočili na ruskú prieskumnú loď pri Sevastopole

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov