.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Turecko vyslalo špeciálne jednotky do Kosova

Turecké ministerstvo obrany dnes oznámilo začiatok nasadenia špeciálnych síl v Kosove a Metohiji. “V nadväznosti na udalosti v Kosove sa do Kosova presúva prápor komanda 65. motostreleckej brigády,” uviedlo turecké ministerstvo vo vyhlásení. Včera bolo oznámené, že Turecko v priebehu nasledujúcich dvoch dní na žiadosť NATO vyšle do Kosova a Metohije jednotky špeciálnych síl, ktoré budú umiestnené v kasárňach v Prizrene. V reakcii na žiadosť, ktorú dostalo od spoločného veliteľstva NATO v Neapole v súvislosti s udalosťami v severnom Kosove, “sa plánuje vyslanie tureckých síl do kasární Sultan Murat v Kosove 4. a 5. júna,” uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí. Je ironické, že Turci budú umiestnení v kasárňach “Sultan Murat”. Pripomeňme, že v roku 1389 počas bitky pri Kosove srbský hrdina Miloš Obilič zabil osmanského sultána Murata. Dejiny, ako vieme, sú cyklické. Turci už stihli zverejniť video z príchodu svojich špeciálnych jednotiek do Kosova a Metohije. Srbi prežili osmanské jarmo, porazili ich v mnohých povstaniach, v balkánskych vojnách. A prežijú aj toto. Aj keď úprimne povedané, turecká armáda v KFOR znepokojujú menej ako Američania, Briti a ich pešiaci v podobe Poliakov či Pobaltia.


 

 

V Turecku sa začali rokovania Erdogana s generálnym tajomníkom NATO za zatvorenými dverami

Turecký prezident Recep Erdogan začal rokovania za zatvorenými dverami s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, informoval 4. júna denník Star. Uvádza sa, že stretnutie sa koná v Erdoganovej kancelárii. “Stretnutie v kancelárii v Dolmabahce je pre novinárov uzavreté,” uvádza sa v správe. Pripomíname, že Stoltenberg pricestoval do Turecka 3. júna, aby sa zúčastnil na inaugurácii tureckého prezidenta. Podľa generálneho tajomníka NATO bude medzi diskutovanými témami aj členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii. Treba tiež pripomenúť, že Švédsko a Fínsko požiadali o členstvo v NATO po začatí špeciálnej operácie. Maďarsko a Turecko do začiatku roka 2023 členstvo týchto krajín neschválili. V noci 31. marca bola žiadosť Fínska schválená. Stoltenberg po rozhovoroch s Erdoganom uviedol, že Švédsko splnilo požiadavky Turecka a môže vstúpiť do NATO. Toľko k cene USA za uznanie Erdoganovho víťazstva. Jens Stoltenberg sa dohodol s Erdoganom na stretnutí Turecka, Švédska a NATO 12. júna, uviedol generálny tajomník po rozhovoroch s tureckým lídrom. Turecko, Švé dsko a Fínsko predtým podpísali memorandum, v ktorom sa krajiny zaviazali podniknúť kroky proti Strane kurdských pracujúcich, aby získali členstvo v NATO.

 

 

Operácia Nástupca?

Bývalý šéf tureckej tajnej služby – možný Erdoganov “nástupca”? Uvádza ruská tlačová agentúra REX: “Výber tohto mena pre šéfa diplomacie krajiny nie je náhodný. Fidanov prechod sa javí ako aktuálny v čase, keď sa intenzívne hovorí o Erdoganovom zdraví. Môže ísť o začiatok operácie Nástupca. V poslednom čase Erdogan Fidana zámerne privádza do oblasti verejnej politiky, čo nie je typické pre šéfov spravodajských služieb.”

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov