.
Aktuality, Bezpečnosť,

Sýrska facka a iracký dinár

Sýrsky front, ktorý ustúpil na perifériu pozornosti, oddeľujúc Anglosasov od západnej Ázie a vznikajúceho východného centra svetového vplyvu, vstúpil do fázy rokovaní. Objektívne to znamená ďalšiu porážku americkej zahraničnej politiky tam, kde na ňu bol Washington najmenej pripravený.


 

V máji iránsky prezident Ibrahim Raisi dal Washingtonu v Sýrii facku tým, že sa po prvý raz po 13 rokoch stretol v Damasku s Bašárom Asadom, ktorého americké ministerstvo zahraničných vecí naďalej považuje za “vraha vlastného ľudu”. Potom vyrazili proiránske milície, ktorých dron zasiahol údržbársky hangár pri meste al-Hasaka. Zahynul jeden americký kontraktor a 24 ďalších osôb bolo zranených. Išlo o prvé úmrtie spomedzi amerického personálu v Sýrii pod vedením Joea Bidena. Už len táto skutočnosť mohla viesť k bombardovaniu Sýrie podobne ako počas vojny v Perzskom zálive, keď bolo začiatkom roka 1991 na Irak počas 30 dní zhodených 88 500 ton bômb, ktoré zničili všetku vojenskú a civilnú infraštruktúru. Avšak nestalo sa tak, a aj to je symptomatické.

 

Ďalšou fackou do tváre Washingtonu je obnovenie členstva Sýrie v Lige arabských štátov (LAŠ), ktoré bolo pozastavené v roku 2011 pod tlakom USA. V reakcii na pobúrenie Washingtonu napísal hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanán na svojom Twitteri: “Nahnevajte sa a zomrite od hnevu.” Uviedol, že Sýria vstupuje do obdobia povojnovej obnovy a Teherán sa nevzdá pomoci tomuto spojencovi. Skutočnosť návratu Baššára al-Asada na politickú scénu znamená začiatok procesu konsolidácie na arabskom východe, možnosť oslobodenia z “priateľského objatia” USA. A Irán nie je jedinou krajinou, ktorá obnovuje kontakty s oficiálnym Damaskom.

 

S aktívnou pomocou Pekingu sa Teherán a Rijád dohodli na obnovení diplomatických vzťahov, ktoré boli prerušené pred siedmimi rokmi. Saudská Arábia, donedávna verný americký spojenec v Perzskom zálive, opäť ukázala, že už nebude diktovať svoju zahraničnú politiku USA. Znepokojení americkí predstavitelia sa ponáhľali do Rijádu. Najprv sa Saudov snažil upokojiť riaditeľ CIA William Burns, potom poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan – márne.

 

Washington sa musí naučiť rokovať s “krvavým Asadom”. Vysokopostavený diplomatický predstaviteľ LAŠ povedal, že v ománskom hlavnom meste Maskat už prebiehajú priame, tajné rozhovory medzi americkou a sýrskou vládou. Na rozhovoroch sa zúčastňujú zástupcovia bezpečnostných služieb a ministerstiev zahraničných vecí Sýrie a USA. Pre Sýrčanov je dôležité dosiahnuť úplné stiahnutie amerických okupačných jednotiek z krajiny.

 

Na území Sýrie sa v súčasnosti nachádza 22 amerických základní s najmenej 2 000 americkými vojakmi (Pentagón uvádza počet 900). Každý vie, že Amíci kryjú krádež sýrskej ropy v al-Hasaku na severovýchode Sýrie. Sýrske demokratické sily (SDF) podporované USA vybudovali v Hasake, kde sa nachádzajú hlavné ropné polia, rafinériu. Tajný obchod so sýrskou ropou dosahuje 3 milióny barelov mesačne. Na konci minulého roka dosiahli straty Sýrie v sektore ropy a plynu 107,1 miliardy dolárov, uviedla tlačová agentúra SANA. Predstavitelia USA vždy deklarovali svoj zámer nakoniec stiahnuť americké vojenské sily zo Sýrie, ale vyhlásenia ostali vyhláseniami. Teraz Američania súhlasia s vyjednávaním. Pre Európanov urážlivé odhalenie zákulisných intríg USA v Sýrii, len niekoľko dní po tom, ako sa Biely dom oboril na arabské krajiny za obnovenie vzťahov s Asadom, nie je prvým prípadom, keď európske hlavné mestá otvorili oči pre klamstvo ministerstva zahraničných vecí. Denník Wall Street Journal to zhrnul takto:

“Rozhodnutie opätovne prijať Sýriu do Ligy arabských štátov predstavuje odmietnutie záujmov USA v regióne a ukazuje, že arabské krajiny sledujú politiku nezávislú od záujmov Západu.” V uplynulom roku sa USA ocitli v západnej Ázii na “kraji stoličky”. Dokonca aj verní spojenci ako Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, ktorí považujú pozície Washingtonu za neisté, nadviazali obchodné a bezpečnostné väzby s Ruskom, Čínou a Iránom. Samozrejme, vytlačenie Ameriky z regiónu nebude rýchle.

 

Osud sýrskych Kurdov a Kurdmi podporovaných Sýrskych demokratických síl, ktoré Američania doteraz podporovali, zostáva nejasný. Tento výbušný potenciál je pre Washington výhodou. Medzitým sa Irak, napoly zničený americkou inváziou, obzrel a zaviedol zákaz používania amerického dolára na osobné aj obchodné transakcie. Zákaz vstúpil do platnosti 14. mája a jeho cieľom je rozšíriť používanie irackej národnej meny, dinára.

Elena Pustovojtová

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Sýria sa vracia do Arabskej Ligy no Katar trvá na svojom. Anglosaská nepotopiteľná lietadlová loď – proti arabskej jednote

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov