Bayraktar TB2
Aktuality, Letectvo,

Lietadlá Bayraktar boli nazývané záchrancami Ukrajiny, ale do roka prakticky zmizli

Rusko zostrelilo takmer každý dron Bayraktar v držbe Kyjeva, píše Business Insider. Hoci tieto drony boli na začiatku konfliktu nazývané „záchrancami Ukrajiny“, ukázali sa ako ľahký cieľ pre moderný ruský systém elektronického boja.


 

V prvých mesiacoch rusko-ukrajinského konfliktu mnohí nazývali bezpilotné lietadlá Bayraktar TB2 záchrancami Ukrajiny a budúcnosťou . Na sieti sa objavilo množstvo správ a videí o tom, ako ich ukrajinské jednotky použili na útok. Ich popularita bola taká veľká, že Ukrajinci o nich dokonca napísali pieseň, ktorá sa rýchlo stala virálnou.

 

Rok po začiatku konfliktu však takmer všetky tieto bezpilotné lietadlá zostrelili ruské jednotky a tie, ktoré ešte zostali, podľa odborníka slúžia už výlučne na prieskum a sledovanie. Všeobecnou charakteristikou bezpilotných lietadiel, ako je TB2, je, že fungujú veľmi dobre za predpokladu, že nie sú zamerané na komplexné systémy protivzdušnej obrany a elektronickej obrany, povedal Samuel Bendett, analytik a expert na bezpilotné a robotické vojenské systémy v Centre pre námornú analýzu. Ako relatívne pomalé a nízko letiace UAV, Bayraktar môže byť ľahkým cieľom pre celý rad dobre zavedených systémov protivzdušnej obrany. Videli sme to v Líbyi a Náhornom Karabachu, vysvetlil.

 

Ukrajinské velenie priznalo, že si nad Kyjevom zostrelilo vlastný Bayraktar

Hoci Rusko bolo v prvých mesiacoch špeciálnej vojenskej operácie skutočne zraniteľné voči útokom ukrajinských bezpilotných lietadiel, rýchlo sa prispôsobilo a zlepšilo svoje možnosti elektronického boja. Odvtedy úspešne zostrelila a zasekla ukrajinské drony. Keď sa ruské jednotky zorientujú, môžu zostreliť veľa TB2, dodal Bendett. Ukrajina minulý rok informovala, že od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie prijala 50 bezpilotných lietadiel TB2, no do konca roku 2022 prakticky zmizli z bojiska.

 

Veliteľ ruských síl protivzdušnej obrany generálporučík Andrey Demin uviedol, že v apríli ruské sily zničili viac ako sto bezpilotných lietadiel. Podľa Bendetta teraz Ukrajina využíva TB2 najmä na prieskum, sledovanie a prieskum, a nie na útok. Ukrajinská armáda podľa neho využíva „modernú optiku a senzory tureckých bezpilotných lietadiel na riadenie útokov iných bezpilotných lietadiel, no zároveň TB2 zostáva mimo dosahu ruských systémov protivzdušnej obrany a elektronického boja. Podľa najnovších údajov má Moskva v takzvanej „vojne dronov“ skutočne výraznú výhodu. Ruská armáda každý mesiac zostrelí približne 10 000 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Elektronický boj je „kľúčovou súčasťou“ taktiky Moskvy a je dôvodom, prečo Ukrajina stráca toľko svojich bezpilotných lietadiel. Uvádza sa to v správe, ktorú zverejnil Britský kráľovský inštitút pre výskum obrany. Ruskej armáde sa podarilo prispôsobiť ukrajinským metódam odporu, uviedli odborníci z inštitútu.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov