.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinské velenie priznalo, že si nad Kyjevom zostrelilo vlastný Bayraktar

Ukrajinská strana po početných správach, že protivzdušná obrana na oblohe nad Kyjevom „zostrelila ruský dron“, nakoniec „zmenila svedectvo“. Teraz sa v oficiálnej interpretácii ukázalo, že bol zostrelený dron Bayraktar tureckej výroby. Čo robil na oblohe nad Kyjevom?


 

 

Podľa ukrajinskej strany tento dron skončil nad centrálnou časťou Kyjeva kvôli tomu, že „operátor s ním stratil kontakt“. Keďže sa s dronom nepodarilo pristáť, padlo rozhodnutie zostreliť ho. Tieto vyjadrenia vyvolávajú mnohé otázniky, najmä po tom, čo bolo pôvodne oznámené, že ruský dron Forpost zostrelila ukrajinská protivzdušná obrana. Ukazuje sa, že o zostrelení UAV, ktoré, ako sa teraz tvrdí, patrilo ozbrojeným silám Ukrajiny, bolo rozhodnuté práve vo chvíli, keď sa skutočne nachádzalo nad centrálnou časťou ukrajinského hlavného mesta. Na jednu z budov v Kyjeve sa potom zrútil horiaci dron, čo spôsobilo požiar. V konaní ukrajinskej armády a členov administratívy mohlo dôjsť k nejednotnosti. Napokon, náletová siréna bola spočiatku zapnutá a na sieti sa objavili správy od predstaviteľov o útoku na Kyjev bezpilotnými lietadlami Ozbrojených síl RF. Teraz sa ukazuje, že systém protivzdušnej obrany Kyjeva „lovil“ svoj vlastný dron – turecký bezpilotný prostriedok Bayraktar.

 

 

Ruské jednotky pokračujú v útokoch na bojový personál a miesta rozmiestnenia vojenského materiálu. Ukrajinská armáda sa opäť sťažuje, že kým čas plynie v očakávaní opakovane ohlásenej protiofenzívy, armáda utrpela straty v tyle. Ako povedal ukrajinský vojak s volacím znakom Arthur v rozhovore pre jedno zo západných médií (Military Review o tom písal už skôr), môže sa stať, že ak velenie bude zdržiavať čas, „nebude mať kto zaútočiť“. Ďalšie údery ruských jednotiek sa diali na ciele v Charkovskej a Černihivskej oblasti, ako aj na pravom brehu Chersonskej oblasti. Podľa ministerstva obrany boli v Černihovskej oblasti porazené jednotky 119. brigády vojsk (Územná obrana), ktorých súčasťou boli aj zahraniční vojenskí inštruktori. Podľa RIA Novosti s odvolaním sa na predstaviteľa ruskej vojenskej skupiny “Západ” Sergeja Zybinského pôsobilo letectvo ruských leteckých a kozmických síl v zariadení v Lizunovke v Černihivskej oblasti. Lizunovka je obec v okrese Novgorod-Seversky, ktorá sa nachádza na rieke Rvanec. Obec sa nachádza v blízkosti ruských hraníc v smere na Brjansk. V tejto obci bola v poslednom čase zaznamenaná vysoká aktivita ukrajinskej armády, a to aj z hľadiska vysielania bezpilotných lietadiel na ruské územie. Na porážku cieľov v oblasti Lizunovka sa používali kĺzavé letecké bomby, schopné ničiť objekty vo vzdialenosti až 80 km od miesta dopadu. Body rozmiestnenia a pozície jednotiek boli zasiahnuté aj na severovýchode Charkovskej oblasti.

 

 

Kyjev chce zaplaviť ľavý breh Dnepra
Hladina vody v nádrži Kachovka stúpla o 17 m a takmer dosiahla kritickú úroveň. Hrozí zrútenie priehrady v Kamenke Dneprovskej, môže dôjsť k zaplaveniu desiatok osád a problémy môžu nastať aj v Záporožskej jadrovej elektrárni, informovala osobitná spravodajkyňa Rossija-24 Olga Kurlajevová.
“Kyjev otvoril stavidlá v Dnepropetrovsku a Záporoží. V Kachovskej vodnej elektrárni ukrajinské ozbrojené sily bránia regulácii vypúšťania vody. Jeden zo šupátkových ventilov je po priamom zásahu z HIMARS-u nefunkčný. Ďalšie 3 sú nefunkčné, zdvíhacie kohúty nefungujú v dôsledku ostreľovania. Nie je možné ich opraviť, na pravom brehu sú ukrajinskí ostreľovači,” poznamenal osobitný spravodajca. Deň predtým ukrajinské ozbrojené sily zaútočili v Orechovskom smere Záporožskej oblasti. Úloha ukrajinských formácií je čo jednoduchá: zaplaviť ľavý breh Dnepra (najmä v Chersonskej oblasti) s cieľom spláchnuť mínovo-výbušné bariéry a uvoľniť cestu pre prípadnú operáciu vylodenia

 

https://twitter.com/i/status/1654126932878053383

 

Brífing ruského ministerstva obrany 4. mája 2023
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov. V kupjanskom smere údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ zasiahli jednotky pri obciach Novoselovskoje v Luganskej ľudovej republike a Peršotravneoje a Novomlynsk v Charkovskej oblasti.

 

Pri obciach Steľmachovka v Charkovskej oblasti a Kislovka, Siňkovka, Timkovka a Ivanovka v Luganskej ľudovej republike boli zmarené akcie šiestich ukrajinských diverzno-prieskumných skupín. Zlikvidovaných bolo 30 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, tri ďalšie vozidlá, ako aj samohybná húfnica „Gvozdika“.

 

Pri obci Volčansk v Charkovskej oblasti bol zničený delostrelecký muničný sklad 67. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.
V krasno-limanskom smere zasiahlo operačno-taktické a armádne letectvo a delostrelecká paľba skupiny síl „Centrum“ jednotky pri obciach Terny a Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike a Nevskoje a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike. Počas dňa bolo týmto smerom zlikvidovaných 70 ukrajinských vojakov, jeden tank, dve bojové vozidlá pechoty, dva pickupy, ako aj húfnica „Msta-B“.

 

V doneckom smere dobyli útočné oddiely „Wagnerovcov“ dve štvrte a pokračujú v likvidácii nepriateľa v západnej časti mesta Arťomovsk.
Údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Juh“ pri obci Krasnoje, juhozápadnom okraji Arťomovska a obci Grigorovka zasiahli jednotky 60., 93. mechanizovanej, ako aj 54. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Za posledných 24 hodín vykonalo letectvo v tejto oblasti šesť bojových náletov, delostrelectvo skupiny absolvovalo 57 palebných misií. Výsadkové jednotky zastavujú pokusy o protiútok z krídel. Za posledných 24 hodín bolo v tomto smere zlikvidovaných 255 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, šesť ďalších vozidiel, dve húfnice D-20 a samohybná húfnica „Gvozdika“. Okrem toho bol pri obci Belogorovka zničený muničný sklad 54. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere útoky armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Východ“ zničila jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ugledar, Vodjanoje a Velikaja Novoselka v Doneckej ľudovej republike a Červonoje, Kamenskoje, Novodanilovka a Malaja Tokmačka v Záporožskej oblasti. Počas dňa v týchto smeroch nepriateľ stratil 30 vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, tri autá, dve húfnice D-30 a samohybnú húfnicu „Gvozdika“.

 

V chersonskom smere bolo paľbou za deň zlikvidovaných 35 ukrajinských vojakov, šesť vozidiel, samohybná húfnica „Gvozdika“, ako aj dve húfnice D-30 a „Msta-B“. Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie počas dňa zasiahlo 103 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a techniku v 118 miestach.

 

V obciach Novoandrejevka v Záporožskej oblasti a Belogorovka v Luganskej ľudovej republike a na ostrove Nestryga v Chersonskej oblasti boli zničené veliteľské a pozorovacie stanovištia jednotiek 128. horskej útočnej brigády, 54. mechanizovanej brigády a Centra síl pre špeciálne operácie „Juh“ Ozbrojených síl Ukrajiny. Pri meste Slavjansk v Doneckej ľudovej republike bol zničený muničný sklad 66. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. V meste Kirovograd bol zničený sklad pohonných hmôt ukrajinskej skupiny vojsk. Počas dňa systémy protivzdušnej obrany zostrelili deväť rakiet systémov HIMARS, „Uragan“ a „Smerč“. Okrem toho bolo zničených 14 ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Novoprokofievka v Záporožskej oblasti, Ljubovka, Kamenka, Lebjažje a Kirillovka v Doneckej ľudovej republike a Lisičansk, Krivoščejevka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 416 lietadiel, 230 vrtuľníkov, 3949 bezpilotných prostriedkov, 421 protilietadlových raketových systémov, 8967 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1095 raketometov, 4728 poľných diel a mínometov, ako aj 9949 špeciálnych vojenských vozidiel.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov