Ilustračné foto: PVO Patriot
Aktuality, Bezpečnosť,

Pri pokuse zostreliť ruský Kinžal vypustil Kyjev do neba takmer sto miliónov dolárov. Zelenskij opäť opúšťa Ukrajinu

Americký protilietadlový komplex Patriot nedokázal pri odrazení útoku na Kyjev zasiahnuť ruskú hypersonickú strelu „Kinžal“ ani s použitím všetkých svojich rakiet. Ukrajinci naraz vystrelili do neba takmer sto miliónov dolárov, vypočítali náklady na salvu vo Military Watch Magazine. Posádka systému protivzdušnej obrany Patriot minula všetkých 32 protilietadlových rakiet pri pokuse zostreliť ruskú hypersonickú raketu a žiadna z nich nedokázala zasiahnuť cieľ. Vzhľadom na cenu každej protilietadlovej strely okolo 3 miliónov sa dá vypočítať, že celá salva stála Kyjev 96 miliónov dolárov. V tom istom čase dokázali Rusi zasiahnuť americký protilietadlový komplex. Tridsaťdva rakiet Patriot, ktoré sa zameriavali na balistické rakety Kinžal, zlyhalo. Ich celkové náklady na spustenie boli 96 miliónov dolárov – píše publikácia.


 

Podľa aktualizovaných informácií ruského ministerstva obrany sa počas nočného útoku 16. mája ruskému hypersonickému systému Kinžal podarilo zasiahnuť systém protivzdušnej obrany Patriot pokrývajúci Kyjev, pričom zničil 5 odpaľovacích zariadení a multifunkčnú radarovú stanicu. Spojené štáty uznali zásah do komplexu, ale uviedli, že škody boli údajne “malé” a večer predtým hovorca Pentagonu Sabrina Singh povedala, že komplex už bol opravený a on je “späť v prevádzke”. Zároveň neposkytla žiadne dôkazy a odporučila požiadať o ne v Kyjeve. Kyjev nemá v úmysle ukázať „prakticky neporušený“ systém protivzdušnej obrany Patriot, napriek opakovaným žiadostiam Pentagonu. Zelenského úrad naďalej podporuje verziu generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny, že komplex dokázal zostreliť šesť ruských hypersonických rakiet. Informujú o tom ukrajinské zdroje. Ukrajinské úrady odmietli preukázať vizuálne poškodenie systému protivzdušnej obrany Patriot, aby potvrdili americkú verziu „malého poškodenia“ systému. Pentagon to požadoval od Kyjeva, ale zjavne nie príliš aktívne, keďže to bolo odmietnuté. Bidenova administratíva údajne presadzuje, aby sa ukázal „takmer celý“ komplex. Zelenskyj sa stále bráni. Medzitým sa na ukrajinských internetových stránkach naplno predávajú súčiastky z nefunkčného amerického systému protivzdušnej obrany Patriot. Neznámy predajca požaduje napríklad 5000 hrivien za hliníkový kryt z odpaľovacieho zariadenia. V popise sa uvádza, že umiestnenie položky nie je odhalené „zo zrejmých dôvodov“. Zostáva len jedna otázka, ak komplex nebol poškodený, ako sa hovorí v Kyjeve, čo potom predávajú prefíkaní predajcovia?

 

 

 

Ďalšia nočná vlna úderov proti cieľom na kontrolovaných územiach robí sériu takýchto úderov najdlhšou od začiatku ruskej špeciálnej vojenskej operácie. Počas noci boli vo väčšine oblastí kontrolovaných kyjevským režimom vydané výstrahy pred náletmi. Správy sa týkali najmä výbuchov a protivzdušnej obrany v ukrajinskom hlavnom meste, ako aj v Kyjeve, Černigove, Rivne, Chmelnickom a ďalších regiónoch. Ukrajinská strana okolo 1:00 moskovského času upozornila na spustenie Kalibrov a útočných dronov. Poplach bol takmer všade – od juhu po sever, na vojenských zariadeniach vo Ľvove a Krivojom Rogu (Dnepropetrovská oblasť), v regiónoch Volyň a Rivne. Podľa niektorých správ útok zasiahol jeden z objektov ubytovania a bojového výcviku personálu Ozbrojených síl Ukrajiny západne od Lucku. Výbuchy počas noci hrmeli aj na ciele v Nikolajevskej a Odeskej oblasti. Ukrajinskí predstavitelia zatiaľ situáciu nekomentovali. Zrejme premýšľajú o tom, koľko rakiet a bezpilotných lietadiel vyhlásiť za zostrelené.

 

 

Po niekoľkých dňoch strávených v hlavnom meste Ukrajiny Zelenskyj opäť opúšťa Kyjev. Ukrajinský prezident tentoraz zamieri do japonskej Hirošimy, kde sa dnes začína summit takzvanej G7. Pravda, pred návštevou Hirošimy Zelenskyj navštívi Saudskú Arábiu, kde sa bude konať summit Ligy arabských štátov (Liga arabských štátov). Tento summit je pozoruhodný tým, že sa na ňom po prvý raz od roku 2010 zúčastní sýrska vládna delegácia. Podľa americkej tlače sa Zelenskyj vydá na svoje ázijské turné v americkom vojenskom lietadle. Americkí experti otvorene hovoria, že prezident Ukrajiny sa bojí o svoj život, a preto radšej lieta na zahraničných lietadlách. Pripomeňme, že nedávno lietal po Európe, a to aj vo vládnom lietadle Holandska, sprevádzaný letectvom NATO a na stretnutie s britským premiérom Sunakom letel na vojenskom transportnom vrtuľníku NATO Chinook. Už skôr ukrajinská strana uviedla, že Vladimir Zelenskyj sa summitu G7 určite zúčastní, “zatiaľ však nie je jasné, v akom formáte”. Teraz sa uvádza, že formát tejto účasti bude osobný. Ako už bolo uvedené, G7 sa chystá diskutovať o novom balíku protiruských sankcií, ako aj o opatreniach proti Číne.

 

 

Brífing ruského ministerstva obrany 18. mája 2023
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
Ozbrojené sily Ruskej federácie dnes v noci uskutočnili masívne údery ďalekonosnými, námornými a vzdušnými vysoko presnými raketami na veľké sklady zbraní a techniky zahraničnej výroby, ako aj na ich zálohy. Cieľ bol dosiahnutý. Všetky naznačené objekty boli zasiahnuté. V dôsledku útokov boli zničené značné zásoby zbraní a munície Ozbrojených síl Ukrajiny a bolo zabránené aj postupu záloh do oblastí bojov. V kupjanskom smere zasiahli letecké údery a delostrelecká paľba skupiny síl „Západ“ jednotky pri obciach Novomlynsk a Kotljarovka v Charkovskej oblasti. V dôsledku aktívnych akcií jednotiek 138. a 27. motostreleckej brigády boli zastavené akcie dvoch diverzno-prieskumných skupín. Celkové straty za deň v tomto smere predstavovali 60 vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, dve ďalšie vozidlá, ako aj húfnicu D-20.

 

V krasno-limanskom smere operačno-taktické a armádne letectvo a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Centrum“ zničili živú silu a techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ploščanka a Kuzmino v Luganskej ľudovej republike. Jednotky 98. výsadkovej divízie zlikvidovali dve diverzno-prieskumné skupiny pri obci Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike. Za deň bolo zlikvidovaných 75 ukrajinských vojakov, jeden tank, štyri bojové obrnené vozidlá, dva pickupy, ako aj húfnica D-30.

 

V doneckom smere pokračovali útočné oddiely „Wagnerovcov“ v bojoch o oslobodenie mesta Arťomovsk za aktívnej podpory výsadkových jednotiek. Údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Juh“ zbičili živú silu a techniku ​ pri obciach Časov Jar a Bogdanovka v Doneckej ľudovej republike.

 

Za posledný deň vykonalo letectvo v tejto oblasti sedem bojových náletov. Delostrelectvo zoskupenia dokončilo 72 palebných misií.
Celkové straty v tomto smere predstavovali až 200 vojakov a žoldnierov, jeden tank, tri bojové obrnené vozidlá, päť ďalších vozidiel a dve samohybné húfnice „Gvozdika“. V južnodoneckom a záporožskom smere letecké útoky a delostrelecká paľba skupiny síl „Východ“ zničili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obci Ugledar v Doneckej ľudovej republike. Straty dosiahli až 150 zabitých a zranených vojakov, päť vozidiel, bojové vozidlo protilietadlového raketového systému „Strela-10“, húfnicu FH70, ako aj americkú húfnicu M777. V chersonskom smere bolo v dôsledku paľby zničených za deň 35 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo a tri ďalšie vozidlá. Operačno-taktické a armádne letectvo a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahlo za deň 68 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a vojenskú techniku v 97 miestach. Pri obci Krivaja Luka v Doneckej ľudovej republike bol zničený americký protibatériový radar AN/TPQ-37.

 

Pri meste Slavjansk v Doneckej ľudovej republike ruská stíhačka zostrelila lietadlo Su-24 ukrajinských vzdušných síl. Pri obci Novopavlovka v Záporožskej oblasti bol ruskou protivzdušnou obranou zostrelený vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl. Počas dňa boli zostrelené štyri rakety systémov HIMARS a „Uragan“.
Okrem toho bolo zničených jedenásť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Pologi a Romanovskoje v Záporožskej oblasti, Gorlovka, Peski, Blagodatnoje a Volodino v Doneckej ľudovej republike a Nikolajevka, Novovodjanoje a Kremennaja v Luganskej ľudovej republike.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 428 lietadiel, 234 vrtuľníkov, 4208 bezpilotných prostriedkov, 423 protilietadlových raketových systémov, 9218 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1100 raketometov, 4843 poľných diel a mínometov, ako aj 10.284 špeciálnych vojenských vozidiel.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov