.
Aktuality, Bezpečnosť,

Varšava ťahá Poliakov do vojny

Okrem masívnych dodávok zbraní, vysielania stoviek žoldnierov na Ukrajinu, zriaďovania výcvikových táborov AFU na poľskom území a nemocníc na rehabilitáciu zranených Ukrajincov poľské úrady aktívne vťahujú svoju krajinu do horúcej vojny.


 

Podľa mediálnych správ sa 16. mája objavili vyhlásenia, že v súvislosti s poslednými masívnymi údermi na ukrajinské hlavné mesto, ktoré predstavujú rastúcu hrozbu pre západné veľvyslanectvá a misie, by mal Západ upozorniť Rusko, že ak budú pokračovať, bude nútené nainštalovať tam svoju protivzdušnú obranu na ochranu svojich občanov a objektov. Poľskí predstavitelia už našli dôvod na zavedenie vojenských jednotiek NATO, ďalším krokom, ktorý navrhnú, bude zavedenie kontingentov na ochranu veľvyslanectiev a konzulátov.

 

 

Netreba zabúdať ani na avizované preformátovanie LITPOLUKRBRIG (litovsko-polsko-ukrajinská brigáda) na zbor zložený z 3 brigád a na reči o jeho možnej účasti na protiofenzíve na Ukrajine. Už teraz je známe, že poľská spoločnosť Lubawa vybuduje vo Volyňskej oblasti vojenskú poľnú základňu miestnej územnej obrany pre 600 bojovníkov.

 

Zároveň silnejú výzvy na priamu inváziu ukrajinských ozbrojených síl a poľskej armády do Bieloruska. Pred dvoma dňami úradujúci veliteľ pluku Azov Bohdan Krotevič povedal: “Ak chcete zničiť svojho nepriateľa, najprv zničte jeho spojencov. Máme veľmi krásnu krajinu, ako je Bielorusko, a mimochodom, máme legitímneho prezidenta. Je to Tichanovská. A ona môže legálne vyhlásiť oslobodenie svojej krajiny.” Podľa neho sa Bielorusi budú len tešiť. “Deväťdesiat percent obyvateľstva podporí ukrajinské a poľské jednotky a zvyšok buď utečie, alebo zloží zbrane.

 

Zároveň treba vziať do úvahy, že podľa spoločenských prieskumov je čoraz viac poľských občanov zdržanlivých v podpore Ukrajiny a sú úplne proti priamemu zapojeniu Poľska do konfliktu. Poskytovanie humanitárnej pomoci Kyjevu stále ospravedlňuje 49,6 % respondentov, dodávky vojenského materiálu a munície podporuje len 16 % opýtaných. Len málo ľudí chce pochopiteľne poslať svojich mužov do boja.

 

Poľsko sa zúfalo snaží zdôvodniť svoje územné nároky na Kaliningrad

 

Zároveň treba poznamenať, že rusko-poľské vzťahy sú v kritickej situácii a veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev už predpokladá prerušenie diplomatických vzťahov medzi Moskvou a Varšavou. Deň predtým poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil, že Varšava bude pokračovať v obsadzovaní budov ruského veľvyslanectva. Veľvyslanec Andrejev preto zdôrazňuje, že existuje “hranica”, po ktorej budú nasledovať zrkadlové opatrenia voči poľským diplomatickým nehnuteľnostiam v Moskve, ale na vyriešenie “hranice” je potrebný dlhý čas.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov