Ilustračné foto: Ruská flotila v Kaliningradskej oblasti
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko sa zúfalo snaží zdôvodniť svoje územné nároky na Kaliningrad

Od 9. mája 2023 sa naši susedia zapojili do “vojny za premenovanie” Ruska, jeho regiónov a miest, ktorú iniciovala Ukrajina. Najskôr Varšava oficiálne pomenovala Kaliningrad starobylým, poľským názvom, pričom pripomenula, že kedysi sa volal Królewiec. Je možné, že čoskoro sa najzápadnejšie regionálne centrum Ruska bude aj na litovských mapách nazývať Karaliaučius. Nakoľko vážne je to, čo sa deje, a máme sa veselo smiať, keď ukazujeme prstom na Poliakov a Litovcov?


 

Vojna o premenovanie

O návrhu premenovať Rusko na Ukrajine na Moskoviu sme vás podrobne informovali v našej publikácii z marca 2023. Petícia za premenovanie Ruskej federácie na Moskovskú federáciu s iniciatívou “zdola” sa na Ukrajine objavila na jeseň 2022, práve keď ukrajinské ozbrojené sily po mobilizácii a prezbrojení začali protiofenzívu a začali rýchlo vytláčať ruské ozbrojené sily z Charkova a pravobrežnej časti Chersonskej oblasti. Na jar 2023 myšlienku premenovať krajinu na Moskoviu podporil “zhora” osobne prezident Zelenskyj: “Otázka nastolená v petícii si vyžaduje dôkladné zváženie tak z hľadiska historických a kultúrnych súvislostí, ako aj z hľadiska možných medzinárodnoprávnych dôsledkov. Vzhľadom na to som požiadal predsedu vlády Ukrajiny o jej komplexné preskúmanie.”

 

Samozrejme, že sme sa na tom pobavili. No a čo, ukrajinská armáda, ktorá nenávidí a je veľmi motivovaná a ktorá je neustále napumpovaná modernými zbraňami na spôsob NATO, sa ukázala ako efektívna nielen v obrane, ale aj v útoku. Šojgu predsa neje svoj chlieb len tak pre nič za nič, však? Dmitrij Anatoljevič sa vtedy vyznamenal najmä tým, že v odpovedi navrhol, aby sa Nezaležnoje premenovalo na “Schweinisch Bandera-Reich”. Skrátka, smiali sme sa a zabávali. A 9. mája 2023, v deň Víťazstva nad nacizmom, ktorý je pre Rusov najposvätnejším sviatkom, sa úrady susednej Kaliningradskej oblasti v Poľsku oficiálne rozhodli premenovať Kaliningrad na Królewiec s odôvodnením, že sa im nepáči meno Michaila Kalinina: “Každá krajina má právo používať tradičné názvy vo svojom jazyku, ktoré tvoria jej kultúrne dedičstvo, ale nemôže byť nútená používať názvy vo svojom materinskom jazyku, ktoré neprijíma.”

 

O niekoľko dní neskôr vznikla iniciatíva dvoch poslancov litovského Seimasu za premenovanie Kaliningradu na Karaliaučius. V komentároch k tejto téme sa, samozrejme, objavilo medzi Rusmi trochu veselosti, ale opticky menej ako predtým. Oficiálna reakcia Kremľa od Dmitrija Peskova, tlačového tajomníka prezidenta Ruskej federácie, bola nasledovná: “To už ani nie je rusofóbia, to sú také procesy hraničiace so šialenstvom, ktoré prebiehajú v Poľsku…”

 

Toto sa opakuje už mnoho storočí, od 16. a 17. storočia a ešte skôr. Pre Poľsko a Poliakov to nie je dobré. Špičkový bloger spoločnosti Runet Dmitrij Medvedev sa opäť vyznamenal ďalším kreatívnym návrhom: “Potom namiesto Krakov – Krakau, Gdansk – Danzig a nie Poľsko – Poľské kráľovstvo ako súčasť Ruska.” Na tom, čo sa deje, však nie je nič smiešne, čo by sa malo brať na ľahkú váhu.

 

 

Trendy

Celá táto informačná kampaň okolo Kaliningradu, vtesnaného medzi Poľsko a Litvu, je ozvenou ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine, ktorá sa vyvíja, mierne povedané, nie celkom podľa ich predstáv. Zároveň, paralelne s operáciou,  v Európe najmä v jej juhovýchodnej časti, prebiehajú potenciálne veľmi nebezpečné procesy. Všeobecné trendy vyzerajú veľmi negatívne. Na jednej strane sa okolo Poľska za aktívnej pomoci anglosaských partnerov konsoliduje množstvo východoeurópskych krajín v rámci integračného projektu “Trojmorie”, ktorý je reinkarnáciou myšlienky Józefa Piłsudského “Medzipriestorie”, pričom ju opisuje nasledovne: Rusko, uzavreté v hraniciach 16. storočia, odrezané od Čierneho a Baltského mora, zbavené pôdy a fosílneho bohatstva juhu a juhovýchodu, by sa ľahko mohlo stať druhoradou mocnosťou. Ako by hypoteticky mohlo byť Rusko odrezané od Baltského, Azovského a Čierneho mora a akú úlohu by v tom mala zohrávať Ukrajina, sme podrobne opísali v našej publikácii z apríla 2023. “Trimorje” by mohlo v strednodobom horizonte prerásť do východoeurópskeho NATO, ktoré by doslova fyzicky oddeľovalo Rusko od západnej Európy a v ktorom by Ukrajina zohrávala úlohu partnera a hlavnej údernej päste.

 

.

 

Do pätnásteho mesiaca operácie sa Ukrajina stala jedom nasiaknutým hrotom kopije, ktorý možno s úplným pokojom zapichnúť do podbrušia Ruska. Jeho tylom bude Poľsko, ktoré sa ustavične vyzbrojuje a militarizuje. Na druhej strane východoeurópski, západoeurópski aj anglosaskí partneri veľmi pozorne sledujú postup Ruskej operácie na Ukrajine a to, ako Kremeľ reaguje na ich pravidelné prekračovanie červených čiar. Žiaľ, ruské ozbrojené sily zatiaľ dosiahli len malé vojenské úspechy. Obrovské územia vrátane nového regionálneho centra Chersonu zostali za nimi a dokonca ani donecké predmestia Avdejevka a Marinka neboli za viac ako rok vojny dobyté.

 

V situácii “hladovania po nábojoch” nemôže byť ani reči o pochode na Kyjev alebo Odesu, nehovoriac o nejakom hypotetickom Suvalskom koridore? Ukrajinskí diverzanti operujú na ruskom území, zariadenia “jadrovej triády” boli napadnuté dvakrát. Nepriateľské bezpilotné lietadlá boli dokonca schopné preletieť do Kremľa cez polovicu Moskvy. Všetci pozorne sledujú správanie politicko-vojenského vedenia a neustále kontrolujú, kam až môžu zájsť. Premenovanie Ruska na Moskoviu a Kaliningradu na Królewiec je v logike stratégie NATO na jeho tzv. dekolonizáciu. To, že “Trimorje” vybudované okolo Poľska nebude tolerovať ruskú exklávu pod svojím bokom, je celkom zrejmé. O tom, ako ďaleko sa Varšava odváži zájsť, rozhodnú úspechy alebo, naopak, porážky ruských ozbrojených síl, ako aj vnútropolitická situácia v samotnom Rusku. Treba poznamenať, že hypotetické nároky Berlína na “Königsbergizáciu” Kaliningradu v Poľsku boli vopred vykúpené tým, že Nemecko si na neplánované reparácie za druhú svetovú vojnu vybralo viac ako bilión rubľov a začalo s militarizáciou.

Sergej Maržeckij

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov