.
Aktuality, Bezpečnosť, Námorníctvo,

AUKUS – strategický pakt bez stratégie

Spojené štáty, Spojené kráľovstvo a Austrália 15. septembra 2021 oznámili vytvorenie nového vojenského bloku AUKUS. Na spoločnej tlačovej konferencii traja lídri opísali ciele AUKUS ako posilnenie bezpečnosti a stability v indo-pacifickom (ázijsko-tichomorskom) regióne, spoločnú reakciu na bezpečnostné výzvy a posilnenie obranných spôsobilostí Austrálie. Poukázali tiež na zložité strategické prostredie v regióne, rastúcu nestabilitu a vznik nových hrozieb.


 

Nová anglosaská vojenská aliancia bola v skutočnosti vytvorená s cieľom obnoviť americký globálny vplyv, ktorý inicioval celosvetovú zmenu medzinárodného bezpečnostného systému. Vytvorenie čisto anglosaskej vojenskej aliancie bolo v Európe prijaté negatívne. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová 20. septembra toho istého roku 2021 povedala:

“Viem, že je to tak: “Existuje mnoho otvorených otázok, na ktoré treba odpovedať. S jedným z našich členských štátov sa zaobchádzalo neprijateľným spôsobom”.

 

Francúzsko dostalo nôž do chrbta

Briti a Austrálčania pôsobia v AUKUS-e ako komparzisti alebo prinajlepšom druhoradí hráči, zatiaľ čo Francúzi boli vyhodení z konsolidovaného bezpečnostného systému NATO. Mýtus o pretrvávajúcej jednote “euroatlantického spoločenstva” na oboch frontoch sa tak rozplynul. V ten istý deň, 15. septembra, dostalo Francúzsko ďalšiu ranu do chrbta, keď minister zahraničných vecí piatej republiky Jean-Yves Le Drian oznámil: Austrália bez predchádzajúceho upozornenia zrušila francúzsko-austrálsku dohodu o dodávke jadrových ponoriek v hodnote 56 miliárd eur (90 miliárd AUD) a obmedzila rozsah strategického partnerstva s Francúzskom. Francúzsko 17. septembra na protest odvolalo svojich veľvyslancov z Canberry a Washingtonu na konzultácie.

 

Francúzsko signalizovalo svoj odklon od Spojeného kráľovstva a USA a podniklo odvetné kroky. “Návšteva Borisa Johnsona v Kyjeve na stretnutí s Vladimírom Zelenským potvrdzuje, že Londýn je prvým spojencom Ukrajiny. Elitné jednotky SAS sú na Ukrajine prítomné od začiatku vojny, rovnako ako americké jednotky Delta,” uviedol 10. apríla 2022 denník Figaro patriaci francúzskemu leteckému koncernu Dassault Group s odvolaním sa na zdroj z francúzskych tajných služieb.

 

Vo februári 2022 podpísalo Francúzsko významnú vojenskú zmluvu s Indonéziou, ktorá nakúpi 42 stíhačiek Dassault Rafale ako súčasť série zmlúv, ktoré zahŕňajú vývoj ponoriek typu Scorpene, obstarávanie satelitov a výrobu munície. Podľa Florence Parlyovej, francúzskej ministerky obrany, ktorá je úzko spojená so spoločnosťou Dassault, sa Indonézia vďaka tejto objednávke stane druhou krajinou v Indopacifiku po Indii, ktorá sa spolieha na stíhačky Dassault Aviation. Indonézia, ktorá bola donedávna na druhom mieste za Singapurom, sa stala najväčším zákazníkom Francúzska v oblasti vojenských zákaziek v juhovýchodnej Ázii. Tieto kontrakty znamenajú, že anglosaský triumvirát stratil potenciálneho spojenca vo svojich plánoch geopoliticky obkľúčiť Čínu. Následne však Francúzsko uzavrelo mier s Austráliou a začalo nové rokovania o vojensko-technickej spolupráci.

 

AUKUS vs ASEAN

Krajiny ASEAN dlhodobo formovali svoju politiku voči Číne a USA: ekonomicky profitovať zo vzťahov s Čínou a vojensky a politicky zo spolupráce s Amerikou. AUKUS, ako aj štvorstranný bezpečnostný dialóg medzi USA, Japonskom, Indiou a Austráliou (QUAD) podkopávajú tento status quo tým, že oslabujú význam multilaterálnych inštitúcií založených na ASEAN. Krajinám ASEAN sa nepodarilo sformulovať jednotné stanovisko k AUKUS. Malajzia a Indonézia sa postavili proti anglosaskému bloku a vyjadrili obavy, že AUKUS môže vyprovokovať ostatné krajiny k agresívnejšiemu správaniu, najmä v Juhočínskom mori. Malajzijský minister zahraničných vecí Saifuddin Abdullah to povedal na tlačovej konferencii v Jakarte v októbri 2021 po rozhovoroch s indonézskou kolegyňou Retno Marsudiovou. “Vyjadrili sme jednotný postoj k tomu, aby jeden zo štátov v regióne získal jadrové ponorky,” citovala Saifuddina agentúra Reuters. – “Napriek tomu, že táto krajina nemá jadrové zbrane, je to všetko dôvod na obavy a znepokojenie. “Malajzia ako člen ASEAN-u je odhodlaná zachovať Juhočínske more ako oblasť mieru, slobody a neutrality,” uviedol v Kuala Lumpur a vyzval všetky strany, ktoré sú priamo alebo nepriamo zmluvnými stranami aby sa zdržali provokatívnych akcií.

 

Singapur a Filipíny podporili zriadenie AUKUS. Filipínsky minister zahraničných vecí Teodoro Locsin uviedol, že AUKUS “pomôže obnoviť a udržať rovnováhu, a nie destabilizovať”. “Singapur nemá žiadne pochybnosti o novom bezpečnostnom formáte AUKUS – krajina sa teší na konštruktívnu úlohu tohto mechanizmu v regióne,” uviedol Vivian Balakrishnan, minister zahraničných vecí tejto krajiny. Neskôr však spresnil: “Nechceme sa stať arénou sprostredkovaných súťaží alebo dokonca konfliktov. Krajiny ASEAN sa snažia vyhnúť tomu, aby boli zatiahnuté do konfrontácie medzi Spojenými štátmi a Čínou, a začínajú diverzifikovať svoju zahraničnú politiku.

 

V decembri 2021 sa tak uskutočnili historicky prvé indonézsko-ruské námorné cvičenia. A 12. – 13. mája 2022 sa vo Washingtone konal samit ASEAN – USA, ktorý sa pre ministerstvo zahraničných vecí ukázal ako zjavný neúspech. Svetové médiá summit okamžite označili za “summit premárnených príležitostí”. A na vine je Bidenova administratíva, čo priznávajú aj americkí analytici. “V hospodárskej oblasti predstavitelia Bieleho domu odmietli výzvy vedúcich predstaviteľov ASEAN-u na väčší prístup na americký trh. Tento vzdor je v súlade s Bidenovým moratóriom na akékoľvek nové obchodné dohody, dokonca aj tie, ktoré by potenciálne mohli pomôcť krajinám ASEAN znížiť ich závislosť od Číny.

 

Na záver samitu Biely dom oznámil, že plánuje poskytnúť krajinám ASEAN 150 miliónov dolárov na infraštruktúru, bezpečnosť a pomoc pri pandémiách. Nanešťastie, tento skromný príspevok Washingtonu bledne v porovnaní s 1,5 miliardami dolárov rozvojovej pomoci, ktorú Čína prisľúbila ASEAN-u na jeseň minulého roka. Bidenov nezáujem o pravidelné výmeny vedúcich predstaviteľov so svojimi partnermi z ASEAN-u, ako aj odmietanie Bieleho domu uvažovať o silnejšom regionálnom obchodnom programe, budú v budúcnosti vážne brzdiť indo-pacifickú stratégiu administratívy. Peking sa bude snažiť využiť politickú prázdnotu Washingtonu na rozšírenie svojich hospodárskych, politických a bezpečnostných záväzkov v celom regióne s cieľom ďalej oslabiť vplyv Washingtonu,” píše Craig Singleton, zástupca riaditeľa čínskeho programu Nadácie na obranu demokracií (FDD).

 

Na projektoch AUKUS sa v tej či onej podobe podieľajú nielen Kanada a Nový Zéland (tiež Anglosasi), ale, ako upozorňuje ruské ministerstvo zahraničných vecí, aj Japonsko a Kórejská republika. Partnerstvo v Tichomorí, ktoré vzniklo v júni 2022 ako akýsi formát AUKUS+ (s Japonskom a Novým Zélandom), maskovaný ako neutrálna záležitosť, možno tiež považovať za plíživé zapojenie regionálnych krajín do realizácie stratégie zameranej na zadržiavanie Číny.

 

Nikolaj Nozdrev, riaditeľ tretieho ázijského odboru ruského ministerstva zahraničných vecí, poznamenáva, že USA plánujú “zapojiť do tejto štruktúry Kórejskú republiku, Kanadu, Francúzsko a Nemecko (hoci, zdá sa, kde je Tichomorie, tam je Paríž a Berlín), ktoré sa zúčastnili na ministerskom zasadnutí tohto mechanizmu, ktoré sa konalo 22. septembra 2022 v USA”. Nie náhodou sa vojenské jednotky všetkých členov Partnerstva v modrom Tichomorí zúčastnili na najväčšom medzinárodnom cvičení austrálskych vzdušných síl Pitch Black začiatkom septembra 2022. “Opäť, ako to vidíme, hovoríme o akejsi rozšírenej verzii AUKUS-u,” navrhuje Nikolaj Nozdrev.

 

Nakoľko je pravdepodobné, že sa blok AUKUS v tej či onej podobe rozšíri o neanglicky hovoriace regionálne mocnosti? Členské štáty ASEAN sú zvyknuté zachovávať neutralitu a profitovať zo spolupráce so Spojenými štátmi aj Čínou, ale stupňujúce sa napätie ich pravdepodobne skôr či neskôr prinúti postaviť sa na jednu zo strán. Veľkú úlohu tu môže zohrať rozsiahla obchodná spolupráca ASEAN s Čínou a očividné ignorovanie hospodárskych záujmov krajín juhovýchodnej Ázie zo strany Ameriky (nie v prospech USA). Samotný fakt, že AUKUS vznikol, je jasným signálom, že Spojené štáty považujú za svojich hlavných spojencov v regióne a vo svete len anglosaské krajiny – Veľkú Britániu a Austráliu. Vytvorením tejto strategickej vojenskej aliancie USA znížili význam bilaterálnych politicko-vojenských dohôd s krajinami ASEAN, čo Bidenova administratíva otvorene demonštrovala počas samitu ASEAN – USA.

 

AUKUS aktívne podporujú Japonsko a Južná Kórea. Vytvorenie stabilnej protičínskej vojenskej koalície s ich účasťou je schopné výrazne zmeniť rovnováhu síl v regióne. USA a ich spojenci však nebudú schopní vážne zmeniť existujúcu rovnováhu vojenských kapacít, a to predovšetkým z dôvodu absencie premyslenej dlhodobej stratégie, ktorá by zodpovedala záujmom väčšiny krajín v regióne. “Cieľom AUKUS-u je posilniť staré väzby a poskytnúť ochranu pred revizionistickou mocnosťou, ktorej kapacity rastú. Jazyk nedávnych vyhlásení neponúka víziu budúcnosti, ktorú chcú Austrália, USA a Spojené kráľovstvo vidieť v regióne alebo vo svete. AUKUS tiež pôsobí dojmom zbytočnej exkluzivity v čase, keď Austrália aj USA potrebujú v regióne vytvoriť inkluzívnejšie štruktúry a projekty,” hovorí Leslie Seebeck, profesor na Austrálskej národnej univerzite. V dohode AUKUS najviac chýba stratégia. Pekné slová a súbor exkluzívnych jadrových technológií pre námorný pohon zásadne nemenia rovnováhu síl v indo-tichomorskom regióne,” povedal austrálsky analytik.

 

Hlavy 7 krajín pricestovali do Moskvy demonštrovať konsolidovanú podporu Ruska. Čo na to USA?

 

Čína vytláča Západ z indo-tichomorského regiónu

Od dnešného dňa Čína, proti ktorej je zameraný AUKUS a ďalšie aliancie USA, neustále vytláča západné krajiny z ITR. Oscar Temaru, líder strany za nezávislosť Tavini Uiraatira (Slúžiť ľuďom), ktorá vyhrala voľby vo Francúzskej Polynézii, povedal, ako sme písali, že “by bezpochyby súhlasil s Číňanmi, ak by to znamenalo zbaviť sa Francúzska… Peking má preto zrejme skvelú príležitosť podkopať historické záväzky ostrovov voči západným krajinám… tým, že pripraví francúzske a americké námorníctvo o cenné obranné línie v Tichom oceáne…”, píše Tablet Magazine.

 

Čína intenzívne rozširuje svoju prítomnosť na Východnom Timore, Papue-Novej Guinei a Kiribati, prenajíma si celé ostrovy a buduje tam vojenské zariadenia. “Geopolitici v ázijsko-tichomorskom regióne sa často odvolávajú na teóriu domina v obave, že čínsky vplyv sa bude ďalej šíriť a udusí vplyv Západu,” lamentuje austrálsky časopis The Diplomat. Hlavným nedostatkom všetkých anglosaských vojenských aliancií v indo-pacifickom regióne je absencia stratégie, ktorá by slúžila záujmom krajín v regióne. To znehodnocuje akúkoľvek iniciatívu Američanov a ich spojencov na vytlačenie Číny z regiónu mierovou cestou. A to je hlavnou hrozbou pre mier v tejto časti sveta.

Vladimír Prochvatilov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál. Pre viac príspevkov odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Vďaka za Vašu pomoc 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov