.
Aktuality, Letectvo,

„Svetový líder vo svojej triede“: prvý let sériového cvičného lietadla L-39NG sa uskutočnil v Českej republike

Vďaka dlhoročnému úsiliu českej spoločnosti Aero Vodochody sa uskutočnil prvý let sériovej vzorky prúdového cvičného lietadla L-39NG (prototyp vzlietol 22. decembra 2018).


 

 

“Toto je nový historický míľnik: L-39NG splnil všetky očakávania a je pripravený na sériové dodanie našim zákazníkom. Lietadlo je svetovým lídrom vo svojej triede. Z hľadiska dizajnu, letových výkonov, bezpečnosti, avioniky a pokročilého vybavenia ide o výbornú platformu pre výcvik pilotov stíhačiek 4. a 5. generácie.” – hovorí web vývojára.

 

 

Prvý sériový trenažér je určený pre zákazníka v juhovýchodnej Ázii. Je možné, že sa myslí Vietnam: nedávno boli zverejnené informácie o prebiehajúcich rokovaniach medzi Prahou a Hanojom, hoci o pevnej zmluve sa momentálne nehovorí. Medzi ďalších kupcov je menované Maďarsko a Česká republika. V súčasnosti je objednaných celkovo 34 kusov L-39NG. Aby uspokojilo dopyt, Aero Vodochody nedávno spustilo novú výrobnú linku určenú výhradne pre lietadlá L-39NG. Do dvoch rokov sa plánuje zvýšenie výroby L-39NG na 24 kusov ročne. Viac ako 60 % dodávateľov dielov potrebných na výrobu zabezpečia domáce firmy.

 

F/A-259

 

Česká republika ponúkla Ukrajine spoločnú výrobu ľahkých útočných lietadiel F/A-259

Ukrajina plánuje vyrábať ľahké útočné lietadlá F/A-259 pre vlastné letectvo, nie však samostatne, ale v spolupráci s Českou republikou. Zodpovedajúci návrh Zelenskému predložil český prezident Petr Pavel, ktorý deň predtým navštívil Kyjev. Česká republika veľmi aktívne podporuje kyjevský režim, dodáva nielen rôzne zbrane a muníciu, ale poskytuje svoje územie aj pre rozmiestnenie podnikov ukrajinského vojensko-priemyselného komplexu. Včerajšia návšteva prezidenta ČR na Ukrajine bola spojená aj so spoločnou produkciou, Petr Pavel ponúkol Zelenskému šesť kooperačných projektov na báze ukrajinských aj českých firiem. Podľa ukrajinskej tlače sa týkajú výroby rôznych zbraní, munície, opravy tankov a obrnených vozidiel, ako aj výroby lietadiel. Česi ponúkajú Ukrajincom spoločnú montáž ľahkých útočných lietadiel F/A-259, a to aj pre letectvo Ozbrojených síl Ukrajiny. Ľahké útočné lietadlo F/A-259 je ďalším vývojom českého cvičného lietadla L-39 Albatros. Prvýkrát bol predstavený v júli 2018 na International Aerospace Show vo Farnborough vo Veľkej Británii. V skutočnosti ide o rovnaký L-159A s rovnakým motorom Honeywell F124-GA-100, ale s moderným elektronickým vybavením vyvinutým izraelskou spoločnosťou IAI (Israel Aerospace Industries). Lietadlo dostalo širokú škálu munície, vrátane navádzanej. Počet podkrídlových pylónov pre zavesenie zbraní sa zvýšil na šesť, pod trupom sa nachádzal kontajner s opticko-elektronickým zameriavacím systémom. Bojové zaťaženie je deklarované na 2700 kg s maximálnou vzletovou hmotnosťou 8000 kg. Pôvodne sa plánovalo, že sa toto lietadlo zúčastní tendra amerického letectva na ľahké útočné lietadlo OA-X, sériová výroba sa mala začať v roku 2020.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov