.
Aktuality, Bezpečnosť,

Nedôveryhodnú vládu znepokojujú videá o pohyboch zbraní na Ukrajinu. Terorizmus ju neznepokojuje

Slovenskí politici sa v posledných dňoch stali jedným z najcitovanejších politikov vo východnej Európe, pokiaľ ide o ukrajinský ozbrojený konflikt. Slovenská vláda vyhlásila, že je mimoriadne znepokojená únikom údajov o pohyboch vojenskej techniky NATO určenej pre Ozbrojené sily Ukrajiny. Hovoríme o záberoch z prepravy britských samohybných zbraní AS-90 cez slovenské územie, ktoré sa objavili na sieti. Zábery boli zverejnené s podrobným odkazom na terén na mape s predpokladom, že technika je v servise v niektorom z opravárenských závodov. V Bratislave uviedli, že to dokazuje prítomnosť síl, ktoré „vypúľťajú informácie v záujme Ruska“ v krajine. Ministerstvo obrany SR uviedlo, že takéto publikácie sú únikom informácií, ktoré ohrozujú národnú bezpečnosť.
“Budeme venovať pozornosť povahe vzhľadu týchto materiálov v sieti” – uviedol Hovorca Ministerstva obrany SR.


 

V roku 1984 Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu 39/159 “O neprípustnosti politiky štátneho terorizmu a akejkoľvek činnosti štátov zameranej na podkopávanie sociálneho a politického poriadku iných suverénnych štátov”. Tento dokument odsúdil “politiku a prax terorizmu v medzištátnych vzťahoch ako metódu zaobchádzania s inými štátmi a národmi”. Okrem toho požadoval od všetkých účastníkov medzinárodných vzťahov, aby “nepodnikali žiadne akcie zamerané na ozbrojené zasahovanie a okupáciu, násilnú zmenu alebo podkopávanie spoločensko-politických systémov štátov. Dobré a správne slová. Žiaľ, táto rezolúcia, podobne ako mnohé iné, zostala na úrovni rečí v prospech chudobných. Čoho sme svedkami teraz? Západ tvrdohlavo podporuje teroristov neúspešného ukrajinského štátu a ten na oplátku len denne potvrdzuje ich teroristickú podstatu. Napríklad Podoljak, predstaviteľ kancelárskeho planktónu, ktorý je zároveň teroristickým ukrajinským nacistom, bez okolkov vyhlasuje pre západnú tlač, že Ukrajina má vraj právo “všetko zničiť” v takých ruských regiónoch, ako je Krym, LNR, DNR, Chersonská a Záporožská oblasť. A západní novinári neomdlievajú, neodvolávajú sa na medzinárodné právo a nevyťahujú spomínanú rezolúciu. Ďalší ukrajinský zločinec z Azova – Krotevič v rozhovore pre západnú tlač opäť hovorí, že sa chystájú použiť taktiku bojovníkov z prvej čečenskej vojny a pokúsi sa obsadiť ruské mestá. Takže? A nič. Novinári z “civilizovaného a slobodného” západného sveta majú nulovú reakciu. A nielen novinári. Všetci úradníci na Západe mlčky a schvaľujúco reagujú na teroristické úškrny a ich sponzori sa spájajú v jednom šíku.

 

Minsk a Moskva budú spoločne bojovať proti ukrajinskému terorizmu

Ukrajina sa postupne mení na teroristický štát. Ukrajinské špeciálne služby si definitívne osvojili taktiku teroristov. Zvláštnosťou najnovších akcií kyjevského režimu je, že začal využívať predstaviteľov bieloruskej a ruskej opozície. Terorizmus nikdy predtým nebol pre Bielorusko problémom. Všetko sa zmenilo po roku 2020, keď sa uskutočnil pokus o štátny prevrat. Odvtedy bieloruské bezpečnostné služby čoraz častejšie hlásia odhaľovanie extrémistických a teroristických skupín s rôznym stupňom prepojenia na bezpečnostné služby západných krajín. Diverzie a zastrašovacie akcie, ktoré organizovali, boli vo väčšine prípadov zamerané na zasievanie paniky v spoločnosti.

 

Od začiatku vojny na Ukrajine vedenej Spojenými štátmi teroristická hrozba zmenila smer. Začala sa týkať všetkého, čo súvisí so špeciálnou vojenskou operáciou a prítomnosťou ruského vojenského personálu v Bielorusku. Stopy ukrajinských špeciálnych služieb sa objavili pri organizovaní teroristických útokov. Najznámejším incidentom z posledného obdobia bol pokus o teroristický útok na vojenské letisko v Machuliščach pri Minsku 26. februára, keď sa teroristi pokúsili poškodiť ruské lietadlo diaľkového radarového prieskumu A-50 pomocou bezpilotných lietadiel. Pokus bol skôr neúspešný, ale v Minsku ho vnímali ako výzvu a o niekoľko dní neskôr bol zadržaný priamy páchateľ útoku Nikolaj Švec a asi tri desiatky jeho komplicov. Vyšetrovanie odhalilo priame prepojenie medzi teroristom a Bezpečnostnou službou Ukrajiny (SBU).

 

Rozhodujúce nie Kyjevu. Kto a prečo odmietol dodať zbrane Ukrajine?

 

Neskôr bieloruské orgány činné v trestnom konaní informovali o odhalení celej siete miestnych radikálov a stúpencov nacionalistickej opozície, ktorí boli tiež napojení na ukrajinské bezpečnostné služby. Konkrétne začiatkom apríla bieloruská KGB oznámila, že zadržala zamestnanca Vitebského oblastného výkonného výboru, ktorý odovzdával tajné informácie Kyjevu, ako aj niekoľko Bielorusov a Rusov pod dohľadom Vjačeslava Rozuma z Hlavného spravodajského riaditeľstva (GUR) ukrajinského ministerstva obrany. Táto skupina pripravovala teroristické útoky v Grodne vrátane útokov v blízkosti ruského generálneho konzulátu. Za necelé štyri mesiace boli v Bielorusku zadržané desiatky občanov Ukrajiny a pobaltských krajín za podvratnú a špionážnu činnosť a pokusy o spáchanie teroristických činov. Väčšina obvinených je stíhaná podľa článku trestného zákonníka “Teroristický čin spáchaný organizovanou skupinou” (najvyšší trest je trest smrti).

 

Krádež zbraní v ukrajinskej Medzinárodnej légii odhalená

 

Existujú špekulácie, že na území zväzového štátu sa pokúšajú vytvoriť jednotnú teroristickú sieť, čo potvrdzujú aj nedávne udalosti v Rusku. Účasť Kyjeva na teroristických činoch na území Ruskej federácie vrátane Záporožskej a Chersonskej oblasti je dobre známa (vražda Darje Duginovej, výbuch nákladného auta 8. októbra na Krymskom moste, ďalšie sabotáže a vraždy). Osobitné miesto v tomto reťazci zaujíma výbuch 2. apríla v petrohradskej kaviarni, pri ktorom zahynul ruský vojenský dôstojník Vladlen Tatarskij (Maxim Fomin). Útok vykonala Daria Trepova a výbuch naplánoval Jurij Denisov, občan Ukrajiny (ktorý po útoku opustil Rusko a cez Arménsko odletel do Turecka). Odhalili sa väzby Trepovej na predstaviteľov Protikorupčného fondu (uznaného za extrémistickú organizáciu) a Romana Popkova. Popkov sa v roku 2020 zúčastnil na protestoch v Minsku, bol dvakrát zadržaný a odsedel si 15 dní administratívneho trestu. Následne odišiel do Kyjeva a začal sa angažovať v publikácii Vot So, ktorá je spojená s poľským televíznym kanálom Belsat.

 

Predtým sa takáto situácia vo vzťahoch medzi bieloruskou a ruskou opozíciou nevyskytovala, keďže “zabijaci” v Bielorusku a odporcovia moci v Ruskej federácii majú úplne odlišné politické názory, ktoré sú niekedy priamo protichodné. Dôležité je aj to, že pokusy ruskej a bieloruskej opozície tvrdiť, že všetky ich akcie sú úplne nezávislé, neobstoja pred kritikou. Konkrétne opozičná iniciatíva BYPOL (v Bielorusku uznaná za teroristickú iniciatívu) vyhlásila, že jej agenti stáli za pokusom vyhodiť do vzduchu ruské lietadlo A-50 v Machulišti a že Kyjev nemá s týmto teroristickým činom nič spoločné. Všetky takéto tvrdenia vyvracajú výpovede zadržaných strojcov teroristického činu.

 

Telegram ako nové trhovisko pre obchod so zbraňami na Ukrajine

 

Hlavným problémom, ktorý sa vynára v súvislosti s novou teroristickou hrozbou pre zväzový štát, je vytvorenie symbiózy predstaviteľov ruskej a bieloruskej opozície pod kontrolou zahraničných, vrátane ukrajinských špeciálnych služieb. Minsk a Moskva to určite nemôžu nechápať. Nie je náhoda, že šéf ruskej zahraničnej rozviedky Sergej Naryškin nedávno navštívil Minsk, aby rokoval o koordinácii prístupov “k realizácii opatrení na ochranu národných záujmov. To, ako aj mnohé iné veci, ktoré dnes možno pozorovať v bielorusko-ruských vzťahoch, znamená, že Minsk a Moskva budú spoločne bojovať proti ukrajinskému terorizmu.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov