.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské letectvo sa zameralo na diverzné skupiny aj v bahne zapadnuté ukrajinské skupiny

V skorých ranných hodinách sa dva ukrajinské námorné drony pokúsili zaútočiť na pobrežnú zátoku v Sevastopole. Podľa guvernéra Sevastopolu Michaila Razvožaeva jeden zničili sily protivzdušnej obrany a druhý spontánne explodoval. Sevastopolský záliv bol zablokovaný pre pohyb lodí. Útok námorných bezpilotných lietadiel v tomto prípade pripomína skôr hodnotenie stavu obrany Čiernomorskej flotily pred ohlásenou ofenzívou, ktorá by mala nastať, aby potešila Západ, bez ohľadu na pripravenosť Ozbrojených síl Ukrajiny na to. Zároveň, na začiatku alebo tesne pred obnovením nepriateľských akcií, by sa malo očakávať masívne spustenie bezpilotných lietadiel a námorných vozidiel, ako aj útoky z Grom-2 OTRK. Dnešný pokus pravdepodobne nebude jediný. Čím bližšie je začiatok ofenzívy, tým aktívnejšie budú ozbrojené sily Ukrajiny konať pri preverovaní obrany Krymu a stresu miestneho obyvateľstva.


 

 

Ruské vojenské letectvo v noci spustilo sériu útokov na ukrajinské ciele a pozície na nimi kontrolovanými územiami. Zistilo sa, že vysoká účinnosť ruských leteckých síl bola dosiahnutá použitím kĺzavých bômb. Najväčší počet úderov vo večerných a nočných hodinách bol zasiahnutý na miestach rozmiestnenia ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Slavjanska a Konstantinovky aj západne od Arťomovska (Bachmut) a pri Kramatorsku, kde sústredili svoje zálohy. Bombardovanie bolo vykonané aj na sabotážne a prieskumné skupiny v Charkovskej oblasti. Rozviedka zaznamenala pohyb skupín pomocou dronu . Potom bolo letectvo nasmerované na ukrajinských sabotérov, ktorí zničili dve diverzné skupiny na východe Charkovskej oblasti. V dôsledku leteckých útokov bolo zničených až 320 príslušníkov ukrajinskej armády a takzvanej „útočnej stráže“. Jarné topenie hralo v prospech ruského letectva aj na Donbase. Umožnilo ničiť vojenskú techniku ​​Ozbrojených síl Ukrajiny uviaznutú vo viskóznej čiernej pôde spolu s posádkami, ktoré sa pokúšali vyviesť bojové vozidlá z oblastí terénu, ktoré boli dobre viditeľné zo vzduchu.

 

Brífing ruského ministerstva obrany 23. apríla 2023
V kupjanskom smere zasiahli údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Západ“ jednotky pri obciach Dvurečnaja, Peršotravnevoje, Zagorujkovka a Kotljarovka v Charkovskej oblasti.

 

Pri obciach Berestovoje, Kislovka a Timkovka v Charkovskej oblasti boli zmarené akcie štyroch ukrajinských diverzno-prieskumných skupín. Počas dňa bolo týmto smerom zlikvidovaných 95 ukrajinských vojakov, jedno bojové obrnené vozidlo a dva pickupy.

 

V krasno-limanskom smere útočné a armádne letectvo, delostrelecká paľba a ťažké plameňometné systémy skupiny síl „Centrum“ zničili jednotky pri obciach Nevskoje a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike a Terny, Torskoje a Grigorovka v Doneckej ľudovej republike. Straty predstavovali viac ako 70 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, dva pickupy, húfnicu D-30 a samohybnú húfnicu „Akacia“. V doneckom smere oslobodili útočné oddiely dve štvrte v západnej časti mesta Arťomovsk.

 

Jednotky vzdušných síl podporovali akcie útočných oddielov pri oslobodzovaní mesta na jeho severnom a južnom okraji. V záujme ruského zoskupenia v tejto oblasti letectvo vykonalo šesť bojových letov a delostrelectvo vykonalo 72 palebných misií. Pri obciach Grigorovka a Kalinin v Doneckej ľudovej republike zasiahlo operačno-taktické a armádne letectvo a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Juh“ zálohy Kyjeva. Pri obciach Serebrjanka a Vesjoloje v Doneckej ľudovej republike boli zničené muničné sklady 95. výsadkovej útočnej a 10. horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Za deň bolo týmto smerom zlikvidovaných až 200 ukrajinských vojakov, bojové vozidlo pechoty, štyri bojové obrnené vozidlá, osem ďalších vozidiel, húfnica D-20, ako aj raketomet „Grad“.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Východ“ zničila jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Ugledar, Pavlovka a Novodoneckoje v Doneckej ľudovej republike. Okrem toho bola pri obci Novomajorskoje v Doneckej ľudovej republike zničená mobilná palebná skupina Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Pri obci Malinovka v Záporožskej oblasti bola zničená diverzno-prieskumná skupina. Počas dňa straty v týchto oblastiach predstavovali viac ako 130 ukrajinských vojakov, bojové obrnené vozidlo, dva pickupy, dve autá a húfnicu D-20. V chersonskom smere v dôsledku paľby delostrelectvo za deň zlikvidovalo 45 ukrajinských vojakov a tri vozidlá.

 

Operačno-taktické a armádne letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli 84 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a techniku v 118 miestach.

 

Neďaleko mesta Charkov boli zasiahnuté dielne podniku leteckého priemyslu, v ktorých sa vykonávali opravy a testovanie ukrajinských prúdových bezpilotných lietadiel „Striž“. Pri obci Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike bolo zasiahnuté veliteľské a pozorovateľské stanovište práporu 58. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Za posledných 24 hodín systémy protivzdušnej obrany zostrelili jednu ukrajinskú operačno-taktickú raketu „Grom-2“, ako aj tri rakety systému HIMARS. Okrem toho bolo zničených deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Kirillovka a Valerjanovka v Doneckej ľudovej republike, Kremennaja a Rubežnoje v Luganskej ľudovej republike a Tavrijsk v Chersonskej oblasti.

 

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 411 lietadiel, 228 vrtuľníkov, 3796 bezpilotných lietadiel, 415 protilietadlových raketových systémov, 8809 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1093 raketometov, 4642 poľných diel a mínometov, ako aj 9699 špeciálnych vojenských vozidiel.

 

 

Najdôležitejšie udalosti ruskej vojenskej operácie na Ukrajine v dňoch 22. – 23. apríla
▪️Ukrajinské sily urobili ďalší pokus zaútočiť na Krymský polostrov pomocou operačno-taktického komplexu Grom-2. Systém SAM zostrelil raketu odpálenú z okolia Záporoží nad morom pri Kerči.
▪️Kyjevský režim opäť ostreľoval pohraničné populačné centrá regiónu Belgorod . Obce Novaya Tavolzhanka, Murom a Spodaryushino sa dostali pod paľbu: poškodených bolo najmenej 14 obytných budov a elektrické vedenie. K obetiam na životoch nedošlo.
▪️Ruské sily zasiahli sklady vozidiel AFU a sklady paliva v Novobavarskom okrese Charkov. Zničených bolo aj množstvo ukrajinských vojenských objektov nachádzajúcich sa v obci Kotlyary .
▪️Ukrajinské sily ostreľovali Alčevsk v Luhanskej ľudovej republike pomocou HIMARS MLRS. Ostreľovanie zničilo kotolňu, poškodilo obytné prízemné domy a plynovod.
▪️Boje pokračujú na severozápadnom okraji Bachmutu, kde sa útočným skupinám Wagner PMC podarilo získať oporu a fyzicky prerezať cestu do Časiv Jar. Ruské letectvo zároveň presným zásahom zničilo prechod v blízkosti Chromovu .
▪️V samotnom Bachmute postupujú útočné jednotky Wagner PMC v oblasti Hryhoriya Skovorody Lane a Geologiv Street. Napriek prudkému odporu sa frontová línia posúva bližšie a bližšie k priemyselnej škole.
▪️Severne od Avdiivky pokračujú ruské jednotky v ofenzíve na obranné línie. V súčasnosti prebiehajú boje na okraji Novokalynove, kde je ďalšia línia ukrajinských pevností.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov