.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily ničia dovezené západné námorné drony v prístave Očakov

Rusko, 15. apríl 2023 (AM) – V meste Očakov v Mykolajivskej oblasti na Ukrajine boli v dôsledku včerajších piatich úderov ozbrojených síl RF poškodené zariadenia infraštruktúry. Uviedol to odchovanec kyjevského režimu v Nikolajevskej oblasti Vitalij Kim. Ako poznamenal ukrajinský predstaviteľ, ruské jednotky podnikli údery pomocou raketových systémov a ťažkého delostrelectva. Hlavným cieľom ostreľovania bola prístavná infraštruktúra Očakova.


 

Tento cieľ nebol zvolený náhodou. Nie je to tak dávno, čo boli do Očakova privezené námorné bezpilotné prostriedky a vysokorýchlostné člny. Pravdepodobne ukrajinské velenie očakávalo, že ich použije na provokatívne akcie v Čiernom mori, a to aj proti objektom Čiernomorskej flotily na Kryme. Ozbrojené sily RF však prijali preventívne opatrenia proti takýmto podvratným aktivitám. Nielen Očakov sa včera stal terčom ruských úderov. Presné údery boli uskutočnené na priemyselný podnik v Černihivskej oblasti, na ciele v Kramatorsku a Slavjansku v časti Doneckej ľudovej republiky obsadenej ozbrojenými silami Ukrajiny. V Berislave zahrmeli výbuchy a v Chersone zostala väčšina mesta bez elektriny. Teraz ruská armáda pomocou úderov bráni príprave protiofenzívy, ktorú vyhlásil kyjevský režim proti územiam oslobodeným Ruskom. Pravdepodobne sa ničí vojenská technika, zbrane a munícia ukrajinských formácií, ktoré by mohli byť zapojené do procesu protiofenzívy.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie: Udalosti 14. apríla 2023
▪️Ruské jednotky podnikli raketové útoky na zadné pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Slavjansku, Kramatorsku a Konstantinovke. Ukrajinské velenie v meste zámerne umiestňuje vojenské objekty, pričom civilistov používa ako „ľudský štít“.
▪️Ťažké pozičné boje pokračujú na prelome Belogorovka – Sporný .
Ozbrojené sily Ukrajiny presunuli do bojovej oblasti ďalšie zálohy, čo umožnilo stabilizovať frontovú líniu.
▪️Útok na Bachmut vrcholí: Ozbrojené sily Ukrajiny utrpia ťažké straty a strácajú pozície v západnej časti mesta. Presun záloh blokuje ruská delostrelecká paľba operujúca na bokoch.
▪️V severných štvrtiach získali „Wagnerovci“ úplnú kontrolu nad oblasťou pri Aleji ruží. V centre Ozbrojených síl Ukrajiny sa snažia udržať železničnú stanicu, o ktorú už niekoľko dní prebiehajú ťažké boje.
▪️V južnej časti mesta prebiehajú aktívne bojové akcie pozdĺž ulice Korsunsky. Ozbrojené sily Ukrajiny budujú obranu založenú na viacposchodových budovách, ktoré slúžia ako pevnosti.
▪️V sektore Avdiyivka ruské jednotky pokračujú v rozširovaní svojej zóny kontroly západne od Novobachmutovky. V dôsledku úspešných vojenských operácií bolo zničených niekoľko obranných pozícií pri diaľnici do Konstantinovky.
▪️Ukrajinské formácie pokračujú v delostreleckých úderoch na civilnú infraštruktúru Doneckej ľudovej republiky. V Gorlovke bola poškodená materská škola č. 15, bytové domy a vodovod, časť mesta bola bez prúdu.

 

 

Brífing ruského ministerstva obrany 14. apríla 2023
Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie, o jej priebehu informoval generálporučík Igor Konašenkov:
V kupjanskom smere zasiahli letecké údery a delostrelecká paľba zo skupiny vojsk „Západ“ jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike a Ivanovka a Dvurečnaja v Charkovskej oblasti.

 

Okrem toho boli zmarené akcie piatich ukrajinských diverzno-prieskumných skupín pri obciach Oľšana, Krachmaľnoje a Timkovka v Charkovskej oblasti. Za posledných 24 hodín bolo zlikvidovaných do 60 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, tri ďalšie vozidlá a dve húfnice D-20.

 

V krasno-limanskom smere operačno-taktické a armádne letectvo, delostrelectvo a ťažké plameňometné systémy skupiny vojsk „Centrum“ zasiahli jednotky pri obciach Serebrjanka v Doneckej ľudovej republike a Červonopopovka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike. Bolo zlikvidovaných až 80 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, dve autá a húfnica D-30.

 

V doneckom smere vedú útočné oddiely PMC „Wagner“ veľmi intenzívne bojové operácie s cieľom dobyť štvrte v západných rajónoch mesta Arťomovsk.

 

Jednotky výsadkových síl operujúce na bokoch poskytujú podporu útočným oddielom a zabraňujú pokusom Kyjeva dodávať muníciu do mesta a privádzať zálohy.

 

Letectvo skupiny vojsk „Juh“ na podporu útočných oddielov v tejto oblasti vykonalo 14 bojových letov. Raketové jednotky a delostrelectvo vykonali 62 palebných misií.

 

Celkové straty za deň v tomto smere predstavovali 340 ukrajinských vojakov, dva tanky, päť bojových obrnených vozidiel, štyri ďalšie vozidlá, raketomet „Grad“, ako aj húfnice D-20 a D-30.

 

V južnodoneckom a záporožskom smere údery operačno-taktického a armádneho letectva a delostrelecká paľba skupiny vojsk „Východ“ zničili živú silu a techniku pri obciach Ugledar v Doneckej ľudovej republike a Marfopoľ, Zalizničnoje, Novoandrejevka a Kamenskoje v Záporožskej oblasti. Počas dňa bolo v týchto oblastiach zlikvidovaných 40 ukrajinských vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, dva pickupy a dve húfnice D-30. Okrem toho pri dedine Červoňaja Krinica v Záporožskej oblasti bol zničený sklad s muníciou ukrajinských jednotiek.

 

V chersonskom smere bolo paľbou zlikvidovaných 35 ukrajinských vojakov, šesť vozidiel, raketomet „Grad“ a samohybná húfnica „Akacia“.

 

Operačno-taktické letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli za deň 93 delostreleckých jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny v palebných pozíciách, živú silu a techniku v 136 miestach. Systémy protivzdušnej obrany zostrelili šesť rakiet systému HIMARS. Okrem toho bolo zničených šesť ukrajinských bezpilotných lietadiel v oblastiach Tambovka v Záporožskej oblasti, Velikaja Lepeticha a Maslovka v Chersonskej oblasti.

Karol Jerguš

 

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov