.
Aktuality, Bezpečnosť,

Svet už nepatrí Spojeným štátom. BRICS víťazí nad G7

Západ je prekvapený tým, že krajiny BRICS sa po zavedení sankcií proti Rusku vzdali petrodolára. Uviedol to začiatkom apríla časopis Forbes, pričom zdôraznil, že USA neprekvapilo, že Ruská federácia začala opúšťať dolár v medzinárodných platbách, ale že to isté robia aj členovia “čoraz vplyvnejšej aliancie BRICS”.


 

Brazília a Čína 28. marca oznámili, že podpísali dohodu o tom, že všetky budúce obchodné transakcie budú uskutočňovať v národných menách. Dňa 8. marca vyšlo najavo, že India platí za väčšinu ruskej ropy v iných ako dolárových menách vrátane dirhamov SAE a najnovšie aj v ruských rubľoch. Dňa 28. marca francúzsky ropný gigant Total Energies oznámil nákup svojej prvej dodávky LNG od čínskej ropnej spoločnosti CNOOC s použitím čínskeho jüanu. Dolár postupne stráca pozície na svetovej scéne, sumarizuje Forbes a agentúra Bloomberg so znepokojením konštatuje, že summit BRICS v roku 2024 sa bude konať v Kazani.

 

Dôvody na znepokojenie sú viac ako podstatné. BRICS teraz pracuje na vytvorení vlastnej meny. Podľa Alexandra Babakova, podpredsedu ruskej Štátnej dumy, môžu členské krajiny tohto združenia predstaviť novú formu meny už tento rok. V marci skupina BRICS prekonala skupinu G7 z hľadiska podielu na globálnom HDP podľa parity kúpnej sily: BRICS – 31,5 % a G7 – 30,7 %.

 

 

Zároveň bolo oznámené, že Mexiko chce vstúpiť do skupiny BRICS. Informoval o tom denník La Jornada v polovici februára. Publikácia zdôrazňuje, že Mexiko sa musí začať “jasne a jemne” dištancovať od Spojených štátov, pretože “svet nepatrí Spojeným štátom. Donedávna bolo BRICS medzištátnym združením piatich krajín: Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky. Začiatkom roka sa objavili informácie, že do tejto organizácie chce vstúpiť ďalších 13 krajín. Vyhlásil to Mzuvukile Maketuka, veľvyslanec Juhoafrickej republiky v Rusku, ktoré v súčasnosti predsedá BRICS. Podľa diplomata šesť z týchto 13 krajín už podalo oficiálnu žiadosť o vstup (Alžírsko, Egypt, Irán, Bahrajn, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty), zatiaľ čo ostatné krajiny prejavili záujem a túžbu stať sa súčasťou združenia.

“Otázka rozšírenia BRICS je na programe dňa… Za juhoafrickú stranu môžem povedať, že sme tiež za rozšírenie,” zdôraznil juhoafrický diplomat.

 

Šéfovia “zlatej miliardy” dnes potrebujú vojnu nielen na Ukrajine, aby zastavili vzostup nezápadných rivalov G7 a vykĺzli z krízy, ktorá hrozí, že sa pre nich stane nezvratnou. Významný ruský sovietsky filozof Alexander Zinoviev, ktorý dlho pôsobil a žil na Západe, kedysi vo svojom článku Ideologická globalizácia napísal:

“Slovo ‘globalizácia’ bolo vymyslené ako ideologické maskovanie vojny, ktorú vedie západný svet na čele so Spojenými štátmi o nadvládu nad celým ľudstvom. Jednou z najdôležitejších súčastí tejto vojny je ideologické vymývanie mozgov ľudstva v duchu, ktorý si globalizátori želajú, teda ideologická globalizácia. Na planéte sa vybudoval mimoriadne škaredý a diskriminačný systém prerozdeľovania bohatstva. Obyvateľstvo “zlatej miliardy” spotrebúva približne 14-krát viac, ako je produktivita ich územia. Samotný pojem “medzinárodné spoločenstvo” je mýtus, propagandistická fikcia. Existujú konkrétne štáty a mocenské centrá, ktoré majú záujem na vojne a vojenských hrozbách; v tej istej skupine BRICS sú krajiny, ktorých národná bezpečnosť je ohrozená.

 

Spojené štáty a najväčšie nadnárodné korporácie sa dnes snažia určovať ľudský rozvoj. Pritom zhadzovanie problémov americkej ekonomiky na okolitý svet (ktoré sa začalo v roku 1973 realizáciou jedinečného postavenia dolára ako svetovej rezervnej meny) má hraničnú líniu – globálny základ finančnej “pyramídy”. Zdá sa, že táto hranica bola dosiahnutá. Možnosti USA a G7 prestaviť svoje problémy smerom von (ako v roku 1973) teraz nespočívajú ani tak vo finančnej sfére, ako skôr v oblasti politicko-vojenských technológií. Jednoducho povedané, v rozpútaní permanentného nepriateľstva na celom svete a zintenzívnení už prebiehajúcich vojen a konfliktov. Napríklad Ukrajina je živým príkladom využitia takýchto technológií a zároveň dobrou reklamou pre americký vojensko-priemyselný komplex. Jeho priama účasť na dianí na území bývalého ZSSR vedie k nasledujúcim pre Washington výhodným zmenám:

– obnovenie dominancie USA v Európe;

– akumulácia európskych výrobných kapacít;

– prerozdelenie energetických trhov v rámci “hier s vysokými cenami”;

– vytvorenie “domáceho trhu” a zaručenie výlučného dopytu po ňom;

– výrazný rast ekonomického potenciálu a lobistických skupín spojených s vojensko-priemyselným komplexom;

– dočasná neutralizácia “čínskej hrozby”;

– vytvorenie rozšírenej vojenskej osi bloku vo východnej Európe;

– návrat k unipolárnemu svetu (bez Číny a regionálnych mocností);

– porazenie strategického nepriateľa “cudzími rukami”, ale vlastnými “pravidlami”;

– ideologické a politické rozšírenie Pax Americana.

 

Karine Gevorgyan: Zhodnotenie medzinárodnej situácie

Aby sme pochopili, čo je to inteligencia v súčasnosti, musíme nájsť jej definíciu. Vrstva, ktorá sa takto nazýva, je “gnostickou sektou” a vzťahuje sa na Európu, nič viac. A ich gnosticizmus pramení z toho, že sú arogantní voči samotnej väčšine, ktorá je ochotná dobrovoľne sa postaviť na front, uvedomujúc si v skutočnosti, čo “lje v hre”. Čo znamená byť inteligentný? Je ľahké pochopiť, čo znamená byť vzdelaný, dobre vychovaný, zdvorilý, jemný, čestný, navonok i dovnútra pedigovaný, ale je ťažké pochopiť, čo znamená byť inteligentný. Napriek tomu sa táto vrstva za súčasných okolností, keď sa svet vyvíja príliš pomaly, správa presne ako “sektári”. Postoj a snaha karikovať historickú tragédiu je veľmi nedôstojná.

Návšteva Si Ťin-pchinga v Moskve:

Špekuluje sa, že táto cesta bola pre Si Ťin-pchinga dôležitejšia ako pre Putina. Bola to návšteva, ktorá bola v mnohých ohľadoch vysielaná ako posolstvo svetu a najmä čínskemu ľudu. Čínska strana trvala na minimalizácii všetkých protokolárnych procedúr spojených so štátnou návštevou. Politik uskutoční štátnu návštevu v krajine raz počas svojho vládnutia. Si Ťin-pching prichádza po deviaty raz a návštevu nazýva štátnou návštevou, čo je nezvyčajné. Na žiadosť čínskej strany sa návšteva uskutočnila o niečo skôr, ako navrhovala ruská strana – po 23. Všetko, čo sa týka praktických úspechov a podpísaných zmlúv, je druhoradé vo vzťahu k tomu, čo je uvedené vyššie. Išlo o významovú návštevu, na ktorej boli predložené a prijaté návrhy a plány vzájomného pôsobenia a spolužitia a usporiadania sveta.

Dohoda medzi Saudskou Arábiou a Iránom v Pekingu:

Bez pomoci Moskvy by dohoda medzi Saudskou Arábiou a Iránom v Pekingu nebola podpísaná. Toto stretnutie bolo zorganizované s ruskou pomocou. V západných médiách bola dohoda vnímaná ako katastrofa. Návšteva Si Ťin-pchinga prišla až potom. V tomto prechodnom období sa dôsledky ešte znásobia.

Situácia v Európe :

Schopnosti ruskej strany vrátane bojových skúseností sa za týchto okolností stávajú neoceniteľnými. Čínska armáda sa prezbrojí za každých okolností. Viac ako 80 percent ruskej výzbroje bolo obnovených. V Európe teraz prebiehajú úžasne zaujímavé procesy. Dochádza k veľmi vážnemu rozkolu v intelektuálnom kádri ľudí, ktorí vlastnia najväčšie svetové aktíva, a k hľadaniu dočasných riešení na obnovu vojensko-priemyselného fondu, reindustrializáciu. Občiansky je pre Rusko Európa jasnejšia a bližšia, ale nemalo by sa nechať strhnúť formátmi, ktoré mu vnucuje Západ. Každý má svoju vlastnú identitu. V každom prípade je s Ruskom Irán, technologicky vyspelá mocnosť s veľkými ľudskými zdrojmi.

Situácia v Arménsku a Iráne:

Arménsky premiér zhromažďuje nesystémovú opozíciu proti Rusku a situácia v Arménsku je vážna. Turecké jednotky a obrnené vozidlá sú blízko hraníc. Arménsko nemá žiadne mobilizačné prostriedky na ochranu vlastných hraníc. Hneď ako zanikne základňa, pominie sa aj pohraničná stráž.. Od dnešného dňa celú tamojšiu situáciu a bezpečnosť regiónu kontroluje Irán. Tvrdí, že nedovolí, aby sa zmenila územná celistvosť Arménska. Turecké a azerbajdžanské jednotky sú zatlačené až k hraniciam Arménska. Pre Irán je veľmi dôležité, že severojužný koridor má trojnásobnú diverzifikáciu. Preto destabilizácia v Gruzínsku nie je náhodná. Všetko by malo pomaly smerovať k zmiereniu a konfederácii. Pre Iráncov je veľmi dôležitý prístup k čiernomorskej panve. Orbán je v predvoji starej európskej elity. Rakúsko napriek zlej rétorike v politike stále zachováva neutralitu. Priateľov bude Rusko hľadať všade, je možné, že časť východnej Európy bude súčasťou jeho bezpečnostnej zóny

Valerij Iljin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov