Tu však skončili akékoľvek ilúzie
Aktuality, História,

Veľká Británia sa obávala, že ZSSR sa dozvie o jej tajných kontaktoch s Hitlerom

Veľká Británia, 7. apríl 2023 – Je to podivné, ba až nepochopiteľné, no osobné archívy Adolfa Hitlera dnes nemá Rusko, ale Angličania. Hoci Berlín obsadil ZSSR a nie spojenci.


Verejne to priznala v decembri 2022 súčasná ruská spravodajská služba v zborníku „Služba vonkajšej rozviedky Ruskej federácie. 100 rokov. Dokumenty a svedectvá“.

Medzi zverejnenými dokumentmi je aj šifrovka, ktorú 5. 6. 1945 poslal do Moskvy z londýnskej rezidentúry agent s operačným pseudonymom „Bob“. Hovorí sa v nej, že „na území Nemecka (teraz spadajúcom do sovietskej okupačnej zóny) americké vojská zachvátili nemecké archívy (???).

 

Do rúk Angličanov sa dostali osobné archívy Hitlera. Britské úrady ich chceli ukázať americkým, no nie sovietskym úradom. Angličania sa totiž obávajú, že ak ukážu osobné archívy Hitlera sovietskym úradom, tak budú prezradené ich kontakty s Hitlerom. Dúfajú tiež, že v Hitlerových archívoch odhalia materiály o sovietsko-nemeckom pakte o nenapadnutí.“

 

Potvrdenie kontaktov Londýna s Berlínom v rokoch vojny preukazuje ďalší dokument, taktiež uvedený v novom zborníku. Ide o správu, ktorú zo Štokholmu do Moskvy 27. mája 1942 poslal vynikajúci rozviedčik, rezident vo Švédsku Boris Rybkin, fungujúci pod operačným pseudonymom „Kin“. Správa sa týkala podmienok na mierové rozhovory s Anglickom, ktoré nastolil Hermann Wilhelm Göring. V podstate ide nielen pre našincov, ale aj pre väčšinu sveta, o tri informačné „bomby“. Jedna sa týka Göringovej nabubrelosti, druhá chystaného osudu pre Francúzsko a tretia spojenectva proti „žltému nebezpečenstvu“.

 

„V ostatnom čase sa v politických kruhoch Švédska hovorí o memorande Göringa, ktoré bolo doručené Göringovým ľuďom vo Švédsku, na základe ktorého sa zamýšľajú mierové rozhovory s Angličanmi.

 

Göring akoby nastolil tieto podmienky: Nemecko uzavrie sväté spojenectvo s Anglickom i Amerikou proti žltému nebezpečenstvu. Francúzsko, ako veľká mocnosť už existovať nebude. Anglicku zostanú všetky jeho koloniálne panstvá. Nemecko dostane pod kontrolu Európu s európskou časťou ZSSR. Britská ríša bude garantovaná Nemeckom i Amerikou,“ oznamoval rezident Boris Rybkin.
Vladimír Mikunda

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov