Harro Schulze-Boysen na poštovej známke NDR
Aktuality, História,

Bojujeme s falzifikáciami: Ruská služba vonkajšej rozviedky odtajnila hlásenia z Nemecka z roku 1941

Väčšina dôstojníctva v Nemecku sa na jar 1941 obávala vojny so ZSSR, predpovedajúc Tretej ríši krach podobný porážke Napoleonovej Grande Armée. Hovorí sa o tom v ostatných odtajnených dokumentoch Služby vonkajšej rozviedky (SVR) RF.


 

Tieto materiály sú zverejnené v novom zborníku „Služba vonkajšej rozviedky Ruskej federácie. 100 rokov. Dokumenty a svedectvá“. Konkrétne o tejto téme hovorí šifrovka poslaná do Moskvy z Berlína 9. mája 1941 rezidentom sovietskej vonkajšej rozviedky v Nemecku Amajakom Kobulovom, známym pod operačnou volačkou Zachar.

 

Harro Schulze Boysen (2. 9. 1909 – 22. 12. 1942) bol odhalený po chybe sovietskej rozviedky, ktorá odhalila nemeckému Funkabwehru mená a adresy jeho spoluodbojárov. Zatknutý bol 31. augusta 1942 a toho roku 22. decembra bol aj popravený

 

Kobulov sa v šifrovke odvoláva na svedectvá, získané od legendárneho nemeckého agenta sovietskej rozviedky, antifašistu, podplukovníka Harro Schulze-Boysena (operačná volačka Staršina) z ministerstva nemeckého letectva. Staršina v spomenutej šifrovke tvrdí, že vo väčšine dôstojníctva a aj medzi viac-menej rozumnými nacistami je veľmi badať obavu z vojny so ZSSR a v podstate aj chýbajúcu náladu na vojnu so Sovietskym zväzom.

„Vojnu proti ZSSR považujú za nezmyselné podujatie, niečo na spôsob krachu Napoleona v Rusku, politiku Hitlera porovnávajú s chorobným amokom,“ písal Kobulov a dodával, že Staršina tiež hovorí o „stiesnenej nálade v kruhoch nemeckej buržoázie“.
„Deprimujúco na všetkých zapôsobil Hitlerov prejav v Reichstagu v roku 1942 za pokračovanie vojny. V týchto kruhoch sú obavy ohľadne toho, či nemecký priemysel vydrží tak dlho toto vypätie. Výrobné zariadenia sa opotrebúvajú, pokračovanie vojny neumožňuje ich výmenu. Pokorné prijatie odpočtu ziskov v prospech štátu (v nádeji na ukončenie vojny v roku 1941) vyvolá silnú nevôľu ak to bude pokračovať aj v roku 1942,“ tvrdí rezident.

 

Lekcia historickej gramotnosti pre európskych politikov o tom kto rozpútal druhú svetovú vojnu

 

V zborníku „Služba vonkajšej rozviedky Ruskej federácie. 100 rokov. Dokumenty a svedectvá“ sa po prvýkrát s využitím archívnych materiálov hovorí o základných viechach dejín ruskej vonkajšej rozviedky od času jej vytvorenia 20. 12. 1920 dodnes.
Väčšina jeho materiálov sa po prvýkrát dostáva aj do vedeckého prostredia. V knihe sú použité dokumenty z archívu SVR, Ústredného archívu FSB, Archívu prezidenta Ruskej federácie, Ruského štátneho archívu sociálno-politických dejín a z ďalších.
Vladimír Mikunda

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov