.
Aktuality, Námorníctvo,

Anglosasi v konfrontácii s Čínou premenili Austráliu na nepotopiteľnú lietadlovú loď

Austrália sa stala jedným z desiatich najväčších dovozcov zbraní na svete. V polovici marca Biely dom v rámci vojenskej aliancie AUKUS súhlasil s nákupom 220 rakiet Tomahawk pre Austráliu. A takisto v rámci AUKUS, tohto “anglosaského NATO”, Austrália nakúpi osem ponoriek s jadrovým pohonom v hodnote 268 až 368 miliárd austrálskych dolárov (vyše 245 miliárd eur).


 

Austrálsky premiér Anthony Albanese oznámil, že námorná základňa Stirling v Západnej Austrálii bude modernizovaná. Od roku 2027 sem priplávajú štyri americké ponorky typu Virginia a britská ponorka typu Astute. Canberra začiatkom roka 2030 kúpi od Washingtonu tri najnovšie ponorky typu Virginia a v Adelaide postaví päť nových ponoriek typu SSN-AUKUS. Londýn súčasne plánuje v priebehu nasledujúceho desaťročia zvýšiť počet svojich ponoriek zo súčasných siedmich na približne 20. V rámci toho chcú ostrovní Anglosasi do dvoch rokov zvýšiť svoj vojenský rozpočet o 6 miliárd libier.

 

Na nedávnom stretnutí vedúcich predstaviteľov bloku AUKUS v San Diegu boli podrobne opísané plány na presun piatich amerických ponoriek s jadrovým pohonom do Austrálie, kde sa budú cvičiť austrálski námorníci. Canberra ich bude môcť nakoniec odkúpiť a nahradiť nimi svoje staré dieselové ponorky zo začiatku 90. rokov. Zároveň britské lodenice začnú vyrábať nové ponorky špeciálne pre Austráliu.

 

Podľa SIPRI sa Austrália bez všetkých uvedených opatrení v rokoch 2018 – 2022 zaradí medzi 10 najväčších dovozcov zbraní na svete. Austrália 13. decembra 2021 podpísala protičínsku vojenskú dohodu s Južnou Kóreou. Na základe dohody v hodnote približne miliardy austrálskych dolárov (viac ako 720 miliónov USD) bude juhokórejská spoločnosť Hanwha Military Company dodávať austrálskej armáde delostrelecké zbrane, vozidlá a radary. Ide o najväčší vojenský kontrakt podpísaný medzi Austráliou a ázijskou krajinou.

 

Na čo sú zamerané najnovšie rusko-čínske námorné cvičenia

 

Podľa západných analytikov prichádza v čase rastúceho napätia medzi Austráliou a Čínou. A 13. marca tohto roku starosta Soulu vyzval na spustenie svojho jadrového zbrojného programu, keďže Washington diskutuje o odovzdaní svojich jadrových hlavíc Južnej Kórei. Spolu s Kanadou a Novým Zélandom vytvárajú “anglosaskí spojenci NATO” aj spravodajskú alianciu Five Eyes, ktorá im umožní lepšie monitorovať vojenské prípravy a sledovať konanie Číny v regióne.

 

Obranný rozpočet pacifistického Japonska bude tretí najväčší na svete

 

Austrália minulý rok potvrdila plány na vybudovanie nových amerických vojenských základní na kontinente a nákup 120 nových tankov a obrnených vozidiel z Washingtonu vrátane 75 bojových tankov M1A2 SEPV V3 Abrams a tiež uzavrela “prelomovú” vojenskú dohodu s Japonskom o posilnení vojenských väzieb s tým, že dohoda prispeje k regionálnej stabilite, keďže “Čína rozširuje svoj vojenský a hospodársky vplyv”. To všetko svedčí o snahe Anglosasov vytvoriť koalíciu krajín nepriateľských voči Číne tým, že do jej centra umiestnia nepotopiteľnú lietadlovú loď v podobe Austrálie s americkými vojenskými základňami, britskými dôstojníkmi, ponorkami na jadrový pohon, obrnenými vozidlami atď.

 

Austrálske jadrové ponorky: očakávania a realita

 

Niektorí pozorovatelia hovoria o vytvorení “bambusovej opony” v regióne na spôsob “železnej opony” z čias studenej vojny. Jedným z jej hlavných cieľov v tejto fáze je prinútiť Peking, aby svoje úsilie vynakladal na vojenskú súťaž s členmi tejto koalície, a nie priamo so Spojenými štátmi. Čína však nečinne nesedí. Návšteva prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve, dôležitá sprostredkovateľská úloha Pekingu vo vzťahoch medzi Iránom a Saudskou Arábiou a upevňovanie pozície Pekingu v Afrike a Latinskej Amerike naznačujú, že čas hegemónie “jedinej superveľmoci” sa končí.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov