Ilustrácia odpáleného torpéda
Aktuality, Námorníctvo,

Austrálske jadrové ponorky: očakávania a realita

Americké námorníctvo pripravuje jednu zo svojich najnovších lietadlových lodí, USS Gerald R. Ford, na nadchádzajúce veľké cvičenie. Na tento účel je poprvýkrát na lodi rozmiestnené celé letectvo – píše Navy Times.


 

Cvičenie COMPTUEX je určené na vyhodnotenie schopnosti údernej skupiny lietadlových lodí viesť bojové operácie na mori a zasiahnuť nepriateľa na súši prostredníctvom spoločného plánovania a realizácie rôznych výcvikových scenárov. Uviedol to predstaviteľ 2. flotily , poručík Christy Johnson, v rozhovore pre Insider.

 

Úderná skupina lietadlových lodí USS Gerald R. Ford zahŕňa 8. letecké krídlo a 2 torpédoborce amerického námorníctva USS McFaul a USS Thomas Hudner. Samotná lietadlová loď je prvá vo svojej triede a stála približne 13 miliárd dolárov. Bola spustená v roku 2013, prvýkrát uvedená do prevádzky v roku 2017 a prvýkrát nasadená ako súčasť údernej skupiny lietadlových lodí v roku 2022.

 

USA chcú vytvoriť “malú čiernomorskú flotilu NATO”

 

Je známe, že lietadlová loď je vybavená pokročilým špeciálnym vybavením vrátane elektromagnetických katapultov. Počas krátkodobého nasadenia lietadlovej lode v roku 2022 bolo na palubu naložených až 80 % lietadiel a teraz sa na lietadlovú loď naložia všetky dostupné lietadlá vrátane stíhačiek, lietadiel včasnej výstrahy a vrtuľníkov. Kontradmirál Greg Huffman, veliteľ 12-tej vzdušnej útočnej, povedal, že lietadlová loď ukáže svetu, ako vyzerá moderná námorná vojna v oblasti špičkových technológií a integrovaná interoperabilita NATO. Očakáva sa, že nasadenie lietadlovej lode sa uskutoční koncom roka 2023, keďže množstvo otázok, vrátane otázok technického charakteru, ešte nie je vyriešených.

 

Treba poznamenať, že americké námorníctvo venuje osobitnú pozornosť lietadlovým lodiam, pretože ich spolu s ponorkami považuje za základ svojej námornej sily, zastúpenej v rôznych častiach sveta. V prvom rade sú lietadlové lode považované za najvýznamnejšieho účastníka konfrontácie s Čínou v ázijsko-tichomorskom regióne.

 

USS Missouri (SSN 780) Jadrová útočná ponorka triedy Virginia Block II prichádza do San Diega – 10. marca 2023

 

Americký prezident Joe Biden, austrálsky premiér Anthony Albanese a britský premiér Rishi Sunak na palube jadrovej ponorky Missouri v San Diegu v pondelok oznámia, že Austrália bude vybavená novými jadrovými ponorkami v rámci trojstrannej aliancie AUKUS. v boji proti čínskej, ako hovoria americké úrady, „túžbe dosiahnuť námornú dominanciu v Tichom oceáne“.

 

Voľba pre Austráliu: medzi americkou „Virginia“ a britskou „Estiute“

 

Očakáva sa, že nové ponorky budú súčasťou austrálskeho námorníctva .v roku 2032. Prvou várkou budú americké viacúčelové ponorky typu Virginia – Austrália nakúpi až 5 ponoriek v hodnote približne 4 miliardy dolárov za každú. Potom budú prijaté britské člny, ktoré sa stále vyvíjajú – tento typ ponorky sa bude nazývať SSN-AUKUS a bude ďalším vývojom súčasného typu Astute. Prvé dodávky sa uskutočnia v 40. rokoch 20. storočia.

 

Prečo Rusko vymenilo „Žraloky“ za „Boreje“

 

Pri tejto novinke je všetko v poriadku, až na to, že neexistujú žiadne špecifiká. Ako sa budú stavať ďalšie Virgínie, ak americké lodenice už nie sú schopné vydržať veľmi „nabitý“ program výstavby, údržby a opráv vlastných jadrových ponoriek. A Prevádzka dvoch rôznych typov jadrových ponoriek naraz, podľa vyhlásení, si bude vyžadovať ďalšie školenie pre špecialistov v prevádzke britskej technológie. A výcvik vysokokvalifikovaného ponorkára z hľadiska zložitosti a nákladov nie je oveľa horší ako výcvik pilota. A napokon, aj otázka vytvorenia novej námornej základne pre základňu jadrových ponoriek zostáva stále otvorená.

Peter Nagy
*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov