Foto z cvičení
Aktuality, Námorníctvo,

Na čo sú zamerané najnovšie rusko-čínske námorné cvičenia

Včera sa vo Východočínskom mori začali každoročné rusko-čínske cvičenia. Aktívna fáza spoločných manévrov sa skončí 27. decembra. Program plánuje vykonávať raketové a delostrelecké paľby na vojenské ciele, ako aj rozvoj spoločných protiponorkových akcií s použitím zbraní.


 

 

Zo strany Ruska ide o raketový krížnik Varjag, fregatu maršal Šapošnikov, korvety Soveršenyj a Hrdina Ruskej federácie Aldar Cidenžapov, ako aj námorné letectvo Tichomorskej flotily Ruskej federácie. ČĽR vyšle dva torpédoborce, dve hliadkové lode, integrovanú zásobovaciu loď, dieselovú ponorku a námorné letecké prostriedky námorníctva PLA.

 

Oficiálnym cieľom cvičení je posilniť spoluprácu medzi Ruskou federáciou a Čínou v námornej sfére. Ale na rozdiel od minulých cvičení, ktoré sa konali na jeseň alebo na jar, dátum súčasných manévrov bol pravdepodobne upravený tak, aby odrážal geopolitickú situáciu. Dá sa predpokladať, že „Námorná interakcia-2022“ sa koná aj ako symbolická odpoveď na militaristické akcie Japonska.

 

Najnovšie Tokio prijalo novú národnú bezpečnostnú stratégiu, ktorej ustanovenia môžu mať obrovský vplyv na bezpečnostnú architektúru v ázijsko-tichomorskom regióne. Takže napríklad Japonsko vynaloží 2 % svojho HDP na rozpočet na obranu, čím sa stane treťou krajinou po Spojených štátoch a Číne, pokiaľ ide o výdavky na vojenskú sféru. Čína je navyše v novom dokumente označená ako hlavná strategická výzva pre bezpečnosť Japonska. Na druhom mieste v zozname nepriateľov Japonska je Severná Kórea. Čína a Severná Kórea už zareagovali na remilitarizáciu Japonska – čínske lode minulý týždeň vstúpili do Japonského mora a Severná Kórea odpálila rakety 18. decembra.

 

Obranný rozpočet pacifistického Japonska bude tretí najväčší na svete

 

Rusko je zasa v aktualizovanej stratégii spomenuté aj ako krajina, ktorej kroky znepokojujú východný štát, takže niektoré médiá vnímajú súčasné cvičenia ako reakciu Ruskej federácie. Okrem toho nemožno zahodiť taiwanský faktor. Oficiálne sa uvádza, že cvičenia sa budú konať pri pobreží južnej provincie Zhejiang, ktorá sa nachádza veľmi blízko Taiwanu.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov