.
Aktuality, Námorníctvo,

Vojenský analytik: Ruské sily musia ničiť nielen podvodné drony, ale aj ich nosiče

22. marca vyšlo najavo, že ukrajinská armáda sa opäť pokúsila zaútočiť na základňu ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole námornými bezpilotnými lietadlami. Útok bol úspešne odrazený, všetky drony boli zničené. Ako pri tejto príležitosti pre FAN povedal vojenský expert Jurij Kotenok , ruské sily naliehavo potrebujú posilniť komplexnú ochranu vojenských aj civilných zariadení.


 

Guvernér Sevastopolu Michail Razvožaev 22. marca, potvrdil, že najmenej tri drony boli zničené skoro ráno v smere do mestského zálivu. Vojnové lode neboli poškodené, “vysvetlil guvernér na sociálnych sieťach. Pripomeňme, že ukrajinské námorné a letecké bezpilotné lietadlá boli opakovane posielané do Sevastopolu s rôznymi následkami. V roku 2022 sa jednému z dronov podarilo dostať do sídla Čiernomorskej flotily Ruskej federácie a spôsobiť mu menšie škody.

 

Podľa odborníkov sa útoky pomocou námorných dronov Ozbrojených síl Ukrajiny najčastejšie uskutočňujú z územia Nikolajevského regiónu, z oblasti mesta Očakov. Na tom istom mieste, na špeciálnej námornej základni, cvičia britskí vojenskí inštruktori ukrajinských podvodných sabotérov. Napriek tomu, že ozbrojené sily RF opakovane zasiahli vojenské ciele v Očakove, Ukrajina naďalej vykonáva vojenské aktivity v tejto oblasti. Hrozba útokov na Krym z mora aj zo vzduchu môže v blízkej budúcnosti len narastať.

 

„Zdá sa mi, že o bojových schopnostiach Ozbrojených síl Ukrajiny na mori by sme nemali uvažovať stereotypne – že existuje určitá námorná základňa Síl pre špeciálne operácie v Očakove alebo určité námorné stredisko postavené Britmi a Američanmi. Námorné útoky možno spustiť z mnohých miest pozdĺž ukrajinského pobrežia Čierneho mora,“ vysvetlil analytik. — Áno, ruské sily opakovane udierali na takéto centrá. Po prvé, škody, ktoré spôsobia, môžu byť čiastočné a v žiadnom prípade neovplyvnia proces prípravy takýchto útokov na objekty Čiernomorskej flotily. Po druhé, použitie týchto dronov je možné nielen zo stacionárnych objektov, ako sú vojenské základne. Môžu byť vypustené aj z plávajúcich nosičov umiestnených v neutrálnych vodách. A tiež z iných miest ukrajinského pobrežia – z oblasti Nikolaev a Odesa. Tento útok námorných dronov na Čiernomorskú flotilu nebol prvý a ruské sily ho opäť úspešne odrazili, pripomenul Kotenok.

 

„V oblasti vojenskej činnosti na mori počas špeciálnej operácie neustále dochádza ku „konfrontácii medzi štítom a mečom“, ako aj na súši. Úlohou ruských síl je čo najďalej skenovať more a vzdušný priestor s cieľom okamžite odhaliť drony a rakety v momente ich vypustenia, či dokonca rozmiestnenia. Musia identifikovať potenciálne hrozby a zaviesť presné údery. V ideálnom prípade by mali zasiahnuť aj samotné nosiče podvodných dronov, aby ich neskôr „necvakli“ pri samotnom približovaní sa k základniam. Pretože výbuchy bezpilotných lietadiel vo vzduchu alebo na vode môžu spôsobiť deštrukciu a spôsobiť obete medzi personálom námorníctva alebo civilného obyvateľstva, “zdôraznil vojenský expert. Podľa jeho názoru pravidelné ničenie podvodných bezpilotných lietadiel ruskými silami naznačuje, že námorné základne sú teraz pomerne dobre chránené z mora aj zo vzduchu.

 

„Ďalší neúspešný útok z mora ukazuje, že armáda má oči otvorené, že sú tam rozmiestnené určité sily a prostriedky obrany. Sú to podvodné senzory a siete proti dronom, ako aj špeciálne radarové stanice – to všetko je súčasťou komplexu ruskej armády. Efektívna práca protivzdušnej obrany tiež prináša výsledok – umožňuje zostreliť väčší počet ukrajinských vzdušných dronov vrátane kamikadze dronov, ktoré sa zameriavajú na ruské zariadenia na Kryme a v Sevastopole, “uviedol Kotenok. Pripomenul nedávny pokus ozbrojených síl Ukrajiny zasiahnuť objekty na krymskom Džankoji kamikadze dronmi.
„Dnes dochádza ku konfrontácii medzi Moskvou a Kyjevom vo všetkých prostrediach a Rusko nezníži úroveň úsilia chrániť svoje vojenské a civilné zariadenia. Veď Ukrajina vďaka úsiliu Západu je dnes jednoducho zaplavená rôznymi dronmi a flákajúcou sa muníciou. Najnovšie na Západe sľúbili, že do Kyjeva dodajú ďalšiu dávku riadených bômb GDLSB.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov