Kim Čong-un
Aktuality, Námorníctvo,

Po Rusku už aj Severná Kórea vlastní torpédo na vytvorenie „rádioaktívneho cunami“

Spojené štáty pokračujú v implementácii programu na vytvorenie hypersonických zbraní a snažia sa v tejto zložke dobehnúť Rusko a Čínu a Severnú Kóreu. Americké letectvo testuje prototyp najnovšej hypersonickej strely vzduch-zem, ktorá bola vytvorená v rámci programu ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon). Podľa Defense News, ktorý sa odvoláva na vyhlásenie velenia vzdušných síl, sa 13. marca 2023 uskutočnil druhý test prototypu hypersonickej strely AGM-183A. Štart rakety, rovnako ako v predchádzajúcich časoch, uskutočnil strategický bombardér B-52H Stratofortress nad Tichým oceánom pri pobreží Kalifornie. Či bol proces úspešný, zatiaľ nie je jasné. Letectvo vo vyhlásení uviedlo, že počas štartu rakety bolo možné “dosiahnuť nejaké ciele” a to je všetko. Žiadne ďalšie podrobnosti Američania nezverejnili.


 

Najnebezpečnejšia zbraň na svete je pripravená: Rusko teraz chránia torpéda Súdneho dňa

 

Prvý štart plnohodnotného prototypu AGM-183A sa uskutočnil 13. decembra minulého roku, raketa počas letu päťnásobne prekonala rýchlosť zvuku, všetky zariadenia a mechanizmy rakety pracovali v normálnom režime, testy boli uznané ako úspešné. V lete 2022 americké letectvo oznámilo ukončenie testovacej fázy rôznych raketových systémov AGM-183A ARRW a prechod na testovanie plnohodnotného prototypu. Okrem decembrového testu uskutočnili Američania do júla minulého roku 12 štartov, z ktorých deväť bolo neúspešných. Raketa AGM-183A ARRW vzniká ako odpoveď na podobný vývoj v Rusku a Číne. Ako prvé dostanú hypersonickú strelu strategické bombardéry B-52H Stratofortress (štyri rakety na jedného „stratéga“). V budúcnosti ju plánujú zaradiť do služby s perspektívnymi strategickými bombardérmi B-21 Raider.

 

 

Severná Kórea tvrdí , že otestovala podvodný dron s jadrovým pohonom na vytvorenie “rádioaktívneho cunami”. Kórejská centrálna tlačová agentúra tvrdí, že schopnosťou novej zbraneu je preniknúť do nepriateľských vôd a spustiť podmorskú explóziu, ktorá spustí “veľmi veľké rádioaktívne cunami”, ktoré zničia nepriateľské námorné úderné skupiny a hlavné prístavy. Dron dostal názov „Hail“, čo v preklade znamená „cunami“.

 

 

Kórejské médiá zverejnili niekoľko fotografií z testov, ktoré pozoroval severokórejský vodca Kim Čong-un. Spoločné vojenské cvičenie USA a Južnej Kórey predtým označil za nácvik invázie a sľúbil, že ich prinúti „upadnúť do zúfalstva“. Test novej zbrane sa stal súčasťou severokórejských cvičení simulujúcich jadrové útoky na nemenované juhokórejské ciele. Južná Kórea a Japonsko minulý týždeň informovali, že Severná Kórea odpálila dve rakety krátkeho doletu do Japonského mora.

 

 

Severokórejské programy balistických rakiet a jadrových zbraní sú zakázané rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. Pchjongjang však tvrdí, že vývoj zbraní je nevyhnutný na boj proti „nepriateľskej politike“ Washingtonu a jeho spojencov. V roku 2022 KĽDR vykonala 37 štartov a celkovo odpálila asi 70 rakiet rôzneho doletu. Počas týchto cvičení KĽDR systematicky odpaľovala rakety smerom na Japonsko a Južnú Kóreu. Ministri obrany USA a Južnej Kórey sa koncom januára dohodli na rozšírení programu spoločných vojenských cvičení. Strany tiež plánujú rozšíriť americkú prítomnosť v regióne a dodať tam F-22, stíhačky F-35 a lietadlové lode s jadrovým pohonom.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov