Jadrové torpédo Poseidon je schopné pokryť rádioaktívnou tsunami až 500 kilometrov zeme. Foto: Tlačová služba Ministerstva obrany Ruskej federácie / TASS
Aktuality, Námorníctvo,

Najnebezpečnejšia zbraň na svete je pripravená: Rusko teraz chránia torpéda Súdneho dňa

Snáď žiadny iný typ ruskej zbrane „nešteklí nervy“ Západu a nevyvoláva také hrozné obavy ako najnovšie jadrové super torpédo Poseidon. Aj samostatné a vzácne správy o ňom spôsobujú vo svetovej tlači informačnú „atómovú“ explóziu. Takto je to teraz, keď agentúra TASS s odvolaním sa na svoje zdroje z obranného priemyslu uviedla : „Bola vyrobená prvá jadrová torpédová munícia Poseidon pre jadrovú ponorku na špeciálne účely Belgorod. Samostatné testy hlavných komponentov Poseidonu, vrátane jadrovej elektrárne, boli úspešne ukončené.“


 

Ruský ponorkový krížnik Belgorod

 

Poseidon” je skutočne zahalený vágnymi mýtmi, pretože jeho skutočné vlastnosti sú utajené a tým, ktoré už boli odhalené, sa dá len ťažko úplne dôverovať. Je tam veľa zvláštností a záhad. Sám som sa strašne čudoval, keď sa asi pred 6 rokmi (z múrov ministerstva obrany!) vyšmyklo nakrúcanie (z múrov ministerstva obrany!) modelu istého produktu Status-6, ktorý sa vtedy premenoval na Poseidon. Mimovoľne som si myslel, že ten únik má zmysel, že sa hrá so Západom prefíkaná hra, aby sa mu nielen ukázalo, že s nami sa nedá žartovať. Ale aj prinútiť ich míňať miliardy na hľadanie protijedu. Alebo buďte ústretovejší pri uzatváraní nových zmlúv o znižovaní počtu zbraní.

 

Stanovisko, že „stačia dve torpéda Poseidon, aby sa Anglicko ponorilo do mora, či celý palebný priemer Belgorodu, aby to zmylo celú Ameriku,“ zaznieva v tomto článku na Slovensku možno prvýkrát. V bývalej ČSĽA sme vedeli, že štyri 100 megatonové bomby alebo jedna 150 megatonová stačí na to, aby bolo do mora ponorené celé britské súostrovie. Zdá sa však, že osobitne dnešní britskí politici si to vôbec neuvedomujú

 

Potom sa však ukázalo, že všetko sa robí vážne – naďalej privádzajú jadrové torpédo k dokonalosti, že sa pre to modernizujú jadrové ponorky. A dokonca vytvárajú nové, špeciálne. Ako napríklad “Belgorod”, ktorý nedávno úspešne ukončil skúšky vypustenia “Poseidonov” (teda ich veľkorozmerných modelov) a teraz sa pripravuje na nalodenie skutočných torpéd. Je zvláštne, že práve pre nich bol prestavaný Belgorod, ktorý sa teraz stal najväčšou jadrovou ponorkou na svete. Ale budú na nej naraz 2 alebo 6 Poseidónov, – to je zatiaľ tajomstvo.

 

Čo je to za zviera – “Poseidon”? Čo je už o ňom známe?
Poseidon nie je len najväčšie torpédo na svete (váži 30-násobok priemerného štandardného torpéda). Ide o podvodné bezpilotné vozidlo vybavené jadrovou elektrárňou. Vytvorené s cieľom spôsobiť zaručene neprijateľné poškodenie nepriateľským pobrežným územiam, ničiť lode a námorné základne prostredníctvom jadrového výbuchu a rozsiahlej rádioaktívnej kontaminácie pôdy a mora.

 

Jeho kódové označenie NATO je Kanyon. Neexistujú žiadne spoľahlivé informácie o jeho vlastnostiach, rôzne zdroje uvádzajú dĺžku 16–24 m, priemer 1,5–2 m a hmotnosť asi 100 ton. Zástupcovia ruského obranného priemyslu nevylučujú možnosť použitia Poseidonu ako taktickej jadrovej zbrane proti lietadlovým lodiam.

 

Ako vyplýva z predstavenia jadrového torpéda, konštrukčná hĺbka ponoru zariadenia je do 1 km. Deklarovaná rýchlosť – 100 – 130 km/h. Aj keď údajne aj 200 km / h. V každom prípade je rýchlosť moderných jadrových ponoriek dvakrát až trikrát nižšia.

 

Zariadenie je riadené zo špeciálnych veliteľských lodí. Bolo hlásené o plánoch postaviť 4 ponorky – nosiče Poseidonov (2 pre severnú a 2 pre tichomorskú flotilu). Vplyvný časopis The American Conservative označil Poseidon za „potenciálneho newyorského vraha“.

 

V Spojených štátoch táto zbraň už dostala prezývku „stroj súdneho dňa“. Toto meno dostal Poseidon z toho dôvodu, že môže zničiť veľké pobrežné mestá, priviesť na ne rádioaktívne cunami vysoké 300-500 metrov a ísť hlboko do pevniny až do 500 km na rovinatom teréne.

 

Nebezpečenstvo podvodného dronu spočíva aj v tom, že sa dokáže nepozorovane dostať k brehom nepriateľa, keďže funguje nehlučne.
“Poseidon” dostal svoje meno po celoruskom hlasovaní “Ľudová voľba”. Je zvláštne, že v štátnych zmluvách má zariadenie iný názov – „Hlavonožec“. Hlavonožec je chobotnica, ktorej sa pripisujú vysoké duševné schopnosti.
Viktor Baranec

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov