.
Aktuality, Letectvo,

Eurofighter Typhoon pre Slovensko?

Slovenská vláda koncom týždňa na mimoriadnom on-line rokovaní rozhodla o darovaní stíhačiek Mig-29 spolu s časťou protilietadlových raketových komplexov 2K12 Kub Ukrajine. Podľa ministra J. Naďa zato existuje prísľub získania 200-miliónovej kompenzácie z Európskeho mierového nástroja, čo je fond Európskej únie na podporu vojenskej pomoci Ukrajine. USA by mali tiež Slovensku poskytnúť vojenskú techniku v hodnote približne 700-miliónov eur.


 

Viaceré ruské zdroje si však všímajú aj informácie, ktoré sa objavili v odborných britských médiách. Podľa nich mal britský minister pre ozbrojené sily James Heappey, ktorý je členom konzervatívnej strany, povedať zákonodarcom, že britská vláda uvažuje o poskytnutí stíhačiek Eurofighter Typhoon Tranche 1 tým spojencom, ktorí by poskytli Ukrajine svoje stíhačky Mig-29. Menovite sa to týka pochopiteľne Poľska a Slovenska, pričom nie je jasne uvedené či sa britská vláda so svojimi úvahami už podelila aj so slovenskou vládou.
Dodávku stíhačiek Eurofigher Typhoon pritom požadovala priamo Ukrajine, boli jej však nakoniec zhruba pred mesiacom zamietnuté s odvolaním na technické problémy.

 

 

Slovensko nebude prvým ruským terčom. Poľský prezident oznámil dodávku stíhačiek Ukrajine

 

Britská RAF vlastní stíhačky Eurofigher Typhoon Tranche 1 v počte 30 kusov (Slovensko spolu s Poľskom dodajú Ukrajine asi 33 lietadiel Mig-29), z ktorých 10 alebo 12 má byť už uložených v sklade a s ich vyradením sa priebežne počítalo v roku 2025. Ide o stroje prvej série, ktorá sa začali dodávať RAF okamžite po naladení sériovej výroby tohto typu (prvý let sériového lietadla RAF bol 14.2.2003). Stroje mali spočiatku ohraničené schopnosti a boli určené len na vzdušný boj, neskôr sa pridali aj určité schopnosti pôsobiť proti pozemným cieľom (GBU-16 Paveway II), tento proces sa zavŕšil verziou Tranche 1 Block 5 v rámci programu Retrofit 2 (R2).

 

Momentálne majú mať britské Typhoony zachovaných okolo 60% životnosti draka a podľa správy, ktorú BAE Systems predniesol britskému parlamentu vo januári 2023 technicky nič nebráni ich upgradu na úroveň Tranche 2, prípadne Tranche 3.

 

Bojoví piloti sa zhodujú že Ukrajina bude môcť využiť americké stíhačky F-16 najskôr o rok

 

Je otázka, či bude nakoniec ponuka na dodávku Eurofighter Typhoon Tranche 1 oficiálne predložená slovenskej vláde, ktorá čaká na oneskorené dodávky štrnástich stíhačiek F-16V Block 70/72. Eurofighter Typhoon je o niečo väčší a ťažší dvojmotorový typ, starší a pochopiteľne čiastočne olietaný. Museli by sa nájsť finančné aj technické zdroje na jeho servis, údržbu a letovú prevádzku. Okrem toho by bolo treba preveriť, či sa v horizonte niekoľkých rokov neskončí technická podpora neupraveným strojom Tranche 1. Na ich upgrade na Tranche 2 alebo Tranche 3 by sa pravdepodobne museli hľadať zdroje v nasledujúcich štátnych rozpočtoch. Výroba lietadla Eurofighter Typhoon stále pokračuje, aktuálne sériou Tranche 4, z ktorej si nemecká Luftwaffe objednala 30 jednomiestnych a 8 dvojmiestnych strojov a ďalších 20 objednalo Španielsko.

MK

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov