Mig-29 Smoker na základni Malbork
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovensko nebude prvým ruským terčom. Poľský prezident oznámil dodávku stíhačiek Ukrajine

Poľsko v najbližších dňoch vyšle na Ukrajinu štyri bojaschopné bojové lietadlá MiG-29 sovietskej výroby a v dodávkach takýchto zariadení bude pokračovať aj v budúcnosti. Na tlačovej konferencii 16. marca to uviedol prezident krajiny Andrzej Duda. Ide o prvé oficiálne potvrdené dodávky bojových lietadiel na Ukrajinu, ktorá o takéto vybavenie žiadala od začiatku ruskej invázie vo februári.


 

Duda oznámil odovzdanie lietadiel po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom, informuje Poľská tlačová agentúra . Zrejme hovoríme o stíhačkách, ktoré Varšava dostala z Českej republiky v roku 1995 výmenou za vrtuľníky poľskej výroby. Teraz má Poľsko podľa otvorených údajov 28 stíhačiek MiG-29, zo slov Dudu vyplýva, že 16 z nich je v prevádzkovom stave. Časť je možné nasadiť na diely alebo opraviť.

 

Poľsko premiestnilo všetky svoje stíhačky MiG-29 ku Kaliningradskej oblasti

 

MiG-29 používa ukrajinské letectvo, pred začiatkom vojny bolo podľa adresára World Air Forces 2022 na Ukrajine vrátane bojového výcviku 51 takýchto lietadiel. Adresár Military Balance hlásil 37 takýchto bojovníkov. O zničení najmenej 18 z nich je autenticky známe , ich fragmenty boli odfotografované a natočené na video. Skutočné straty môžu byť vyššie.

 

Slovensko už nebude prevádzkovať stíhačky MiG-29. Západ začína panikáriť – nemá zbrane pre Ukrajinu

 

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu uviedol , že presun stíhačiek by sa mohol uskutočniť v priebehu nasledujúcich štyroch až šiestich týždňov. Najhorúcejšou témou doslova posledných hodín je poslanie slovenských Migov na Ukrajinu. Slovensko oficiálne vyhlásilo pripravenosť dodať podobné zariadenia. Predtým to krajiny nerobili a čakali na schválenie iniciatívy so západnými spojencami. Ministri v demisii Heger s Naďom chcú poslať stíhačky na Ukrajinu v protiklade k jasne väčšinovej mienke na Slovensku. Legitimita rozhodnutia poslať Migy na Ukrajinu bola vždy veľmi nízka, po posledných prieskumoch až 60% Slovákov odmieta, aby vláda poslala na Ukrajinu stíhačky. Rovnaký počet obyvateľov si myslí, že posielanie zbraní na Ukrajinu predlžuje vojnu.

 

Kvôli stíhačkám Mig-29 zasadal dôverne výbor pre obranu a bezpečnosť. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď zároveň potvrdil, že za poskytnutie stíhačiek máme ponuku na náhradu vo výške 900 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa aj najmodernejšiu vojenskú techniku zo Spojených štátov. Jaroslav Naď odmieta, že by slovenské stíhačky MiG-29 už boli na Ukrajine. Ako zároveň zopakoval, Slovensko je pripravené Migy poskytnúť za adekvátnu náhradu. V prípade konkrétnej dohody návrh predloží vláde i parlamentu. Po nedávnom klamaní verejnosti o dodávke slovenských raketometov S-300 na Ukrajinu, sa slovám Naďa celkom veriť nedá ani v otázke, či už odišli či neodišli slovenské stíhačky na Ukrajinu.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov