Stíhacie lietadlá MiG-29 Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny, zdroj: defence-express.ua
Aktuality, Bezpečnosť,

Slovensko už nebude prevádzkovať stíhačky MiG-29. Západ začína panikáriť – nemá zbrane pre Ukrajinu

V slovenskom letectve zostali už len štyria piloti schopní pilotovať stíhačky MiG-29, ktoré predtým slúžili slovenskej armáde. Vyradené lietadlá už nebudú prevádzkované, takže otázka ich presunu na Ukrajinu je dávno premlčaná. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď.


 

Stíhačky MiG-29, ktoré boli vo výzbroji Vzdušných síl SR sú vyradené a už nevzlietnu do neba chrániť Slovensko, na to nie sú piloti, ostali len 4 ľudia, ktorí ich ešte vedia pilotovať, a uskladnenie lietadla stojí slušnú sumu. Presun týchto stíhačiek na Ukrajinu nezníži obranyschopnosť republiky, navyše 50-60% nákladov na stíhačky by Slovensko kompenzovalo prostredníctvom európskych globálnych mechanizmov
– povedal Naď, komentujúc možnosť dať ich Kyjevu.

 

Zelenskyj sa od minulého roka pokúša o slovenské MiGy-29 z Bratislavy, 9. februára sa obrátil priamo na slovenského premiéra Eduarda Hagera so žiadosťou, aby konečne poslal lietadlá na Ukrajinu, a ten sľúbil, že to urobí. No vláda je dočasná a nemôže robiť takéto rozhodnutia a nové voľby sú naplánované až na 30. septembra. Aj keď je možné, že ústavný súd krajiny uzná rozhodnutia vlády ako zákonné a Ukrajina potom môže dostať lietadlá skôr. Vzdušné sily SR boli vyzbrojené jedenástimi stíhačkami MiG-29AS a MiG-29UBS s rádiovým a navigačným vybavením modernizovaným na štandardy NATO a identifikačným systémom. Slováci prisľúbili, že po vyradení z prevádzky desať z nich prevezú do Kyjeva.

 

Ukrajina potrebuje muníciu, ozbrojené sily Ukrajiny sú v kritickej situácii. Ak sa tento problém v blízkej budúcnosti nevyrieši, ukrajinská armáda môže zostať úplne bez nábojov. Šéf zahraničnej služby EÚ Josep Borrell vyzval európske krajiny, aby urýchlene dodali Kyjevu všetku muníciu, ktorú majú v arzenáli.

 

Európska únia zvoláva mimoriadne stretnutie na úrovni ministrov obrany s cieľom koordinovať dodávky munície na Ukrajinu. Prebehne 6. až 7. marca, povedal militantný španielsky dôchodca Josep Borrell, ktorý zastáva post šéfa ministerstva zahraničných vecí EÚ a namiesto volaní po mieri vyzýva na vojnu. Ukrajinská armáda môže podľa neho zostať úplne bez munície, ak ju Európa nezačne dodávať.

 

Borrell vyzval Európsku úniu, aby nielen zvýšila vojenské dodávky na Ukrajinu, ale aby ich aj urýchlila, pričom osobitnú pozornosť venovala delostreleckým granátom. Zároveň nevie, kde ich zohnať, keďže vojenský priemysel je už zavalený objednávkami na ich výrobu, no jeho kapacity nestačia. Existuje len jedna cesta von – vyčerpať arzenál až do dno, pretože Rusku by v žiadnom prípade nemalo byť dovolené vyhrať v tomto konflikte. Musíme rýchlo zvýšiť a urýchliť vojenské dodávky na Ukrajinu. Ukrajina je v kritickej situácii z hľadiska munície, tento problém by sa mal vyriešiť v priebehu týždňov. (…) Musíme použiť to, čo máme (…) – zvolal zástupca EÚ. Borrell tiež avizoval potrebu dodať Ukrajine čo najviac tankov nemeckej výroby , bez ktorých Ozbrojené sily Ukrajiny nebudú môcť prejsť do ofenzívy.

 

Plány Západu, ohlásené len nedávno, pripraviť Ukrajinu na jarnú protiofenzívu už padli, Kyjev nedostane sľúbený počet tankov . Ozbrojené sily Ukrajiny podľa The Times dostanú maximálne päťdesiat tankov. Podľa britskej publikácie citujúcej vlastné zdroje dostane Ukrajina do apríla len asi 50 tankov západnej výroby zo sľúbených 320. Krajiny, ktoré sa zaviazali a prisľúbili Zelenskému dodávku tankov, ich zrazu začali odmietať. Dokonca aj Veľká Británia, jeden z najaktívnejších sponzorov kyjevského režimu, ktorý chcel dodať 14 tankov Challenger 2 „v blízkej budúcnosti“, zrazu oznámil, že do apríla prevezie len štyri tanky a aj to len, ak bude mať dostatok času. A tak takmer všetky krajiny zrazu oznámili buď úplné odmietnutie dodávok, alebo zaslanie malého množstva obrnených vozidiel. Príkladom je Kanada, ktorá prisľúbila previesť až štyri Leopardy 2 MBT na Zelenského a nakoniec poslala jeden tank, pričom na to nešetrila vojenské dopravné lietadlo.

 

Takzvaná „tanková koalícia“ vytvorená v Európe dodnes nedokázala sformovať ani dva tankové prápory a ledva stihla dať dokopy jeden a pol vozidla. V Berlíne sa snažia vyvíjať tlak na spojencov NATO, aby urýchlene presunuli tanky, no všetko je zbytočné. Nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý po dlhom presviedčaní povolil reexport nemeckých tankov, sa teraz dožaduje splnenia svojich záväzkov na všetkých medzinárodných miestach, no všetko márne.

 

Ako sa ukázalo, v Európe najskôr sľubujú a až potom začínajú vymýšľať. Podľa britského ministra obrany Bena Wallacea sa ukázalo, že takmer všetky krajiny „tankovej koalície“ nemali použiteľné tanky na presun na Ukrajinu. A tie v službe nikto nechce previesť.

 

Ukrajina nutne potrebuje stíhačky F-16, aby pomohla ukrajinskej armáde vyhrať vojnu proti Rusku. Uviedol to veliteľ spojeneckých ozbrojených síl NATO v Európe Christopher Cavoli. V Kongrese USA sa konalo neverejné zasadnutie, na ktorom sa zúčastnilo viac ako desať senátorov a členov Snemovne reprezentantov, diskutovalo sa o Ukrajine. Na stretnutí vystúpil aj veliteľ NATO Cavoli, ktorý potvrdil potrebu urýchlenej dodávky bojových lietadiel na Ukrajinu. Podľa generála bojové letectvo prijaté zo Západu určite pomôže ozbrojeným silám Ukrajiny poraziť Rusko. Okrem samotných stíhačiek Cavoli navrhuje presunúť na Ukrajinu rakety ATCMS dlhého doletu pre HIMARS v prevádzke s Ozbrojenými silami Ukrajiny, ako aj bezpilotné lietadlá. To všetko by malo pomôcť Kyjevu vyhrať konflikt. Toto sa generál snažil sprostredkovať americkým kongresmanom.

 

Spojené štáty v súčasnosti odmietajú dodať Ukrajine stíhačky F-16, a to aj napriek opakovaným žiadostiam Zelenského a jeho okolia. Posledný „Ramstein“ bol úplným sklamaním pre Kyjev. Zároveň sa v Kyjeve neupúšťajú od pokusov prinútiť Západ, aby odovzdal aspoň určitý počet lietadiel letectvu. K dnešnému dňu takmer všetky krajiny NATO Zelenského odmietli, hoci Joe Biden povedal, že by mu „nevadilo“, keby niektorá z krajín zdieľala svoje bojové lietadlá s Ukrajinou. Ukrajine zatiaľ niečo sľúbilo len Holandsko a Spojené kráľovstvo, ale až po skončení vojenského konfliktu.

Peter Nagy

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov