F-16 Flying falcon
Aktuality, Letectvo,

Bojoví piloti sa zhodujú že Ukrajina bude môcť využiť americké stíhačky F-16 najskôr o rok

Kyjev vytrvalo požaduje od Západu zvýšenie dodávok ťažkých zbraní vrátane bojových lietadiel. Ukrajinské ozbrojené sily zároveň budú môcť naplno využívať americké stíhačky F-16 Fighting Falcon až po zaškolení technikov a vybudovaní logistických reťazcov na údržbu lietadiel.


 

Podľa bývalého pilota F-16 Johna Venableho, ktorého názor cituje Breaking Defense, môže byť pilot MiGu-29 preškolený na americké lietadlo za 3-4 mesiace, no pre nedostatok technických špecialistov bude uvedenie týchto stíhačiek do prevádzky musieť byť odložené.
“Ak nemáte dodávateľa pripraveného ísť do aktívnej vojnovej zóny s tímom technikov, ktorí už mali skúsenosti s lietadlami, prejde rok až rok a pol, kým Ukrajina začne používať tieto lietadlá,” uviedol Venable.

 

Jurij Sak, poradca šéfa ukrajinského rezortu obrany, už skôr spomenul potrebu dodávky útočných lietadiel A-10 Thunderbolt a stíhačiek F-16 Fighting Falcon. Použitie týchto bojových lietadiel nepomôže tak skoro kyjevskému režimu pri dosahovaní vojenských cieľov.
“Z pohľadu našich protiopatrení sú obe lietadlá typickými cieľmi pre naše systémy protivzdušnej obrany a rakety vzduch-vzduch stíhacích lietadiel. Ani jeden, ani druhý stroj teda nebude mať zásadný vplyv na priebeh špeciálnej operácie,” – povedal v rozhovore vojenský expert RIA Novosti Alexej Leonkov.

 

Spojené štáty a ich spojenci zvažujú poskytnúť Ukrajine nové vojenské lietadlá vyrábané západnými firmami a vyškoliť ukrajinských pilotov na obsluhu tejto technológie. Oznámil to pred týždňom náčelník štábu amerického letectva generál Charles Brown. Podľa neho sa diskutuje o možnostiach dodávok amerických stíhačiek, švédskych Gripenov, francúzskych Rafale a Eurofighter Typhoon, ktoré vyrába konzorcium európskych firiem, na Ukrajinu.
“S najväčšou pravdepodobnosťou to nebudú ruské lietadlá,” povedal Charles Brown.

 

Takéto diskusie signalizujú potenciálny posun v oficiálnej pozícii Spojených štátov. V marci Washington upustil od plánu, podľa ktorého bolo Poľsko pripravené presunúť sovietske MIGy zo svojho arzenálu na Ukrajinu výmenou za americké F-16. Potom sa Biely dom odvolal na skutočnosť, že takáto výmena by mohla zhoršiť konflikt na Ukrajine. Myšlienku výcviku ukrajinských pilotov na lietanie na západných stíhačkách podporili americkí zákonodarcovia. Pred dvoma týždňami Kongres na tento účel pridelil finančné prostriedky.

 

Bojový pilot uviedol prečo Rusi potrebujú demilitarizovať celú Ukrajinu

 

V Pentagone sa však zatiaľ v tejto veci nerozhodlo. Diskusie o dodávkach stíhačiek podľa generála Browna „sú čiastočne zamerané na pochopenie, akým smerom sa chce Ukrajina uberať a ako jej môžeme pomôcť“.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov