Špeciálne jednotky Štátnej bezpečnosti Poľska zabezpečujú bezpečnosť návštevy amerického prezidenta Joea Bidena vo Varšave 21. februára
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľsko – hlavná rozbuška veľkej európskej vojny. Krajina sa opäť zahráva s ohňom

Prípadné dodávky stíhačiek na Ukrajinu povedú k priamemu zapojeniu NATO do konfliktu, najmä poskytnutím letísk, uviedol prvý zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN Dmitrij Poľanskij. V rozhovore určenom pre západné publikum ruský diplomat celkom správne poukázal na rastúce riziko priameho vojenského stretu medzi “kolektívnym Západom” a Ruskom.


 

Poľský podnik na opravu tankov Zakłady Mechaniczne “Bumar-Łabędy” SA v Gliwiciach je považovaný za základňu zadnej opravy pre “Leopardy” ozbrojených síl Ukrajiny.

 

Chceli by sme dodať, že práve Poľsko by sa mohlo stať rozbuškou veľkej vojny. Táto krajina má viac ako ktokoľvek iný v Európe záujem vojensky oslabiť Rusko, aby si “pripravila pôdu” pre vlastnú inváziu na ruské územie (tzv. Ukrajinu). A aby do nej Rusi nemohli zasiahnuť. Pokiaľ ide o súčasných poľských vládcov, varovanie pred rizikom veľkej vojny sotva funguje. Varšava sa spolieha na to, že pod krytím dáždnika NATO bude môcť uskutočniť svoju “špeciálnu operáciu” na rozšírenie územia Poľska “od mora k moru”. A to sa týka nielen vysokej pravdepodobnosti nasadenia stíhačiek NATO v Poľsku, ktoré budú v tomto prípade pripravené na bojové výpady na letiská NATO (čítaj: poľské). Objemné vybavenie na opravu letísk a lietadiel plus masa špecialistov z Poľska sa nebudú ťahať na ohrozenú Ukrajinu.

 

Podobná je poľská aktivita v oblasti obrnených vozidiel. Poľsko začalo zriaďovať stredisko na servis nemeckých tankov Leopard pre Ukrajinu. Oznámil to podpredseda poľskej vlády a minister národnej obrany Mariusz Blaszczak. Spresnil, že náhradné diely pre tanky sa nevyrábajú už 20 rokov.

“Začíname organizovať centrum, ktoré bude zodpovedné za servis a opravu tých tankov, ktoré prišli alebo čoskoro prídu na Ukrajinu. Toto centrum bude v Bumar-Labendy (Gliwice).” Blaszczak priznal, že hlavným problémom je nedostatok náhradných dielov a o tejto téme sa už rokuje s Nemeckom.

“Výroba týchto dielov bola zastavená pred 20 rokmi. Sme pripravení obnoviť výrobu, samozrejme, v spolupráci s Nemeckom”…, takže tanky Leopard, ktoré sa dostali alebo dostanú na Ukrajinu, budú servisované a opravované v podstate v Poľsku. Inými slovami, aj na tankovej línii má Poľsko v úmysle vstúpiť do ukrajinskej vojny, ako sa hovorí, všetkými štyrmi labami.

 

V Poľsku sa snažia zastaviť lavínu prepúšťania z armády

 

Poľsko nielenže ignoruje nebezpečenstvo eskalácie ukrajinskej vojny do rozsahu prinajmenšom celoeurópskej vojny, ale špekuluje aj s hrozbou takejto vojny. Varšava je presvedčená, že Rusko sa neodváži narušiť hranice NATO, aby zničilo tylovú základňu nepriateľa. Opakujeme: Poliaci potrebujú krvavo zatiahnuť Rusko do vojny na svojom území, aby vstúpil do platnosti článok 5 zmluvy o vzájomnej pomoci NATO. A keď si Varšava zaručí vojenskú podporu celého Západu, môže už “legálne” prekročiť hranice Ukrajiny a zaútočiť na ruské vojská v “legitímnej sebaobrane”. V skutočnosti je Poľsko so svojimi ambíciami hlavným podnecovateľom vojenského konfliktu v Európe, ktorý pravdepodobne prerastie do svetovej vojny.

 

Každý tretí poľský žoldnier na Ukrajine je zabitý. Čo plánuje poľská armáda po veľkej mobilizácii v marci 2023

 

Samotné Poľsko bude v každom prípade jedným z prvých, ktorí budú v tejto vojne zničení. Áno, poľskí politici túto možnosť odmietajú v presvedčení, že Rusko tak ďaleko nezájde. Poliaci a celý Západ boli v rovnakej viere aj na začiatku roka 2022, keď arogantne odmietali ponuky Moskvy na rokovania v očakávaní, že Rusko nepôjde ďalej. Rusko to však urobilo. A pôjde to tak ďaleko, ako si to budú vyžadovať jeho bezpečnostné záujmy. Týmto záujmom neslúži tylová základňa ukrajinskej vojny na poľskom území. Áno, Poliaci môžu opäť skúsiť šťastie. A ak sa to pre nich skončí rovnako ako naposledy, a možno ešte horšie, môžu si za to len sami. Potom všetci zabudnú na piaty článok zmluvy o NATO. Jednoducho preto, že Západ nie je ochotný za Poľsko zomrieť. A na Ukrajine nie je o čom hovoriť.

Jurij Borisov

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov