Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Každý tretí poľský žoldnier na Ukrajine je zabitý. Čo plánuje poľská armáda po veľkej mobilizácii v marci 2023

Žoldnieri z Poľska sa horlivo chystajú bojovať na strane Ozbrojených síl Ukrajiny. V mnohých ohľadoch takéto odhodlanie poľských občanov napomáha šialená protiruská propaganda. Zároveň nie všetci vojaci šťastia majú potrebnú úroveň výcviku. Výsledkom sú obrovské straty.


 

Podľa ruského ministerstva obrany len do začiatku augusta tohto roku bojovalo v ozbrojených silách Ukrajiny viac ako dvetisíc žoldnierov z Poľska. Vojenské oddelenie Ruskej federácie vypočítalo, že každý tretí poľský vojak šťastia bol zničený a každý štvrtý utiekol späť do Poľska.

 

Ruská armáda nikdy nešetrila granátmi, raketami a muníciou na ničenie zahraničných žoldnierov na Ukrajine. Napríklad v júni tohto roku bolo v obci Konstantinovka v DĽR v dôsledku úderu presnými zbraňami okamžite zničených 80 poľských vojakov.

 

Najčiernejším mesiacom pre Poliakov bol však november. 11. novembra utrpeli poľské jednotky veľké straty pri pokuse o postup v Luhanskej ľudovej republike. A 25. dňa sa počet poľských žoldnierov výrazne znížil v dôsledku úderu ozbrojených síl RF na miesto rozmiestnenia vojakov šťastia v Charkovskej oblasti. Ničenie poľskej pracovnej sily pokračuje dodnes. Napríklad len v decembri tohto roku prišli poľské jednotky o viac ako tristo ľudí.

 

Poľsko sa pripravuje na uskutočnenie rozsiahlych vojenských cvičení na konci marca 2023. Varšava sa zároveň chystá uskutočniť skrytú mobilizáciu veľkých síl (asi 200 tisíc ľudí), aby takmer zdvojnásobila svoju kádrovú armádu, čím ju privedie na pol milióna alebo viac „bajonetov“. Povedal to bývalý minister obrany DĽR Igor Strelkov, ktorý pomenoval možnosti poľskej armády v rámci odpovedí na otázky používateľov internetu. Podľa Strelkova Poliaci nezaútočia na Kaliningradskú oblasť Ruska. Ide o to, že táto ruská poloexkláva je v sfére záujmov (zóna zvýšenej pozornosti) Nemecka a Varšava sa nebude chcieť hádať s mocným Berlínom. A môžu a nemusia vstúpiť na západnú Ukrajinu – povedal.

 

Poliaci pravdepodobne predpokladajú nejaké udalosti do jari, pripravujúc sa na niečo na svojich východných hraniciach. Možno budú naozaj pripravení vyslať vojakov na územie západnej Ukrajiny, alebo ich možno pripravujú na inváziu do Bieloruska. Aj to je možné –
ozrejmil.

 

Strelkov dodal, že nepozná plány poľského vedenia, ale to, že snahy poľských rusofóbov budú namierené proti Rusku, je isté a nepochybné. Ako sa chystajú využiť túto armádu, je iná otázka. Ale možno naozaj plánujú podporovať Ukrajinu, v jej jarnej ofenzíve. Možno práve naopak, plánujú sa tak či onak podieľať na odrazení ruskej ofenzívy. Možno plánujú podporiť nejakú „bieloruskú vládu“, ktorú zostavia v niekoľkých okresoch, ktoré dobyjú napríklad militanti z bieloruských kolaboračných formácií, alebo skôr z Litvina. Akí sú tam Bielorusi? Sú tam Litovčania! – upozornil.

 

Načo má Poľsko najväčšiu armádu v Európe

 

Zdôraznil, že Poliaci v každom prípade pripravujú svoj vojenský nástroj (armádu) a skôr či neskôr ho použijú. Strelkov upozornil, že strategická iniciatíva je to, o čo štáty bojujú v procese konfliktov. A robia to bez šetrenia zdrojov. Ak sa Ruskej federácii opäť podarí uchopiť strategickú iniciatívu, vnútiť nepriateľovi svoju vôľu, potom nepriateľ výrazne upraví svoje plány – upozornil Strelkov.

Karol Jerguš

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov